tetamu kehormat

Friday, April 19, 2013

Screensaver problem


- Screensaver tak boleh ditukar / Can't change screensaver.

- Screensaver timeout tak boleh ditukar / Can't set screensaver timeout.

- Tak boleh aktifkan/hentikan screensaver / Can't enable/disable screensaver.

Ada beberapa lagi masalah pasal screensaver? Aku baru jumpa cara ni. Bleh buat kat PC sendiri atau kawan. Tolong menolong amalan mulia. Heheh.

**************
1. Buka Control Panel. 
2. Kat search box, taip Group Policy. 
3. Klik kat Edit Group Policy. Rujuk gambar di bawah


4. Akan muncul tetingkap Local Group Policy Editor.
5. Kat left pane, klik User Configuration Administrative Templates Control Panel Personalization.
6. Kat right pane, klik Prevent Changing Screensaver.


7. Pastu muncul satu tetingkap. Contoh dalam gambar di bawah.
8. Klik/Check kat Not Configured untuk enable screensaver change. Klik Enable untuk lock screensaver supaya user lain tak bleh nak tukar screensaver.


Setting ni digunakan kalau owner PC, komputer pejabat/sekolah dan sebagainya taknak orang lain yang guna PC tu tukar screensaver sesuka hati. Tapi bleh berlaku kat PC/laptop sendiri mungkin sakit hati. Untuk setting lain yang ada dalam list tu, bleh klik dan baca sendiri fungsi-fungsinya. 

Sekian

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi membaca..
Sudi-sudikanlah follow dan komen..
Anda semua memang baik.. ^_^