tetamu kehormat

Sunday, May 31, 2015

Menunggu lagi

Malam ni abihkan masa di KLIA 2 lagi. Entah berapa kali dah aku berjaga malam di airport menunggu flight awal pagi. Memang dah terbiasa sangat-sangat dengan keadaan macam ni. Sabar..

Esok flight aku jam 6.30 pagi ke Kota Kinabalu (KKIA). Bertolak dari Ipoh jam 9.15 malam tadi, sampai KLIA2 jam 12.00.

Buat masa sekarang, nampak macam cuti aku kali ni akan terisi. Macam2 hal nak diselesaikan. Dari hal peribadi aku sendiri, sampai la ke hal orang lain. Hehe.



Malam ni, ditemani laptop, henset yang bateri tinggal separuh, dan buku nota kecik free gift masa main kat archery ipoh parade. Sambil tengok orang sekeliling, sambil tu aku menulis. Bila dah penat duduk, aku bangun merayau di terminal, perati je bas-bas yang ada, amik gambar. Sambil menunggu kalau2 ada Pioneer Dragoes 3 ber'chassis'kan Hino RM1ESKU. Tak pernah jumpa lagi.

Di sini la bleh jumpa orang pelbagai bangsa dan kerenah. Walau negara atau bangsa berlainan, kadang-kadang aku tetap akan bersembang dengan sesiapa yang duduk berdekatan. Hilang ngantuk. Sambil tu timba pengalaman, belajar melalui pandangan dan pengalaman orang lain. Aku bersyukur sebab Allah aturkan hidup aku macam ni. Memang suatu ketika ia adalah sesuatu yang pahit, sakit dan susah nak diterima. Tapi kalau kita redha, pohonkan berkat dan petunjuk dari Allah, in syaa Allah hati akan lebih tenang, dan memahami mengapa Allah tuliskan jalan cerita kehidupan kita seperti ini. Yang penting, ambil iktibar dari apa yang pernah aku lalui. Seringkali aku muhasabah diri.

In syaa Allah, nanti aku akan upload cerpen karangan aku sendiri, amik sikit dari cerita sebenar hidup aku. Tapi takde la semua tu cerita sebenar. Sekadar untuk hiburan para pembaca dan diri sendiri. Hehe.


Saturday, May 30, 2015

Yang 3 tetap 3

Apa yang 3? Err maaf bukan madu 3. Hehe.

Kenangan kami di UPSI. Pengantin baru yang pakai tie pink.
Semalam perabih masa merayap sekitar Ipoh. Perancangan awal aku nak jumpa si bakal pengantin nak bagi hadiah. Tapi memandangkan yang sorang lagi ada kat Ipoh gak, dan tiga2 tengah tak tau nak buat apa, so memang abih masa merayap dan melepak.

Alhamdulillah kami tetap bersama. Bila luang masa bertiga, teringat balik semua kenangan. Kenangan kami sebagai sahabat. Sebelum ni semua benda buat bertiga. Nasib baik la masuk bilik air tak bertiga gak. Haha. Tapi bila dah tinggal rumah sewa, masing2 sibuk, jarang dah nak luang masa.

Apa pun, inilah kami. Adik, abang, keluarga. Suka duka kami kongsi bersama. In syaa Allah, ikatan ukhuwah kami akan kekal selagi masih bernyawa.

Tahniah aku ucapkan untuk Hakimi. Cepat je dia abihkan bujang dia. Seminggu je lagi, bergelar suami orang. Tinggal la kami berdua yang masih membujang. Hehe. Alhamdulillah, aku doakan semoga berbahagia dan sejahtera sentiasa. Semoga dimurahkan rezeki, dapat ramai anak. Haha. Tak sabo kami nak jadi pakcik. Minta maaf sebab tak dapat nak hadirkan diri ke majlis perkahwinan. Tiket balik kampung dah beli, kawan aku dari kecik pun kawin tarikh yang sama, pastu dah lama tak balik jumpa mak ayah. Memang aku tak mampu nak balik lambat. Hehe.

Lepas bagi hadiah semalam, tetiba lak rasa sebak. Tak tau la kenapa. Mungkin sebab sedar, tak lama dah nak abih study. Lepas ni susah la nak luang masa bersama-sama.

Kepada Hakimi dan Hazira, Selamat Pengantin Baru.

Lepas ni doakan urusan kami berdua lak dipermudahkan ye. Kami pun nak bina masjid jugak. Hehehehe.....

Semoga pohonan cinta bersemi,
Daunan rindu merimbun di hati,
Di bawah rahmat dan kasih Ilahi,
Sejahtera berpanjangan sentiasa diberkati.

In syaa Allah, aku pun nak tunaikan janji. Dah 6 tahun menunggu. Hihihi.

Saturday, May 23, 2015

Jangan bahayakan diri sendiri

Bila kita berada di jalan raya, sama-sama berhati-hati dan jaga keselamatan. Jangan harapkan orang lain yang jaga keselamatan kita.


Contoh dalam gambar tu. Brader ni amik gambar sebab dia tengok lama je moto tu follow belakang treler. Ingat, yang depan tu bukan viva, tapi treler. Bila dah follow belakang camtu, sah2 driver treler tak nampak. Bukan ada cermin tengah tu bleh tembus tengok dari depan sampai belakang.

Cuba bayangkan ada kereta tiba-tiba berhenti kat depan. Pastu treler tu pun berhenti mengejut. Dengan jarak camni, jangan heran la moto tu tetiba baring bawah treler. Bila treler besar camni, kenderaan kecik langgar belakang memang driver tak akan perasaan. Dia tak rasa apa pun. Sebab tu ada yang maki hamun driver lori langgar lari la apa la. Dah memang driver tak perasan, macamana?

So, kita kena la hati-hati. Bawak moto ni memang bahaya dia lebih. Kadang-kadang kita dah hati-hati, orang lain lak yang buat hal. Selalu dah jadi kat diri sendiri.

So, bila bawak kenderaan tu ingat diri sendiri. Jangan buat benda yang bahaya. Amik pengajaran video kat bawah.


Ni nasib baik trak pun baru keluaran 2013/2014. Memang teknologi dah canggih. Trak bergegar masa brek sebab dia apply wheel brake + engine brake. Kalau la trak tu dah lama, brek pun teknologi dulu2 yang kena brek dari jauh sebelum berenti, sah2 dah kena.

Cuba lak bayangkan bila tengah follow rapat belakang trak/treler, dia lak berenti mengejut camtu. Hmmm..

Jaga laptop macam jaga maruah

Hahaha. Mesti ada yang baca tajuk tu cakap dalam hati "Tajuk macam haremmm".

Ok tukar.

Jaga laptop macam jaga diri.

Ermm macam sama je. Lantak la. Ok aritu sahabat aku hantar repair laptop aku siap servis cuci kipas yang sejak 6 tahun tak pernah cuci. Aku tak tau la yang dapat job cuci kipas tu geleng kepala ke melelh air mata tengok habuk tebal dalam tu. Hehe.

Jangan buat memain. Sebenarnya bahaya biarkan kipas laptop tak diservis dalam tempoh yang lama. Macam sistem pernafasan untuk laptop. Kalau dibiarkan, masalah boleh jadi lebih besar. Contohnya, motherboard rosak. Kalau dah tahap motherboard rosak tu, boleh la gi kedai cari laptop baru pulak ye.

Alhamdulillah lepas dah servis laptop aku, tak dengar dah bunyi kipas turbo tu kalau aku on laptop lama-lama. Bunyi halusss je sebab bebanan dia dah ringan dan tak tersumbat.

Untuk orang-orang area Ipoh, Kuala Kangsar, Taiping, dan sewaktu dengannya, boleh la hantar laptop/pc ke Kissda Computer Services (link FB).

InsyaaAllah, harga yang ditawarkan memang berpatutan dan tak cekik darah merah mahupun darah putih. Selamat darah anda.


Sekarang memang banyak kedai yang buat servis pc/laptop. Tapi, jangan lupa banyak kedai yang tak boleh dipercaya. Kena berhati-hati. Zaman sekarang orang nak 'telan' duit macam-macam cara.

Aku promote kan kedai ni, bukan sebab dapat komisen atau sebab melayu ke apa. Ni sebab aku sendiri dah jadi pelanggan dan sangat berpuas hati. Puas hati dengan servis dan harga yang depa bagi. So, apa salahnya aku kongsi benda baik ni untuk semua. Sama-sama tolong.

Kalau nak tanya lebih lanjut, boleh la call / whatsapp nombor yang ada tu.

Ingat. Jaga komputer macam jaga maruah. Hihihi.

Bernyawa balik

Alhamdulillah. Seminggu jugak aku stress pasal laptop aku yang tetiba buat masalah. Haritu aku try bawak gi HP service centre. Dengan penuh bersopan santun amoi tu cakap kat aku..

"Sini service centre sudah tak ada buat servis laptop ini model punya. Sebab ini model sudah lama. U bole try bawak pegi itu kedai komputer, cek dia punya harddisk."

Penat je aku bangun awal, bawak laptop aku gi sana. Ciss. Takpela model lama. Aku terima je.

Pastu sahabat aku offer hantar laptop aku kat kawan dia yang ada bukak kedai repair komputer. Aku pun dengan penuh takzim menyerahkan si lappy untuk mengadap tuan besar.

Dan akhirnya, dia bagitau aku, kena tukar harddisk baru. Bios firmware chip kat harddisk lama dah kong. Disebabkan dia bagi offer harga RM100 je, aku pun memberikan keizinan. Heheh.

Sekarang, dah dapat harddisk baru 500gb. Yang lama tu 160 gb je. Tapi tu pun tak penuh. Haaa kome pikior le cane aku leh jimat space. Tapi walaupun dapat baru, kesayuan tetap ada. Abih sume gambar, lagu, video, assignment, dan sewaktu dengannya lesap begitu sahaja bagai ombak yang menghempas pantai. Sekali sekala aku belek benda alah tu, terkenangkan sume yang aku save dalam tu. Gambar2 kenangan ngan family, member2, lesap.

Actually, harddisk tu bleh je nak bukak. Tapi kena tukar chip tu dengan yang sama model. Berjanggut la kot nak mencari.

Harddisk lama ngan board dia. 
Yang kat hujung jari aku tu, tu la bendanya yang buat onar.
Terngiang-ngiang suara najwa latif...kosong..kosong..kosonggg
Terima kasih sahabat aka buddy aku yang banyak tolong. Dia siap tolong dapatkan harga paling murah. Kos asal sume skali rm200 lebih gak. Last2 dapat rm100 je.

Takpela kosong pun. Amik pengajaran. Pasni buat backup kat tempat lain. Apa pun jadi, aku tetap sayang laptop ni. Sebab bukan aku beli sendiri. Ni abang aku bagi sempena aku berjaya masuk ipg. Bagi aku, pemberian orang tu walaupun murah adalah lebih berharga berbanding kita beli sendiri. Sebab, menghargai pemberian orang lain, sangat tinggi nilainya dan lebih bermakna pada si pemberi.

Acah-acah macam pakai laptop baru kejap.

Monday, May 18, 2015

Rosak pulak dah

Aku baru nak aktif blogging balik, tapi dalam masa terdekat ni terpaksa berehat kejap. Laptop tetiba bermasalah, takleh nak boot. Dah cuba setelkan sendiri, tapi kuciwa. Terpaksa la jugak hantar ke service centre bagi depa tengok. Hmm bila dah service centre ni malas la nak cakap pasal charge dia. Nasib la guna benda limited edition. Service charge pun mahal sebab depa takde model contoh untuk rujukan. Sabar jela. Tunggu dan tunggu dan tunggu.

#mood kecewa
#doakan ku berjaya dalam exam.

Thursday, May 14, 2015

Jadilah diri sendiri..

Sempena 14 Mei harini, banyak gak movie nk kuar. Hehe. Ape yang spesel arini? Takde ape punnn..

Untuk harini, saje nak share lagu Kun Anta ni dengan lirik dalam rumi. Lirik ni aku sendiri yang taip. Bukan copy n paste. Sekian..


Liujarihim qaladtu dha hirama fi him
Fabadautu shakhsan a khar, kai atafa khar
Wadhanantu ana, anni bidzalika huztu ghina
Fawajadtu anni kha sir, fatilka madhohir

La la...la nahtajul ma la
Kainaz da dajama la
Jauharna huna, fil qalbi talala

La la...nurdhinna sa bima la
Nardho hulana ha la
Dza ka jamaluna
Yasmu yata'ala

Oh wo oh, oh wo oooh..
Oh wo oh, oh wo oooh..
Oh wo oh, oh wo oooh..
Kun anta tazdad jamala

Lalalalalala....

Ataqabbalhum, ana sulas tu qal lidhum
Ila bima yurdhini, kai urdhini
Saakunu ana, mithli tama man hadzana
Faqana 'ati takfini, dza ka yaqi ni

La la...la nahtajul ma la
Kainaz da dajama la
Jauharna huna, fil qalbi talala

La la...nurdhinna sa bima la
Nardho hulana ha la
Dza ka jamaluna
Yasmu yata'ala

Oh wo oh, oh wo oooh..
Oh wo oh, oh wo oooh..
Oh wo oh, oh wo oooh..
Kun anta tazdad jamala

Oh wo oh, oh wo oooh..
Oh wo oh, oh wo oooh..
Oh wo oh, oh wo oooh..

Saakunu ana, man ardha ana
Lan as 'ala liridha hum
Wa akunu ana, ma ahwa ana
Ma li wama liridha hum

Saakunu ana, man ardha ana
Lan as 'ala liridha hum
Wa akunu ana, ma ahwa ana
Lan ardha ana biridha hum

La la...la nahtajul ma la
Kainaz da dajama la
Jauharna huna, fil qalbi talala

La la...nurdhinna sa bima la
Nardho hulana ha la
Dza ka jamaluna
Yasmu yata'ala

Wednesday, May 13, 2015

Happy Anniversary Mom and Dad!

Terima kasih ibu dan ayah
Tak pernah mengenal penat dan lelah
Bermandi peluh keringat diperah
Membesarkan kami yang banyak kerenah

Terima kasih ayah ibuku
Mendidik kami tanpa rasa jemu
Membanting tulang berkorban jiwa ragamu
Demi kami berdua anak-anakmu

Takkan terbalas jasamu ibu
Sembilan purnama kau mengandungkanku
Dengan kasih sayang mengasuh diriku
Seluruh masa kau korbankan untukku

Sungguh indah kasihmu ayah
Mencari rezeki jalan berselut diredah
Menjaga keluarga memikul amanah
Sungguh bernilai kasihmu tertumpah

Kami anak-anakmu ingin berjanji
Tak akan pernah mengecewakan hati
Selamat dan bahagia itu doa kami
Jasa kalian takkan terbalas walau sampai mati.

Selamat Ulangtahun Perkahwinan kepada kedua orang tuaku. Othman dan Kaseh. 13 Mei 1984.

Semoga bertambah cucu. Kikiki

Tuesday, May 12, 2015

Happy birthday...

Hari ni, aku bangun pagi sambil senyum sorang2. Capai henset.

Kepada insan yang aku sayang, Selamat Hari Lahir kuucapkan buat dirimu. Umur? Hehe biarlah rahsia.

Alhamdulillah, semoga sihat selalu, sentiasa dimurahkan rezeki, dapat mencapai apa yang diinginkan. Semoga berjaya dalam pelajaran. InsyaaAllah, diri ini akan selalu berada disampingmu.

Kali ni hanya masih mampu mengucapkan selamat hari lahir dari jauh. InsyaaAllah tahun depan mungkin face to face. Hehehe. Doakan hasrat kami tercapai.

Hari ni jugak aku kena amik ujian Aptis. Otak dah memang serabut dengan macam-macam hal.


Ni untuk birthday tahun lepas. Hehe.

Sunday, May 10, 2015

Bukan pemburu kental

Dalam golongan peminat bas, ada macam-macam jenis. Ada yang rajin tu, tiap hujung minggu gi melepak kat tempat yang jadi tumpuan bas-bas parking, pastu snap gambar. Ada gak yang sanggup tunggu tepi highway/jalanraya nak snap gambar bas yang diorang jumpa. Ada gak yang jenis bila jumpa je snap. Terjumpa tu tak kira la tengah drive ke tengah melepak.

Kalau yang dah pro tu bleh masuk depoh syarikat, pastu snap gambar bas-bas yang baru. Yang jenis ni memang kasi panas punggung ahli lain. Orang baru sembang pasal bas baru, dia dah ada simpan gambar. Siap posing depan dan dalam bas tu lagi. Plastik seat puan tak bukak. Haha. Aku tabik kat yang jenis camni.

Aku pulak kengkadang je nak snap gambar bas ni. Biase la henset biasa je. Nak snap sambil bergerak, memang gambar pun hampeh la. Nak kena dapat angle, keadaan yang sesuai. Kalau aku ada dslr, dah berlambak kot gambar aku simpan. Hehe. Tapi, ada gak yang aku snap sendiri. Macam-macam jenis chassis dan coachbuilder (CB).

Otai masih mengaum..cesi merc, CB SJ Binateknik
Politeknik Ungku Omar
Cesi Nissan JP..
Rhino Airiel
Hino RK1JSLL..CB Sin Hock Leong Silibin
Zulkama Travel & Tours
Hino RK..CB SKSBus model E68 aka Travego
IPG Ipoh
Scania..body Irizar by Scomi (MTrans)..
IPG Ipoh
Isuzu NPR..mini bus
Perpustakaan Bergerak
Nur Isyam..Red Bus Group Kuala Kangsar 
SKS CP11-LW aka lemang..body SKSBus E128D
Cesi Nissan JP (mungkin)..CB Sin Hock Leong
Chemor Valley T&T 
Cesi x dikenal pasti..body Pioneer Dragoes 2..aku suka panggil naga piano
Acah2 tengah drive..tapi kantoi kaki tak pijak pedal
Aku masih amatur lagi dalam bidang ni. Tak reti sangat nak tengok jenis cesi. Nak ingat CB lagi la susah. Yang popular tu aku ingat la. Hehe.

Setakat ni aku post pasal bas dulu. Pasni mungkin trak pulak. Pasal trak ni senang sikit nak cam model sebab memang takde fotostat.

Dah sibuk

Hurrmmm..

Dah jarang aku post dalam blog ni. Bukan setakat sawang lelabah je. Tikus pun dah buat rumah banglo.

Hidup sekarang dah tak macam dulu. Dulu tu banyak je masa tercongok depan laptop, duduk bersila atas kerusi, pastu tak tau nak buat apa.

Sekarang, baru nak bersila atas lantai, ada je anasir-anasir lain yang memanggil. Sibuk ngalahkan guru besor. Hehe.

Masa praktikum tak payah cakap la. Dia punya sibuk baq ang, macam apa dah. Tapi ada gak masa buat benda lain-lain. Tu kalau takde kerja nak setelkan. Tak pun kalau dah stress sangat, memang buat benda lain dulu yang takde kaitan pun ngan praktikum. Contoh paling senang, beradu fifa14 ngan kawan-kawan. Kalah menang tu cerita lain, yang penting main. Hehehe. Aku macam biasa la. Beginner yang tahap beginner. Kalah memang selalu. Menang bleh kira ngan jari je. Tapi kalau menang punya la bangga diri sampai lupa ada awek. Ooppsss!! Errr gurau je...

Satu benda aku perasan. Lepas kejadian tumpahan airmata tahun lepas, sekarang ni aku dah rasa satu perubahan yang aku sendiri tak pernah terpikir. Memang cuti aku hujung tahun lepas bawak cerita sedih. Tapi, lama-lama aku sedar, benda ni memang dah tertulis. Bak kata orang, seseorang tu hadir dalam hidup kita atas kehendak Allah. Ada yang memang dah ditakdirkan untuk menemani hidup kita. Ada gak yang Allah sengaja hantar sebagai pedoman dan pengajaran untuk kita. Aku sendiri dah faham, dan terima semua yang dah jadi. Yela nak buat camne dah. Benda memang dah nak jadi. Yang penting, ambil iktibar, dan perbaiki diri sendiri. Nampak rumit, tapi sebenarnya mudah, kalau kita berpegang teguh dan yakin ngan ketentuan Allah. Allah tahu apa yang kita lebih perlukan, dan Dia akan beri yang terbaik untuk kita.

Tahun ni tahun terakhir. So, target memang nak dapat yang terbaik. Selain tu, luang masa yang ada ngan kawan-kawan, especially kami The 3 Diablos. Kehkehkeh. Ye la selama ni dah bergila sama-sama. Pasni nak jumpa pun dah susah. Yang sorang tu dah nak kawen bulan depan. Selamat berbahagia sahabat. Teringat kata-kata DJ radio yang aku pernah dengar. Dia tersasul, "Bertunang tu manis, kawen tu sedap." Hahaha. Err maaf unsur P18 lak.

Aku pulak? InsyaaAllah, ada la aku bagitau nanti. Hihi.

Malam ni saja-saja meroyan sambil main photoshop buat outline bas. Hmm orang lain guna illustrator, aku guna photoshop. Macam nak gila pun ada. Tapi sebab dah minat aku bertembung, tak jadi nak gila. Memang aku antara peminat bas, dan minat buat design gak. Tapi setakat ni belum sampai tahap bleh dikomersialkan lagi. Hihihi. Design nak asah kemahiran, pastu kepuasan sendiri.
Lukisan outline dalam proses. Bila bab angle susah sket. Idea awal buat pintu terbukak.
Hasil dah siap. Aku suka model ni. SKS E5. Menawan hati. 
Outline untuk side view lak. Yang ni esok2 aku post hasil dia. Hehe.
Ramai yang pelik, nape la aku minat bas dan trak. Macam la aku bleh beli. Pastu ada gak yang cakap buat pe minat kat benda2 ni. Dah la bahaya kat jalan, menyusahkan orang lain. Takde faedah.

Bila dengar memang menyirap. Takpe, aku akan explain dalam entri aku akan datang. Panjang cerita dia.