tetamu kehormat

Saturday, January 19, 2013

Anak penoreh getah

Yess!! Aku tak malu nak mengaku aku anak penoreh getah. Dari aku kecik sampai la besau mak aku jadi penoreh getah berpengalaman dan mendapat anugerah dekan. Hehe. 

Masa aku masih comel lote dulu ayah aku kerja gaji kecik je. So nak bantu cover kewangan family, mak aku pegi la menoreh. Dari kecik dulu mak aku dah reti nak toreh pokok getah tu haa. Atuk aku ada 5 ekar kebun getah. Pilih je nak yang mana. Pastu mak aku dah stop menoreh sebab nak jaga aku ngan abang aku. Lepas tu tak sihat lak. Bila harga getah tetiba naik harga jadi 5 hengget sekilo mak aku dah tak senang duduk. Kerusi gintell dengan sistem urutan octopus pun takleh nak senangkan ati mak aku masa tu walaupun kerusi urut tak muncul lagi. Last2 aku la jadi peneman mak aku melawat apek tokei kedai nak beli pisau menoreh yang mak aku lebih suka panggil 'pensel'. Pastu follow lak dia pi kebun getah nak 'buat pelan'. Maksudnya nak buat alur menoreh kat pokok getah tu. Masa tu aku stat fikir. Maybe penoreh getah tak berpelajaran tinggi. Tapi berpengetahuan tinggi. Belum tentu CEO yang duk dalam ofis ber ekon ngan laptop apple sebijik tau cara nak menoreh. Tu yang aku hangin satu badan bila 'orang atas' memandai nak rendahkan 'orang bawah'. Memandangkan pokok2 getah kat kebun atuk aku dah tua, memang banyak la jerawat timbul. Tu pun kena ada kemahiran gak nak gerakkan tangan nak elak pokok tu 'luka'. Susah woo. Dah la tanah tak rata. Silap pijak memang kaki terperosok kat celah2 akar pokok. 

Sekarang ni mak aku masih lagi menoreh. Dah sebati dah jiwa dia ngan pokok2 getah tu. Pernah tak pegi menoreh sebulan sebab asyik hujan pagi + banyak kenduri kawen + layan cucu. Pastu mak aku dah gelisah pikir pasal pokok2 tu. Dah lama tak melawat. Hehe. Aku suka follow mak aku. Tapi nak menoreh tu tak la. Aku tak reti nak lembutkan tangan. Setakat tolong kutip susu getah pastu tolong mesin boleh la. 

Umur mak aku dah cecah 59 tahun. Tapi semangat tu tetap ada. Kengkadang aku sedih bila terkenang susah payah mak ayah aku nak cari duit nak tanggung family kitorang. Aku lak tau nak habihkan duit je. Serius aku tak sabar nak tengok diorang duduk rehat kat rumah, tak perlu pikir pasal nak cari duit. Biar aku ngan abang aku je yang support. Memang jasa ibu bapa takkan terbalas. Tapi kita mesti buat sebaik mungkin untuk berbakti kat diorang. 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi membaca..
Sudi-sudikanlah follow dan komen..
Anda semua memang baik.. ^_^