tetamu kehormat

Thursday, March 28, 2013

Sepatutnya post jumaat lepas


Alhamdulillah selesai dah PBS ke 3. Kali ni aku rasa pbs paling best sebab jiwa dan raga kami si guru pelatih dimanfaatkan dengan sebaik mungkin. Aku pilih sekolah kat kampung aku je sebab dah janji ngan geng bas ekspres aku tu. Kang kalo pilih sekolah lain mau dikutuk tak cukup kitab.

Berikut adalah refleksi kendiri patik. Haha.

Isnin, lepas lapor diri, melepak dalam bilik gerakan. Layan movie. Tak tau dah apa nak buat sebab hari tu memang tak akan masuk kelas. Tetiba ada mesyuarat nak buat debat ala parlimen peringkat sekolah. Nak bagi pendedahan katanya. Dan kitorang berdua yang bermuka suci lagi baik ni dengan berbesar hati telah terpaksa menerima tugas baru. Jadi guru pembimbing untuk dua kumpulan debat. Dua kumpulan lagi, cikgu BM yang dah cikgu tu jadi pembimbing.

Selasa, masuk kelas nak observe. Pertama dan terakhir. Pastu sibuk duk dalam bilik gerakan ngan anak didik yang nak berdebat tuh. Memula tu aku nak suruh la diorang fikir sendiri ayat. Aku bagi isi je. Tapi takleh harap gak. Last2 aku terpaksa buat teks untuk diorang. Masa rehat lak dapat RMT. Hehehe. Nasib la yang sediakan makanan tu sedara sendiri.

Rabu, ada meeting ngan guru-guru. Aku rasa meeting tu layak buat tengahari sebab tak boring langsung. Nak bergurau je guru-guru kat sekolah ni. Aku pun ada la mencelah sikit. Dan oleh yang demikian aku dapat job lagi. Jadi mc untuk majlis mesyuarat agung pibg sekolah. Kali pertama aku join. Kalo dulu ayah aku je rajin datang (aku tau dia terpaksa sebab pegang jawatan ydp). Pastu bebudak lak sibuk ngan debat. 

Dan........dua2 kumpulan yang dibimbing oleh guru yang tek berapa nak terlatih ni masuk final. Bukan nak bagi can aku rehat. Malam tu gak aku berkorban sediakan teks penuh untuk diorang. Pengalaman aku masa sekolah dulu, aku curahkan.

Khamis, jadi mc berskrip yang akhirnya dispontankan sebab tak faham ngan penerangan bos. Skrip yang dah sedia tolak tepi. Sebelum tu sempat gak aku gi print teks debat tu. Suruh diorang praktis. Dan hari tu semua balik awal. GB bagi kebenaran. GB gila best. Tapi petang datang balik demi nak mempraktis bebudak tu berdebat. Masa tu aku tak fikir dah nak bagi menang kumpulan aku. Aku nak train cara berdebat yang sebenar kat dua2 kumpulan. Tak kisah la sapa menang. Kat sekolah je pun. Yang penting diorang dapat belajar kemahiran dan cara berdebat ala parlimen yang sebenar.

Jumaat, final debat. Malas nak tengok sebab buat dalam bilik gerakan je. Tak happening. Biarla cikgu yang jadi hakim je tengok. Kitorang dua lepak ‘dating’ kat luar. Hehe. Kumpulan aku menang dengan beza markah 8 je. Takpe la. Tu je la kenangan aku ngan diorang. Haritu gak sibuk tolong cikgu2 yang berhempas pulas siapkan fail kssr. Pagi ni pegawai pelajaran daerah datang nak tengok. Yang siap awal bleh bersuka ria dan mengeluarkan kata2 yang mampu membuatkan guru2 lain jeles tahap gaban. 4 hari berturut turut kitorang dapat rmt. Haha. Lagi satu. Hari tu aku sorang je yang pakai baju melayu. Guru lain pakai kemeja je. Aku pun tak la paaki penuh. Baju melayu seluar slack. Malas nak tuck in.

Penat memang penat. Tapi banyak pengalaman aku dapat. Kali ni didedahkan dengan suasana sebenar kehidupan seorang guru. Haha. Sekolah yang memang sempoi. Takde pun guru yang sombong. Semuaaaa baik ati. Dan nasib baik internet sekolah ni dah improve. Lajuuuuu je. 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi membaca..
Sudi-sudikanlah follow dan komen..
Anda semua memang baik.. ^_^