tetamu kehormat

Friday, April 19, 2013

Screensaver problem


- Screensaver tak boleh ditukar / Can't change screensaver.

- Screensaver timeout tak boleh ditukar / Can't set screensaver timeout.

- Tak boleh aktifkan/hentikan screensaver / Can't enable/disable screensaver.

Ada beberapa lagi masalah pasal screensaver? Aku baru jumpa cara ni. Bleh buat kat PC sendiri atau kawan. Tolong menolong amalan mulia. Heheh.

**************
1. Buka Control Panel. 
2. Kat search box, taip Group Policy. 
3. Klik kat Edit Group Policy. Rujuk gambar di bawah


4. Akan muncul tetingkap Local Group Policy Editor.
5. Kat left pane, klik User Configuration Administrative Templates Control Panel Personalization.
6. Kat right pane, klik Prevent Changing Screensaver.


7. Pastu muncul satu tetingkap. Contoh dalam gambar di bawah.
8. Klik/Check kat Not Configured untuk enable screensaver change. Klik Enable untuk lock screensaver supaya user lain tak bleh nak tukar screensaver.


Setting ni digunakan kalau owner PC, komputer pejabat/sekolah dan sebagainya taknak orang lain yang guna PC tu tukar screensaver sesuka hati. Tapi bleh berlaku kat PC/laptop sendiri mungkin sakit hati. Untuk setting lain yang ada dalam list tu, bleh klik dan baca sendiri fungsi-fungsinya. 

Sekian

Saturday, April 13, 2013

Jangan ditanya.....

Malam ni nak jiwang jiwang sket..haha..sekali sekala layan....


Jangan ditanya kenapa aku pilih dia,
Jangan ditanya bagaimana aku tertarik dengannya,
Mungkin padamu dia tak sempurna,
Tapi bagiku dialah segala,
Seorang pencinta setia,
Peneman duka tawa,
Penghibur hati lara,
Cinta sayang bukan pada rupa,
Tapi dari hati yang berbicara,
Jodoh pertemuan adalah ketentuan-Nya,
Mak bapak pun dah suka,
Doakanlah kami bahagia,
Hingga akhir usia..dan buat selamanya.

Sori kalau ada yang geli geleman bila membaca..haha

Tuesday, April 9, 2013

Tersentuh seketika

Tengah sedap melantak kat satu restoran. Meja penuh ngan makanan.

Kat meja sebelah ada satu family. Mak, ayah, anak dua orang. Yang sorang tu lelaki, kecik lagi. Duduk pun guna kerusi baby tu haa.

Sambil makan aku tengok la budak tu. Comel. Haha. Di tengah sedap melayan nugget. Dan pandai pegang garpu sendiri. Makan punya makan, tetiba budak tu suapkan nugget tu kat mak dia lak. Dia kecik lagi gigit pun sikit sikit jer.

Tersentuh kejap bila tengok. Kecik2 tapi dah menunjukkan sayang kat mak dia. Dah pandai dah. Aku? Tak tau setakat ni berapa kali je aku suap makanan kat mak aku. Masa ni la rasa nak balik je.