tetamu kehormat

Sunday, March 31, 2013

Panasss

"Eh, enjin keter ko dah panas sangat la. Air radiator kurang ni."

"Eh yela. Kena cepat2 tambah la ni."

*******

"Eh, ko dah lame tak solat. Api neraka tu tersangat panas ko tau tak?"

"Alaa rileks la. Esok2 ade lagi."


Bila ada yang meluahkan, orang skang ni lebih risau enjin keter panas, tapi tak takut api neraka yang jauh lebih panas.

Saturday, March 30, 2013

Sudah sampai sini

Macam tajuk lagu BPR. Hehe. Alhamdulillah semalam aku selamat sampai kat ipg terchenta. Amik bas star shuttle dari lcct ke medan gopeng. Pastu mintak jasa baik kawan aku amik kat situ. Aku ingat aku sampai dulu. Last2 diorang gak yang tunggu aku. Terima kasih la kawan kawan sebab sudi tunggu.

Senyap je asrama ni. Macam macam spekulasi aku buat.

Mungkin ramai yang balik kampung.

Mungkin ramai yang pi langkawi tengok LIMA.

Mungkin ramai yang tak bangun lagi.

Mungkin ramai yang tak balik tapi semua senyap dok sibuk ngan assignment.

Aku tak start lagi. Huwaaa. Dari bangun tido sampai skang asyik nak menguap je. Sambung tido pun best gak neh. Assignment? Nanti pikir. Lalalalaaaa

Friday, March 29, 2013

Kenangan ber-PBS

Satu kenangan yang lucu suam suam kuku sewaktu aku kat sekolah minggu lepas.

Setiap pagi ada roll-call kat sekolah. Dalam roll-call, bebudak baca sifir beramai-ramai. Sorang murid dipanggil ke depan jadi leader. Pastu ada sesi reading aloud pulak. Sorang murid dipilih setiap hari untuk baca cerita dari buku yang diorang pinjam.

Suatu hari...bila cerita dibaca separuh..

Cikgu: Ok. Kamu dengar tak cerita tadi tu?

Murid-murid: Dengaaaarrr..

Cikgu: Siapa Encik Loy dalam cerita tu?

Murid: Entaaahhh...(ada suara sorang jawab camni, degan lantang)

Cerita diteruskan sampai habis.

Cikgu: Apa penghabisan cerita ni?

Murid: Tak tauuuuuu....

Dengan selambanya dia jawab..hahaha

Terus menunggu

Kata orang, penantian satu penyeksaan. Betul la tu kot. Hehe. Dan aku sekarang ni terpaksa melepakkan diri di airport miri. InsyaAllah kul 2.20 nanti naik ke awan menuju ke kl. 



Saje je kali ni nak amik flight lawas-miri-kl. Taknak dah nak susahkan ayah aku hantar gi k.kinabalu. Kalau gi sana aku la drive. Balik kang terpaksa la ayah aku drive. Umur dah semakin meningkat. Tak tahan dah duk lama2. Cepat ngantuk. Panas. So, aku rela berkorban. Hehe.

Duk sebelah kerusi urut singgit tiga minit. Tengok je orang lain berurut dengan gumbiranya. Aku malas. Haha. 

Thursday, March 28, 2013

Sepatutnya post jumaat lepas


Alhamdulillah selesai dah PBS ke 3. Kali ni aku rasa pbs paling best sebab jiwa dan raga kami si guru pelatih dimanfaatkan dengan sebaik mungkin. Aku pilih sekolah kat kampung aku je sebab dah janji ngan geng bas ekspres aku tu. Kang kalo pilih sekolah lain mau dikutuk tak cukup kitab.

Berikut adalah refleksi kendiri patik. Haha.

Isnin, lepas lapor diri, melepak dalam bilik gerakan. Layan movie. Tak tau dah apa nak buat sebab hari tu memang tak akan masuk kelas. Tetiba ada mesyuarat nak buat debat ala parlimen peringkat sekolah. Nak bagi pendedahan katanya. Dan kitorang berdua yang bermuka suci lagi baik ni dengan berbesar hati telah terpaksa menerima tugas baru. Jadi guru pembimbing untuk dua kumpulan debat. Dua kumpulan lagi, cikgu BM yang dah cikgu tu jadi pembimbing.

Selasa, masuk kelas nak observe. Pertama dan terakhir. Pastu sibuk duk dalam bilik gerakan ngan anak didik yang nak berdebat tuh. Memula tu aku nak suruh la diorang fikir sendiri ayat. Aku bagi isi je. Tapi takleh harap gak. Last2 aku terpaksa buat teks untuk diorang. Masa rehat lak dapat RMT. Hehehe. Nasib la yang sediakan makanan tu sedara sendiri.

Rabu, ada meeting ngan guru-guru. Aku rasa meeting tu layak buat tengahari sebab tak boring langsung. Nak bergurau je guru-guru kat sekolah ni. Aku pun ada la mencelah sikit. Dan oleh yang demikian aku dapat job lagi. Jadi mc untuk majlis mesyuarat agung pibg sekolah. Kali pertama aku join. Kalo dulu ayah aku je rajin datang (aku tau dia terpaksa sebab pegang jawatan ydp). Pastu bebudak lak sibuk ngan debat. 

Dan........dua2 kumpulan yang dibimbing oleh guru yang tek berapa nak terlatih ni masuk final. Bukan nak bagi can aku rehat. Malam tu gak aku berkorban sediakan teks penuh untuk diorang. Pengalaman aku masa sekolah dulu, aku curahkan.

Khamis, jadi mc berskrip yang akhirnya dispontankan sebab tak faham ngan penerangan bos. Skrip yang dah sedia tolak tepi. Sebelum tu sempat gak aku gi print teks debat tu. Suruh diorang praktis. Dan hari tu semua balik awal. GB bagi kebenaran. GB gila best. Tapi petang datang balik demi nak mempraktis bebudak tu berdebat. Masa tu aku tak fikir dah nak bagi menang kumpulan aku. Aku nak train cara berdebat yang sebenar kat dua2 kumpulan. Tak kisah la sapa menang. Kat sekolah je pun. Yang penting diorang dapat belajar kemahiran dan cara berdebat ala parlimen yang sebenar.

Jumaat, final debat. Malas nak tengok sebab buat dalam bilik gerakan je. Tak happening. Biarla cikgu yang jadi hakim je tengok. Kitorang dua lepak ‘dating’ kat luar. Hehe. Kumpulan aku menang dengan beza markah 8 je. Takpe la. Tu je la kenangan aku ngan diorang. Haritu gak sibuk tolong cikgu2 yang berhempas pulas siapkan fail kssr. Pagi ni pegawai pelajaran daerah datang nak tengok. Yang siap awal bleh bersuka ria dan mengeluarkan kata2 yang mampu membuatkan guru2 lain jeles tahap gaban. 4 hari berturut turut kitorang dapat rmt. Haha. Lagi satu. Hari tu aku sorang je yang pakai baju melayu. Guru lain pakai kemeja je. Aku pun tak la paaki penuh. Baju melayu seluar slack. Malas nak tuck in.

Penat memang penat. Tapi banyak pengalaman aku dapat. Kali ni didedahkan dengan suasana sebenar kehidupan seorang guru. Haha. Sekolah yang memang sempoi. Takde pun guru yang sombong. Semuaaaa baik ati. Dan nasib baik internet sekolah ni dah improve. Lajuuuuu je. 

Sunday, March 10, 2013

Kembara seni

...konon.. Buat trip ke KL, pegi ngan lecturer seni visual, melawat pusat kraf, trick museum, balai seni visual. Takleh ke nak panggil kembara seni? Hehehe..

Best gak bila melawat tempat2 macam ni. Tengok lak karya karya pelukis pelukis yang terer terer belaka. Sampai senget senget badan aku nak meneliti lukisan tu. Tapi nampaknya aku belum memiliki kemahiran tersebut. Nampak macam kena conteng je. Tapi aku tau, walaupun lukisan2 tu nampak macam budak darjah 3 pun bleh buat, bukan semua orang bleh hasilkan lukisan camtu. Sangat abstrak, makna tersirat.

Alhamdulillah semua berjalan lancar. Perjalanan 2 hari 1 malam pun tak penat sangat. Ngantuk je sebab malam tu tido kul 4 pagi. Lepak, sembang ngan member, sambil menjaga keselamatan.

Tu la first time aku gi i-City, pusat kraf, balai seni visual. Dan aku tak tau la nak pegi lagi ke tak tempat2  ni. Tak sampai seru lagi.



Tuesday, March 5, 2013

Memanfaatkan peluang

Bila dah dapat baucer buku RM250 tu, selagi tak guna tak tenang lagi. Walaupun benda tu valid sampai bulan mei. Oleh yang demikian, aku ngan kengkwan bersama sama bergerak menuju ke kedai popular di ipoh parade dengan satu tujuan dan iltizam yang sama, habihkan baucer buku. Bukan selalu dapat peluang camni. Hehe.

Mula2 aku dah plan nak beli komik je. Tapi mengikut kata kata cik adik, beli buku agama, buku yang bermanfaat. Ok kali ni aku ikut cakap. Hehehe.

Pening gak nak cari buku yang betul2 berguna untuk aku. Memang semua berguna, tapi nak pilih la jugak sebab aku nak spend RM200 je. Lagi 50 nak rembat barang lain. Tapi ada lajugak terselit sekeping buku humor. Mesti maa. Aku memang suka baca buku2 yang ada unsur2 kelucuan dan ketertawaan. Kena la senyum selalu. Walau hati sentiasa murung, mulut kena sentiasa senyum. Orang lain tengok aku gumbira je memanjang. Aku? Hehehehehe

Dah habih setel, dapat lak 50 baucer popular. Takpe aku simpan dulu. Kot2 nak beli stationery ke.

Monday, March 4, 2013

Peninggalan sejarah


Haha. Aku bukanlah nak sembang pasal harta peninggalan Kesultanan Melayu Melaka, bukan jua peninggalan askar jepun. Tapi yang ni ada kaitan sikit ngan jepun.



Toyota KE10 milik atuk aku. Asal usul salasilah keturunan corolla. Kereta legend nih. Jangan naik main cium cium ngan keter2 baru. Silap2 tak berbentuk kereta baru tersebut. Tak pun ala2 origami yang baru dikutip dari tong kitar semula berwarna hijau yang diletak di sebelah bangunan pentadbiran.

Aku ada tengok gambar keter ni ngan warna asal, merah. Dalam gambar asal tu keter ni memang cantik lagi. Bleh kata bak toyota vios zaman dahulu kala. Tak silap aku ni antara kereta jepun pertama yang register jadi warganegara Malaysia. Nape la dulu2 toyota takde buat bodykit TRD.

Pernah ada orang nak beli keter ni, nak buat ala2 pimp my ride kot. Aku tengok skang ni banyak model ni dah di 'pimp my ride' kan. Cantik siot. Tapi sampai skang atuk aku taknak jual. Tak tau lak nape. Ada la kot kenangan @ kisah dia. Malas aku nak tanya lebih.

Bila tengok meter, maximum speed dia 80 km/h je. Menurut pembacaan yang aku baca dengan cara membaca, keter ni berkuasa 60hp. Kira laju la masa tu. Tapi skang ni aku tak dah tinggal berapa hp. Umur dia pun dah tua. Kuda2 tu pun dah tinggal berapa ekor je idup.

Pernah gak aku terpikir nak solek keter ni. Tapi lebih tertarik ngan keter atuk aku lagi satu, toyota crown royal saloon yang lagi ganas. Bleh ajak gaduh kalo terhantuk. Tapi yang ni muda sikit dari si corolla tu. Siap ada ABS ngan speed sensitive power steering. Pergghhh. Tunggu la aku kumpul duit nak solek. Solek satu je tak mampu nak dua. Skang ni kumpul duit nak kawin je dulu. Ehemm. Laalaalaalaaaaaa.....

Sunday, March 3, 2013

Bila ber'assignment'

Bila assignment takde, boring. Bukak fesbuk pun rasa boring gak. Tu masa takde. Bila dah ada assignment, makin rajin nak online. Tapi yang peliknya fesbuk jadi best lak. Rasa melekat taknak bukak page lain. Cehh

Kacau betul la setan2 ni. Bila nak buat baik tu la ada benda jahat menghasut.

Sekarang ni rajin je aku online guna henset sebagai modem. Best woo laju. Yang tak best 3 hengget sehari caj dia. Demi nak online tanpa gangguan, aku redah je la.

Lepas bayar repair moto tadi, aku dah buat kira2 balik. Nak tanggung hidup lagi 4 bulan. Aiseh... Makan nasi ngan telur je la lepas ni. Takpe syukur bleh makan lagi. Fikir ada orang yang lebih susah nak cari makan. Tu pun kalau dapat makan sehari sekali syukur sangat2 dah. Hmmm..

Pastu teringat mak ayah. Ntah2 diorang duk bersembur taik gigi bercerita aku kat sini sibuk study nak jadi cikgu. Aku? Elok je duduk dengar lagu, tengok movie, bukak fesbuk. Harapan mak ayah tinggi menggunung nak aku berjaya. Tapi aku nak naik bukit pun malas.

Saturday, March 2, 2013

Apakah yang terjadi?

Kalau beberapa hari ni kecoh pasal pencerobohan di Lahad Datu. Sampaikan dua orang ahli komando dah terkorban demi tugas mempertahankan negara. Memang menyayat hati.

Malam ni dikejutkan lak lagi ngan berita terbaru. Tak tau sahih atau tak. Tapi ada kawan aku update dalam fb, family dia bagitau dah terdengar bunyi tembakan di Semporna pulak. Dah merebak ke tempat lain lak ke?

Kat internet memang pelbagai spekulasi timbul. Apa pun, marilah kita sama-sama doakan agar negara kita terselamat dari segala bencana dan pencerobohan. Tak kira la kita duk kat mana, agama apa, bangsa apa, yang penting doa kita demi kesejahteraan negara. Kita takleh nak tolong askar2 tu masuk hutan, kita tolong dengan senjata yang kita ada - DOA.

Semoga semuanya selamat.

Ya Allah lindungilah kami rakyat Malaysia. Lindungilah negara kami. Selamatkanlah penduduk Sabah.

Aku harap benda ni selesai cepat. Sabah tu dah macam negeri kedua aku.

Demi mu kuda putih


Baring2 kat katil, ingat nak tido. Mengantuk je rasa. Tapi ntah berapa lama aku baring je takleh gak nak tido. Fikirkan pasal moto aku. Hehe

Bangun jap, online, search harga untuk coverset. Tak jumpa. Last2, aku tengok tangan aku, aku cek duit, ok. Stat moto, pi kedai modenas. Nasib baik la dekat je. Bincang2 sikit, ok ssetuju dengan harga.

Skang, selamat bertukar coverset bahagian depan. Sayang lak sebab takde sticker ori kriss. Tapi takpe la. Putih melepak habaq hang.

Lepas beberapa jam, setel. RM135 selamat dikorbankan. Kalau aku tak tukar rasa kesian lak bila tengok. Takpe laa. Dah suratan takdir kot. Lepas ni, jimat duit, bawak moto lebih berhati hati. Baru la aku rasa camna kawan2 aku kuarkan duit nak repair moto la, kereta la. Sebelum ni tau pinjam je. Skang dah tau camna cabaran dia.

Lepas ni nak kena register lagi sekali sebab nak dapat sticker IPG. Sticker lama takleh selamatkan.

Kuda putih ku

Arini baru aku pi tengok moto aku. Tu pun sebab nak kuar makan. Huhu sedih sat tengok beliau. Nasib baik rosak coverset je.

Coverset lampu depan - pecah

Cover depan sebelah kanan - pecah

Hujung mudguard depan - calar

Handle bengkok sikit

Baru aku ingat masa tumbang tu moto aku terhantuk kat susunan batu bata tepi jalan tu. Memang pecah laa. Alhamdulillah yang kena kepala moto bukan kepala aku.

Dah riki kat internet nak cari harga coverset. Nak pi kedai tak larat lagi. Takleh nak genggam handle moto. Tadi pun suruh member yang bawak.

Hmmm.. Baru berapa ari aku pakai moto sendiri dah ada masalah. Dugaan...

Friday, March 1, 2013

Hari Pertama Di IPG


Bila bukak twitter, jadik trending lak dalam kalangan bebudak IPG skang ngan #HariPertamaDiIPG. Haha. Macam2 cerita ada. Semua pakat cerita pengalaman diorang masa mula2 masuk IPG. Aku tak tau la sapa yang mulakan.

Kalo aku cerita memang panjang. Tak cukup nak tulis kat twitter. Hehehe. Takpe la aku guna blog aku sebagai ganti.

Hari pertama atau minggu pertama aku kat sini memang banyak kenangan. First, datang dari hotel Ipoh City naik teksi. Abang ngan kakak ipar aku hantar. Ganti mak ayah aku. Datang register, pakai kemeja lengan pendek, tak pakai tie. Masa kat hotel aku tanya kat abang aku, kena pakai ke tak. Dia pun jawab tak payah kot. So, aku dengar cakap dia. Tapi tetap aku bawak masuk beg. Dah siap ikat, tinggal nak pakai je.

Actually, ada benda aku lupa nak semak. Dalam surat panggilan, dia ada bagitau. Kena datang register pakai kemeja lengan panjang, pakai tie. Hahaha tu diaa.

Teksi takleh masuk kawasan IPG. Kalau kereta parents boleh je. Turunkan beg, tumpang letak beg kat pondok jaga. Tengok semua lelaki pakai tie, aku pun kelam kabut pakai. Sampai kat dewan nak pi register, ada senior tegur. Dia bagitau kena pakai lengan panjang. Tapi dia kata takpe la.

Dah setel register kat dewan, nak pegi asrama lak nak hantar barang. First day, memang rasa jauh sangat angkut beg dari pondok jaga ke asrama, kena naik bukit lak. Berpeluh gak aku ngan abang aku. Masa tu akak aku stay kat dewan sebab ada taklimat untuk ibu bapa. Huh nasib baik la bilik tak tinggi, tingkat satu je. Dapat lak roomate orang Sarawak gak. Pegi pejabat penyelia sama2 nak amik kunci, tapi masing2 tak tau lagi yang kitorang sama bilik. Dah sampai bilik dia try bukak kunci, takleh. Aku try, bleh, masuk terus pilih katil. Haha. Masa tu memang pentingkan diri.

Bila dah setel susun semua barang, abang ngan akak aku balik. Buka balik terus. Beberapa minit pastu diorang datang balik bawak air buah, beli kat depan gate. Huh sanggup patah balik. Dah la jauh, tengahari lak.

Seminggu orientasi, macam2 hal berlaku. Kena serah henset la. Pakai kemeja, tie, seluar track ada gak. Bangun sebelum subuh balik tengah malam. Kena tengking. Kenal2 ngan kengkawan lain.

Dari hari pertama, memang aku tak suka nak jadi cikgu. Masa tu jujur je aku cakap aku terpaksa masuk. Tapi skang ni, ada satu semangat dah meresap dalam jiwa aku. Aku nak jadi seorang pendidik. Aku berbangga sebab aku salah seorang yang Allah pilih untuk menjadi guru. Bukan sekadar cikgu, tapi sebagai seorang pendidik. Segalanya telah 'tertulis'.

Sama pulak

Cik adik bagitau.. Akak dia pun terkemalangan naik moto langgar tiang lampu. Masa? Malam aku terkemalangan tu jugak. Hehehe..

Nasib baik dia ok je. Lampu moto je pecah. Lampu moto gaduh ngan lampu jalan.

Takpe la. Satu lagi jadi pengajaran dan iktibar. Kemarin masa aku gi klinik tu ada gak sorang baru lepas eksiden. Cedera sikit kat lutut. Aku tak ingat sangat cerita dia. Yang aku ingat, dia bertembung ngan sebuah moto lain sebab kesilapan orang yang naik moto lagi satu tu. Dia baru nak pi kerja kalau aku tak silap.

Mungkin dia masih panik, terkejut atau tak tahan sakit. Nangis je kat wad emergency. Aku? Cool... Dapat lak misi cantik2. Ahahaha

Syukur sebab Allah masih selamatkan aku dari cedera lebih teruk. Takde orang lain yang jaga selain Allah. Insan yang sudi tolong tu pun, dengan izin Allah.

Burger Monsterrrr

Gambar dicilok dari fb ali kimi

Dengar nama memang gempak habaq hang. Hehehe. Lokasi, sebelah bangunan Billion, Medan Gopeng. Tempat dia memang terpencil sikit. Warung burger dia pun baru bukak.

First time makan kat sini, dibelanja oleh ayah member aku. Bedal la burger tiga tingkat (triple). Bila burger dah mai, tu diaa otak terus pikir abih ke tak nak makan. Dengan daging yang memang pejal, tebal, besau, cirit gak nak ngabihkan. Nasib la kapasiti perut dah di upgrade. Abih la jugak walaupun dah rasa nak muak.

Semalam pegi lagi ngan kengkawan lain. Sekali lagi bantai triple. Haha. Tengah menahan kesakitan lepas eksiden bleh lagi kuar makan burger. Ada gak kawan aku menunjukkan muka penyesalan bila order sampai. Sebab dia pikir daging burger tu macam daging burger biasa. Siap pass kat orang lain nak suruh abihkan.

Pendapat aku ngan tempat ni, kalau pasal kenyang memang kenyang. Sape tak kenyang aku tak tau kapasiti perut dia besar mana. Daging dia memang padat dan pejal. Tapi yang aku tak suka, cepat rasa muak bila makan. Tak tau la sebab kenyang, atau sebab daging, atau sebab sos dia. Tapi lain orang lain citarasa. Kot2 orang lain bleh bedal begitu sahaja tanpa ada perasaan.

Aku ingat nak ajak mak ayah aku datang Ipoh satu ari nanti. Dah senaraikan tempat2 aku nak bawak deme jalan2. Hehe. Adakah tempat ni tersenarai. Cheq nak pikiaq dulu.

Inilah pengajaran

Baru beberapa ari update pasal kuda besi aku, ari rabu malam, aku dah terkemalangan dengan beliau. Dalam kawasan asrama lak tu. Huhu.

Aku pun tak tau camna aku leh eksiden masa tu. Nak kata laju tak gak, 100km/j je (aku tipu). Tapi masa tu jalan berbatu kecik, kena lak lepas hujan. Tu la kot. Tak pun terlanggar lubang. Hehe. Tak tau la.

Takpe la. Aku anggap ni sebagai dugaan dari Allah. Dia nak bagi peringatan kat aku. Takpe aku redha. Nasib baik la malam tu ada insan baik hati sanggup berlari tolong aku. Walaupun lain bangsa dan agama. Lepas jatuh tu aku tak rasa sakit pun. Aku terkejut pastu tengok moto tumbang. Aku pi bangunkan moto, tengok ada pecah kat coverset sikit. Pastu yang tolong tadi tanya ada luka tak. Tengok kat siku, pergghh banyak darah. Tapak tangan, lutut ada gak. Dia tolong letak moto kat tempat parking, pastu gi umah warden. Aku suruh dia pi tolong letak moto dulu. Kalau tak arini tak pasal2 kena setel moto kena rantai lak.

Kemarin dah gi klinik, cuci luka lagi, dapat injection, dapat ubat. Beberapa ari ni aku rehat je la kat bilik. Moto pun tak jenguk lagi. Biar je la dulu.

Terima kasih la kat kawan2 yang sudi tolong aku. Cik adik aku pun terkejut bila aku bagitau malam tu. Hehehe. Risau abih dia. Tapi bak kata dia, jangan mengeluh. Ada hikmah disebalik sesuatu kejadian.

Alhamdulillah tak cedera teruk sangat. Setakat luka luaran. Tracksuit yang aku pakai masa kejadian, memang takleh nak selamatkan. Sikit lagi bleh potong untuk kain pengelap moto.