tetamu kehormat

Monday, March 4, 2013

Peninggalan sejarah


Haha. Aku bukanlah nak sembang pasal harta peninggalan Kesultanan Melayu Melaka, bukan jua peninggalan askar jepun. Tapi yang ni ada kaitan sikit ngan jepun.



Toyota KE10 milik atuk aku. Asal usul salasilah keturunan corolla. Kereta legend nih. Jangan naik main cium cium ngan keter2 baru. Silap2 tak berbentuk kereta baru tersebut. Tak pun ala2 origami yang baru dikutip dari tong kitar semula berwarna hijau yang diletak di sebelah bangunan pentadbiran.

Aku ada tengok gambar keter ni ngan warna asal, merah. Dalam gambar asal tu keter ni memang cantik lagi. Bleh kata bak toyota vios zaman dahulu kala. Tak silap aku ni antara kereta jepun pertama yang register jadi warganegara Malaysia. Nape la dulu2 toyota takde buat bodykit TRD.

Pernah ada orang nak beli keter ni, nak buat ala2 pimp my ride kot. Aku tengok skang ni banyak model ni dah di 'pimp my ride' kan. Cantik siot. Tapi sampai skang atuk aku taknak jual. Tak tau lak nape. Ada la kot kenangan @ kisah dia. Malas aku nak tanya lebih.

Bila tengok meter, maximum speed dia 80 km/h je. Menurut pembacaan yang aku baca dengan cara membaca, keter ni berkuasa 60hp. Kira laju la masa tu. Tapi skang ni aku tak dah tinggal berapa hp. Umur dia pun dah tua. Kuda2 tu pun dah tinggal berapa ekor je idup.

Pernah gak aku terpikir nak solek keter ni. Tapi lebih tertarik ngan keter atuk aku lagi satu, toyota crown royal saloon yang lagi ganas. Bleh ajak gaduh kalo terhantuk. Tapi yang ni muda sikit dari si corolla tu. Siap ada ABS ngan speed sensitive power steering. Pergghhh. Tunggu la aku kumpul duit nak solek. Solek satu je tak mampu nak dua. Skang ni kumpul duit nak kawin je dulu. Ehemm. Laalaalaalaaaaaa.....

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi membaca..
Sudi-sudikanlah follow dan komen..
Anda semua memang baik.. ^_^