tetamu kehormat

Wednesday, February 27, 2013

Dah ada kuda

Sebelum ni asyik tunggang kuda orang je. Skang ni dah naik kuda sendiri. Hehe. . .

Bukan kuda yang ada bunyi kedekut kedekut tu eh. Hok ni kuda besi jah.

Sebelum 'terdesak' ni, bleh la aku slow2 guna duit untuk beli moto. Nak amik moto hebat pun tak mampu. Cukup la sekadar sebagai pengangkutan aku. Kawan aku tolak pun dengan harga yang mampu dibayar. At least semester ni takde la aku guna duit beli benda merapu. Ada gak faedahnya nanti, especially masa praktikum. Dah jadi cikgu kang bleh la nak rembat ER6n ke. Masa ni Kriss 120sport pun rasa berharga.

Walaupun tak abih throttle bleh cecah 140km/j, aku tak sanggup nak bantai lelaju selalu. Kang enjin lak problem, rabak poket aku. Kot2 kalau jaga leklok bleh sampai ke anak cucu. Haha. Mana la tau zaman depa nanti moto camni dah tak pandang. Bleh gak jadi bahan sejarah.

Harap2 la kali ni aku bleh manage perbelanjaan aku dengan baik. Baucer buku pun dah dapat. Tapi pening tak tau nak beli apa dengan syarat 80% untuk beli buku. Buku kami takdak kat kedai laaa.

Menanti kemunculan elaun buku dan claim tiket nak sara hidup aku balik. Skang ni pun dah ala ala hujung sem. Elaun 6 bulan selamat dikorbankan tak sampai 6 minggu.

Monday, February 18, 2013

Terus bersyukur

**Entri ni sepatutnya di post jumaat lepas...

Balik dari solat jumaat, aku nak gi jumpa orang jap. Rembat je la motosikal member. Tuan dia pun tengah seronok bercuti kat kampung.

Masa otw tu, terserempak la beberapa orang pekerja bukan warganegara tengah jalan kaki dari masjid. Tak tau la depa nak balik rumah ke, nak gi makan ke. Aku pun tak tau depa tinggal kat mana. Hmmm ramai gak geng2 diorang ni. Sambil berjalan, sambil bersembang, seronok je depa ni aku tengok. Tak kisah pun kena jalan kaki jauh2. Kalau kita.....

Pastu aku terfikir. Ni la cabaran yang diorang hadapi demi meneruskan kehidupan. Datang jauh2 dari negara lain, sampai sini dapat kerja buruh. Masa nak sampai sini pun bukan senang. Tu yang datang dengan sah. Yang tanpa izin tu lak. Sampai ada yaang karam sekali dengan bot. Sebab? Demi nak cari pekerjaan nak sara hidup.

Pastu hidup kat sini pun cukup beli makanan ngan pakaian. Tak tau la berapa banyak kalau yang kirim duit gaji tu kat family kat kampung diorang.

Aku? Aku sedar. Aku sepatutnya lebih bersyukur. Walaupun hidup merantau, tapi kemudahan tetap ada. Siap ada tempat tinggal free. Duit pun dapat free. Makan pun terjaga. At least 6 bulan sekali confirm balik. Tu pun nak mengeluh lagi? Hmmm. Diorang tak tau la berapa lama baru balik. Bila raya tu ramai je geng2 diorang kat masjid.

Aku fikir pasal benda ni sampai malam. Aku semakin sedar sape diri aku. Bersyukur la dengan rezeki yang dah Allah berikan.

Friday, February 15, 2013

Urus wang tu penting

Setelah sekian lama penantian yang bagaikan satu penyeksaan, akhirnya ari ni berakhir lah penantian tersebut. Haha. Elaun kesayang dah masyuukk. Sebelum ni asyik bising kat fesbuk pasal elaun tak masuk lagi. Arini kurang sket. Semua dah bizi berkerjasam melawat saudara ATM yang terlantar di pusat2 membeli belah. Rasanya arini gak 'doktor' dia rawat.

Elaun. Walaupun free takleh nak sukati joli. Jumlah bukan la banyak sangat. Banyak masa terima je. Tapi kena beringat tu untuk 6 bulan. Awal2 dah sedia list benda2 nak dibayar. Adeh. Sakit perut jap bila kira belen elaun untuk keperluan lain. Especially, tiket flight balik cuti.

Arini aku dah terkesima sebentar. Dalam masa 4 jam, harga tiket naik RM1++. Aduyai...

Thursday, February 14, 2013

Jangan lepas tangan

Sekadar renungan. Perkara ni aku ambil iktibar dari pengalaman orang lain.

Bila kita dah berada di atas, berjawatan tinggi. Jangan la memandai nak tunjuk kuasa. Suka hati bagi arahan kat orang bawahan. Sedangkan kita sendiri tak pasti perkara tu salah atau tak. Orang bawahan macam biasa la. Kalau tak ikut cakap, kang ada yang blacklisted. Terpaksa je la ikut.

Pastu bila dah salah, yang tadi elok suruh orang buat tu, buat ni, lepas tangan camtu je. Tak ngaku salah dah. Boleh lak kata orang bawah tu salah sebab dia yang buat.

"Yang ko buat benda tu kenapa? Salah ko la tak fikir dulu sebelum buat."

Memang sakit ati kalau kena camni. Kalau 'orang paling atas' ada timbangrasa ok la. Bawak berbincang pasal hal ni. Kalau tak, yang 'bersalah' la kena tendang. Yang 'tak bersalah' hidup senang.

Pernah terjadi kat bapak aku. Manager bapak aku suruh buat perabot, guna kayu syarikat. So, bapak aku buat je la. Ingatkan nak una kat ofis ke. Tetiba syarikat tuduh bapak aku guna kayu untuk kepentingan diri sendiri. Huh?? Lepas tu masuk court. Bapak aku pun first time naik turun mahkamah sebagai tertuduh. Alhamdulillah Allah sentiasa berada di pihak yang benar. Bapak aku jujur je bagi keterangan. Last2 manager tu dibuang. Rupanya dia guna perabot tu untuk rumah dia sendiri.

Bila dengar orang lain alami masalah ni, serius aku rasa nak marah.

Tuesday, February 12, 2013

Windows hybrid shutdown

Sapa kata keter je bleh hybrid. PC pun dah ada istilah hybrid skang ni. Haha.

Hybrid shutdown @ Hybrid startup @ Fast startup @ Fast boot . . . dan sewaktu dengannya..

Semua ni teknologi baru yang diperkenalkan oleh Microsoft. Benda ni ada dalam Windows 8 yang baru tu haa. Yang skang ni aku still godek2 setting dan bermacam benda sebab nak tau apa yang baru.

Aku tengok kat internet ada gak yang tanya pasal laptop diorang bila shutdown macam tak fully shutdown. Laptop dah senyap, cooler/mouse masih aktif menyala. Aku pun memula alami benda ni. Awal2 tu aku fikir mungkin canggih sangat kot, takde apa2. Tapi lama2 aku risau lak sebab laptop tak fully shutdown. Semua connected device masih aktif. Apekehal?

Selepas beberapa usaha menggodek dan membaca, aku ada cara camna nak off 'kecanggihan' tersebut. Sonang yo.

Klik How to Turn Off Hybrid Shutdown.

English version

Tutorial: How to turn off hybrid shutdown Windows 8 (English)


Mouse over the battery icon on system tray. Left-click on the icon, then select 'More power options'.


Then, you will see the 'Power options' window. 
On the left-pane, click on the 'Choose what the power buttons do'.


Then, you'll see the 'System settings' window.
You need to click on the 'Change settings that are currently unavailable'.


After that, scroll down and look at the 'Shutdown settings'. Uncheck the box for 'Turn on fast startup'.
Click 'Save Changes'.

Now, you can shutdown your PC and notice the difference. 

**Click on the images for larger view**

Tutorial: How to turn off hybrid shutdown Windows 8


Gerakkan cursor ke icon 'Battery', klik icon, lepas tu klik 'More power options'.


Lepas tu akan keluar tetingkap 'Power Options' macam kat atas.
Klik kat 'Choose what the power buttons do'.


Lepas tu muncul tetingkap 'System Settings'. 
Klik kat 'Change settings that are currently unavailable'


Lepas tu, scroll ke bawah dan anda bleh lihat seperti dalam gambar.
 Uncheck / Untick pada 'Turn on fast startup'.

Klik 'Save changes'. Pastu shutdown laptop/PC. Anda akan lihat perubahan.

**Klik pada gambar untuk paparan lebih besar**

Monday, February 11, 2013

Midnite futsal

Adeh..ponat..huhu.. Dah sebulan lebih baru terbukak balik hati aku nak main futsal malam. Dah boring sangat tak tau nak buat apa. Member2 semua pakat balik ramai2. Mentang2 la cuti seminggu. Tinggal la kami yang di seberang lautan. Kasut futsal aku takde. Macam biasa bantai je kasut joging yang pada hakikat hikayat hidupnya sebenar dihasilkan untuk bermain badminton.

Tapi sampai sekarang aku rindu kat kasut Yonex yang aku beli cuma berharga RM90 (tak tau la ori ke tak) tapi pakai memang layan. Dua tiga jam terlompat terkinja tapak kaki tak sakit. Tapi sayang ia hanya tinggal sebuah kenangan silam.

Lama tak update blog. Hehe. Sebab dalam proses mula untuk menggunakan Windows 8. Best woo pakai windows ni. Aku rasa senang sket nak cari barang. Pastu aku rasa laptop aku laju cikit bila buat kerja. Orang kata 'tiles' dia kat start menu tu mengelirukan. Bagi aku, ok je..Sebab benda tu sebenarnya lebih memudahkan dah bila tengok..fuuyooo...hehe.. Baru guna memang problem. Lama sikit, bleh melekat.

Dua tiga ari ni aku rindu kat family aku. Iye la orang lain bergumbira balik umah jumpa family. Kitorang sini bergumbira hanya bila berada atas court atau padang. Makan pun muka monyok... Aritu mak aku kata nenek aku tak sihat. Ermm. Sian nenek aku. Rindu sangat2 ngan dia. Walaupun dah tua, nenek aku baik je. Never2 marah. Tapi ada cara dia nak didik tanpa memarahi. Moga2 family aku baik2 je kat sana.