tetamu kehormat

Saturday, May 5, 2012

Glowing text

Selalu kita tengok gambar ada glowing text, lepas tu teringin nak buat sendiri kan. Kalau yang belum tau cara nak buat glowing text, harap tutorial ni dapat membantu.

First, buka Adobe Photoshop. Pastu, klik 'File' seterusnya 'New..." ataupun nak cepat tekan je 'Ctrl' + 'N'. Then pilih 'Type Tool' (dalam bulatan merah) atau tekan 'T'. Pastu taip perkataan yang korang nak. Untuk contoh kat sini aku taip 'CAWANSUMPAK'.


Seterunya, pergi kat 'Layers' (sebelah kanan, bawah), dan right-click kat layer perkataan tersebut. Bleh lihat dalam bulatan merah.

Lepas right-click, pilih 'Blending Options' dan klik.


Seterunya, akan kuar satu window macam kat bawah ni.


Rujuk gambar di atas. Klik pada 'Outer Glow'. Pastu korang dah boleh buat glow pada text korang. Korang boleh adjust pada 'Opacity', 'Spread' dan 'Size' bersesuaian dengan kehendak. Bulatan merah kecik tu untuk pilih warna. As a result....

Sekian dulu tutorial untuk Glowing Text. Selamat mencuba. Kalau tak faham boleh tinggalkan komen. InsyaAllah aku akan perbaiki tutorial ni. 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi membaca..
Sudi-sudikanlah follow dan komen..
Anda semua memang baik.. ^_^