tetamu kehormat

Sunday, January 27, 2013

Khalifah - Sayangilah Aku

Sayangilah aku,
Walau sesaat itu cukup untukku,
Bisikkanlah aku,
Kata-kata cinta yang indah padaku.

Ooh, terimalah diriku hadir dalam hidup mu,
Walaupun ku tahu,
Aku dosa-dosa mu,
Itulah takdirku.

Kasihanilah aku,
Agar jelas cahaya di depan mataku,
Kau pandanglah aku,
Agar bisa kau selami hati kecilku.

Ohh, mungkinkah aku hanya,
Sesalan cintamu,
Terlanjur memanggilku dan terburu nafsu,
Lalu membunuhku.

Oh tuhan,
Tiada siapa yang tahu betapa deritanya aku,
Menahan sakit zahir dan batinku,
Tapi tetap ku lafazkan kalam suci dari nurani,
Ku unjukkan pada ilahi robbil izzati,
Semoga dosa-dosa ini diampuni.

Insan fahamilah diri ini,
Aku tak mengerti jika aku disakiti,
Kering air mata ini,
Tanpa disedari akhirnya terhenti,
Suara tangisan ini seketika didengari,
Kini tiada lagi.

Sayangilah aku,
Walau sesaat itu cukup untukku...


*Lagu ni berkenaan kes pembuangan bayi. Ni macam luahan hati bayi yang dah dibuang dengan kejam oleh orang2 yang takde perikemanusiaan. Aku suka ngan band ni. Banyak lagu yang lebih bersifat kerohanian walaupun rock. Hehe.

Thursday, January 24, 2013

Kembali berPengakap

Dah lama aku tinggalkan pengakap ni. Sekolah rendah dulu je aku join. Dah masuk sekolah menengah aku curang ngan pengakap, masuk KRS. Tu pun jarang nak datang perjumpaan. Hehe.

Sekarang dah masuk pengakap balik. Dan memandangkan pengakap antara unit beruniform yang paling aktif, so yang join pun kena la aktif gak. Ok satu lagi cabaran baru.

Kat IPG kitorang masuk Majlis Pengakap Kumpulan Latihan Malaysia (MPKLM). Lepas ni blog aku jadi blog untuk info pengakap la. Kerja sampingan. Ehe

Saturday, January 19, 2013

Anak penoreh getah

Yess!! Aku tak malu nak mengaku aku anak penoreh getah. Dari aku kecik sampai la besau mak aku jadi penoreh getah berpengalaman dan mendapat anugerah dekan. Hehe. 

Masa aku masih comel lote dulu ayah aku kerja gaji kecik je. So nak bantu cover kewangan family, mak aku pegi la menoreh. Dari kecik dulu mak aku dah reti nak toreh pokok getah tu haa. Atuk aku ada 5 ekar kebun getah. Pilih je nak yang mana. Pastu mak aku dah stop menoreh sebab nak jaga aku ngan abang aku. Lepas tu tak sihat lak. Bila harga getah tetiba naik harga jadi 5 hengget sekilo mak aku dah tak senang duduk. Kerusi gintell dengan sistem urutan octopus pun takleh nak senangkan ati mak aku masa tu walaupun kerusi urut tak muncul lagi. Last2 aku la jadi peneman mak aku melawat apek tokei kedai nak beli pisau menoreh yang mak aku lebih suka panggil 'pensel'. Pastu follow lak dia pi kebun getah nak 'buat pelan'. Maksudnya nak buat alur menoreh kat pokok getah tu. Masa tu aku stat fikir. Maybe penoreh getah tak berpelajaran tinggi. Tapi berpengetahuan tinggi. Belum tentu CEO yang duk dalam ofis ber ekon ngan laptop apple sebijik tau cara nak menoreh. Tu yang aku hangin satu badan bila 'orang atas' memandai nak rendahkan 'orang bawah'. Memandangkan pokok2 getah kat kebun atuk aku dah tua, memang banyak la jerawat timbul. Tu pun kena ada kemahiran gak nak gerakkan tangan nak elak pokok tu 'luka'. Susah woo. Dah la tanah tak rata. Silap pijak memang kaki terperosok kat celah2 akar pokok. 

Sekarang ni mak aku masih lagi menoreh. Dah sebati dah jiwa dia ngan pokok2 getah tu. Pernah tak pegi menoreh sebulan sebab asyik hujan pagi + banyak kenduri kawen + layan cucu. Pastu mak aku dah gelisah pikir pasal pokok2 tu. Dah lama tak melawat. Hehe. Aku suka follow mak aku. Tapi nak menoreh tu tak la. Aku tak reti nak lembutkan tangan. Setakat tolong kutip susu getah pastu tolong mesin boleh la. 

Umur mak aku dah cecah 59 tahun. Tapi semangat tu tetap ada. Kengkadang aku sedih bila terkenang susah payah mak ayah aku nak cari duit nak tanggung family kitorang. Aku lak tau nak habihkan duit je. Serius aku tak sabar nak tengok diorang duduk rehat kat rumah, tak perlu pikir pasal nak cari duit. Biar aku ngan abang aku je yang support. Memang jasa ibu bapa takkan terbalas. Tapi kita mesti buat sebaik mungkin untuk berbakti kat diorang. 

Sunday, January 13, 2013

Demam oh demam


Kononnya hujung minggu ni aku nak berehat dengan aman dan tenteram dihiasi dengan kicauan burung dan deruman bunyi speaker layan movie2. Tapi apakan daya. Segalanya bukanlah kita yang menentukan. Virus selesema telah berjaya menyerang aku ari Jumaat lepas. Mereka telah meraikan kejayaan ini sehingga mengakibatkan aku demam panas sejuk (bukan sepoi2 bahasa ibunda) sepanjang hari. Nak buat apa pun tak larat dah. Nak beli nasik pun kirim kat member2 je.

Nasib baik la sekarang dah ok. Selesema je tak ilang lagi. Hujung minggu nak rilek sepuas hati, terpaksa la diupgrade dengan kerajinan aku nak makan ubat. Tu pun mak aku pesan jangan malas makan ubat. Kalau tak sah2 aku malas. Hehehe..

Harap2 la aku cepat sembuh. Sekarang dah start tugasan menimbun setiap masa tak kira ribut ke musim bunga. Memang jarang la nak dapat rehat cukup. Huhu.

Tuesday, January 8, 2013

Movie hari ini - CZ12

Beberapa jam yang lepas aku ngan geng sesumpah kungfu aku gi merayap kat aeon station 18. Niat? Ada orang belanja tengok wayang. Hehe. Aku bab2 dibelanja ni on jek. Kitorang pilih citer CZ12. Alaa citer bespren aku masa sekolah dulu, Jackie Chan. Ni sebab support member la sanggup pi wayang tengok citer ni. Haha..


Bagi aku, citer ni takde yang patut dikutuk. Memang best. Dengan lagak ngeri dan seram dan kecut perut, ada lak unsur2 humour, memang tak boring. Kejap2 kagum, kejap2 gelak.

Kalau nak bagitau jalan citer memang la tak best kalau belum tengok kan. Haa. Aku pun tak tau la citer ni akan ada kat pawagam sampai bila. So sesapa yang tak tengok lagi bleh la segera melawat akak2 comel yang jaga kaunter tiket wayang tu dan beli la tiket untuk citer ni.


Sunday, January 6, 2013

Permulaan 2013

Dah lepas menelaah sekeping roti canai diserikan lagi dengan secawan nescafe 3 in 1 yang dibancuh dengan penuh iltizam, at last dapat gak aku menembusi kekebalan benteng pertahanan wifi yang selama ini menjadi topik hangat dan buah mulut para pemimpin kanan parti tak-memiliki-broadband-sendiri nasional. Eh jap. Ingat tau jangan amalkan minum 3 in 1 walaupun ianya senang disediakan dan sedap ditelan. Ada la kesan tak baik beliau. Rajin2 la pegi dapur amir cawan, buh nescafe, buh gula, air panas, susu, gaul sehingga sebati dan masukkan ke dalam perut. Sekali sekala takpe.

Dah lama aku menanam cita-cita nak online tapi kekangan2 yang aku hadapi dah membantutkan impian murni tersebut. Alhamdulillah dah masuk tahun 2013. Bermula cabaran baru. Tahun ni dah start belajar pendidikan seni. Dulu memang dengan penuh yakin dan percaya aku tak suka psv sebab tangan aku lebih suka memegang tukul dan cangkul berbanding memegang berus lukisan dan pensel pelbagai B. Tapi takpe. Berkat sokongan dan dorongan Dato Dr Fadzilah Kamsah, aku anggap ni sebagai satu cabaran dan peluang aku untuk belajar seni. Mari melembutkan tangan yang keras ini. Korang caya tak beliau pernah bagi sokongan kat aku. Haha. Jangan tak percaya. Setiap minggu aku dapat kata-kata semangat dari beliau. Iye betul.

Awal2 sem ni kena la berjimat lagi. Elaun tak tau lagi bila nak dapat. Buat masa sekarang bila poket kering pandai2 la buat suara comel nak pinjam duit kat mak ayah. Walaupun tak bergaji besar, ayah aku still dapat jaga  family kitorang ngan baik. Kengkadang orang berpendapatan berpuluh ribu sebulan pun tak hidup bahagia. Alhamdulillah rezeki Allah tu pelbagai. Kalau bukan kesenangan, Allah bagi kebahagiaan.

Selagi assignment belum ada ni, hujung minggu memang untuk makan tidur je lah. Dah la cuti aku berjaya mengumpul lemak dek kerana kerajinan sedara mara aku menghidangkan daging lembu buat kenduri kawin. Aku lak tak tau lagi bila nak kawin. Haha. 

p/s: aku dapat kata semangat dan dorongan dari Dato Dr Fadzilah Kamsah bila duk depan tv tengok program beliau. beliau banyak bagi motivasi dan semangat untuk para penonton. hehehe