tetamu kehormat

Friday, July 24, 2015

Selamat Hari Raya

Alhamdulillah, masih dipanjangkan usia, dikurniakan kesihatan.

Syukur sebab dapat sempurnakan puasa ramadhan tahun ni. Walaupun pernah sehari rasa nak membabaskan diri je sebab tak tahan sangat dah, tapi aku gigihkan diri jugak. Hehe.

Masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri 1436 H. Mohammad Yusman Azizul bin Othman aka CawanSumpak, memohon ampun dan maaf, terrrkasar bahasa, tersilap tutur, tersinggung perasaan. Memohon segala kemaafan dari sekalian umat yang mengenali diri ini.

Raya tahun ni macam biasa. Tapi tahun ni gembira lebih sikit sebab Faheem balik kampung. Meriah je rumah dengan telatah dia. Kakak ipar aku rajin buat kek dan biskut. So tahun ni kek lebih sikit. Hehe.

Teringat masa hari abang aku sekeluarga balik Kuching lepas raya. Malam tu, ayah aku termenung sendiri, bukak henset, tengok video dia rakam cucu dia tengah main buaian. Buaian tu ayah aku buat spesel untuk Faheem. Seminggu budak tu meriahkan rumah. Bila dia dah balik, rumah rasa sunyi. Aku tengok ayah aku tersenyum tengok video tu, tapi mata dah berkaca. Bila aku perasan, aku terus alih pandangan ke tv. Pastu masuk bilik, lap air mata aku. Hehe. Aku pun tak tahan bila tengok ayah aku camtu. Tu la. Nampak luaran je kental, tabah, cool je. Tapi dalam hati, rindu seorang ayah/atuk tu tetap kuat. Aku nangis bukan sebab Faheem takde kat umah, tapi sebab ayah aku nangis.

InsyaAllah, mungkin sebab dah memang rezeki abang aku dapat kerja jauh, terima je la. Mungkin aku akan dapat kerja dekat, aku janji akan jaga mak ayah aku. Sebenarnya, aku tak kisah walaupun kalau dapat dekat elaun sikit. Yang penting, aku dapat jaga mak ayah aku. InsyaAllah.

Meh aku belanja sikit gambar Faheem masa beraya kat umah bakal maksu dia. Hehe. Kesian cik tunang cuti raya kejap je.




Thursday, July 9, 2015

Lukis bas 2

Lepas pulun buat action research, release tension jap main photoshop. Mula-mula nak tiru livery asal bas IPG. Tapi memandangkan tak reti nak tiru pattern dia, ni jela aku buat.

Warna biru + silver tu memang warna livery asal. Masih mencari kemahiran nak edit perspektif yang masih mengecewakan.

Conteng-conteng atas SKSBus E5 Modulr V1.


Wednesday, July 8, 2015

Lukis bas

Main photoshop lagi. Ni la kerja aku kalau dah stress kerja2 menaip. 

Ramai yang tanya, aku nak bukak bisnes bas ke? Sebab banyak buat design livery bas siap nama syarikat TigaBelas lagi. Haha. 

Sebenarnya aku belum terfikir nak bukak bisnes bas lagi. Ni sekadar nak puaskn hati kat photoshop je. Hobi main photoshop ditambah minat kat bas dan lori. So, ni la yang terhasil. Hehe.

Nama TigaBelas? 13 tu kod untuk Sarawak. 13 gak tarikh perkahwinan mak ayah aku. Disebabkan takde lagi syarikat guna nama ni, aku guna la untuk conteng2. Sebab tu macam2 logo + jenis tulisan aku guna. Saje je la nak asah bakat. Kot2 lepas ni ada yang mintak design untuk bas diorang. Haha. 

Vector bas yang aku guna ni, aku buat sendiri berasaskan gambar real yang aku amik dalam FB. Aku banyak guna model SKS E5 ni sebab antara body pebret aku. Simple +  elegant. Pasni nak try atas body Scomi Irizar lak. Tapi yang tu rumit sikit. Lekuknye banyak beno.




Laptop melingkop

Sebelum cuti haritu laptop aku dah selamat tukar harddisk. Masa cuti haritu lak, laptop aku dengan selamatnya mengalami error berpanjangan. Asyik restart je manjang.

So, dengan perasaan gundah gulana dan rasa macam nak tumbuk, aku sumbat laptop aku dalam beg. Sampai sekarang beliau duk dalam beg. Malas dah aku nak belek2 lagi. Nasib ada sahabat aku ni bagi guna laptop lama dia.

Sekarang ni sibuk dengan action research je. Tiap hari mengadap AR ni tak habih-habih. Demi masa depan, terpaksa la abaikan masa nak enjoy. Semester akhir dah ni, bukan macam dulu-dulu. Pastu ditambah dengan hal-hal panas yang tetiba wujud, kengkadang rasa stress tu memang datang. Kalau tak reti nak handle, awal-awal dah makan tengahari dalam bulan puasa ni. Hehe.

Terima kasih mak ayah yang dah banyak berkorban untuk aku. Korban masa, tenaga, duit. Memang tak ternilai. InsyaaAllah aku tak akan hampakan harapan diorang. Terima kasih gak cik tunang yang bertambah rajin bagi kata semangat. Haha. Nasib baik dia paham.