tetamu kehormat

Saturday, November 10, 2012

Penantian menanti

Haihh. Ngantuk weyh duk kat airport nih. Dah la dalam bas tak berapa nak tido. Ni nak tunggu sampai kul 10. Nasib baik la jumpa soket. Kalau tak memang tak bernyawa sang lappy aku.

Dengar2 kat Lawas arini blackout. Haha. Baru cadang nak menggunakan segala kemudahan di henset. Ni dah pikir balik. Kena la berjimat. Sampai umah kang banyak nak buat laporan ketibaan.

Aktiviti semasa. On laptop, main game, online, off laptop, tengok muka kawan, jeling sana sini, tackle awek, boring, on laptop balik. Kalau ada orang belanja kepsi ke mekdi masa ni best gak.

Sampai je aku kat rumah kang dengan rasminya aku mengumumkan akan jarang la aku nak update blog neh. Entah2 dua tiga ari nak stat kuliah baru aku terupdate. Bizi melayan kerenah keluarga dan anak2. lalala..


Friday, November 9, 2012

Sedia sudah

Huhu. Malam ni dah nak berangkat ke LCCT. Katanya bas gerak kul 10 malam. 3 bijik bas sekali gerak. Sabar ko LCCT. Sket lagi bebudak borneo IPG Ipoh datang menyerang. Aku yakin nanti sume turun bas muka ngantuk ala zombie..

Doakan la keselamatan perjalanan kami ye. Nak jumpa family nih. Tak sabar dah.

Kepada yang bercuti, selamat bercuti. Kepada yang tak bercuti, selamat meneruskan perjuangan. Nanti ada la tu cuti.


Nak cuti

Yeah!! Dah nak start cuti. Tak sabar weh nak balik. Hehe. Walaupun baru berapa bulan je lepas cuti raya. Bila dekat cuti sah2 tak sabar nak balik kampung.

Tiket flight dah dapat. KL ke KK esok pagi. Malam ni dah kena gerak dari Ipoh. Sobsobsob... Babai ipg ku tersayang....

Satu je perangai aku yang tak ubah. Malas nak packing. Haha. Sampai skang ni aku tak prepare apa lagi. Aku kalau bleh nak balik terus je. Tak payah la nak packing bagai. Kalau ada bini kan ke best. Ada gak yang bleh tolong. Hahaha.

Hah. Lagi satu aku perasan. Kawan aku pun perasan gak. Bila dekat cuti mesti aku akan selalu tersasul cakap speaking brunei. Heh. Tak tau la nape. Selalu je jadi. Aura hometown tercinta kuat sangat kot.

Cuti ni ingat nak kerja la. Tu pun kalau aku rajin. Nak cari income. Tak kan la nak biar cuti sebulan terbazir macam tu je. Bleh gak guna duit nak support sem depan kalau elaun keluar lambat. Mak aku kata kalau nak kawin awal kena la menyimpan awal. Ok kali ni aku dengar 100% cakap mak aku. Haha.

Malam ni stay kat LCCT lagi la macam biasa. Bila la gamaknya LCCT nak buat asrama untuk orang2 macam kitorang ni eh? Bleh la menanti dengan penuh keselesaan dan kesabaran. Silap2 bleh tertinggal flight pagi.

Wednesday, November 7, 2012

Kenangan

Dua tiga ari lagi dah nak cuti. Member2 ramai dah yang berangkat balik. Kat pesbuk pun ramai dok sibuk cakap pasal cuti. Rindu nak balik la. Packing la. Sedih la. Tapi ada lagi yang tak abih exam. Hehe.

Berakhir semester ni, dengan rasminya berakhir la tugas aku jadi KU. Sem ni la yang paling stres aku penah rasa. Macam2 hal terjadi. Apa yang aku boleh buat. Senyum, think positive, buat.

Teringat ari pertama. Aku dah kuar nak gi makan. Dah jauh dah. Nasib belum makan je. Tetiba ada call bagitau ada perjumpaan KU masa tu. Kena la patah balik. Ok. Dah rasa.

Sepanjang sem, tugas tak abih, cari kelas. Sebab sem ni ada intake baru, kelas lak kurang. So kena la share. Pastu bila jadual tu bertindih ngan kelas satu lagi. Kena cari bilik kuliah lain. Nasib baik pastu kitorang bincang, tetapkan bila kitorang guna, bila diorang guna.

Memang banyak cabaran jadi ketua. Pengalaman ni banyak mengajar aku jadi lebih sabar, bertanggungjawab, hargai masa. Cabaran tugas kat ipg, tambah lak masalah peribadi. Memang mencabar. Lepas ni nak jadi cikgu, lagi banyak cabaran. Nak jadi ketua keluarga lagi. Uhukk. Ehemm...

Yang aku pasti, bila kita dapat selesaikan satu tugas tu, konpem ati rasa tenang, hepi, puas hati. Tu yang best tu. Nak laksanakan tu memang penat. Tapi bila dah siap, puas je rasa.

Ni yang aku suka buat kerja ni. Masa PBS meeting aku escape. Gotong royong aku mai.

Tuesday, November 6, 2012

Cari tempat makan

Lepas2 raya aji ni rajin lak kedai2 makan kat area ipg ni tutup. Yang tutup tu lak makanan dia sedap dan murah. Cuti tak abis lagi ke.

Yang ada bukak, dua je. Tu pun servis tak memuaskan. Kengkadang terpaksa la kitorang cari tempat lain. Jauh. Nasib baik ada keter. Yang jalan kaki? Pasrah je lah.

Kengkadang merungut gak ngan layanan kitorang dapat. Pernah tu dah lebih sejam kitorang tunggu baru dapat nasi. Katanya terlupa. Haishh. Kalau kaki saman sah2 dah kena saman. Ada gak yang tak best. Kitorang dulu sampai, orang yang order lambat dapat dulu. Apakah??

Aku sebenarnya nak tegur je masalah2 ni. Yelah. Kalau terus camni bila nak maju. Layanan kepada pelanggan sesangat mengecewakan. Kalau masalah lambat sebab ramai sangat orang tu ada maaf gak.

Nasib baik la dah nak cuti. Kengkadang kesian gak tengok student lain terpaksa jalan kaki nak cari tempat makan. Alih2 semua tutup. Last2 singgah beli maggi. Tak pun burger.

Cuti dah ke??

Rasa macam dah cuti. Haha. Kemarin ahad yang sepatutnya cuti, kitorang duk exam. So arini anggap cuti je la. Merayau je keje. Exam sabtu ngan ahad still ada efek kat aku sampai arini. Terkeliru.

Arini kali keberapa ntah aku sampai taiping. Saje nak abihkan duit yang memang dah abih. Sebelum tu sempat datang melawat kawan aku yang baru lepas operation kat lutut. Jalan bertongkat lagi. Tapi budak ni hati kering sket. Haha.

First time tadi masuk zoo taiping. Kawan2 belanja. Macam biase la. Kalau dah kat bilik pun iras2 zoo. Masuk zoo memang perangai otak berair je. Jumpa singa jadi singa. Jumpa beruk jadi beruk. Jumpa buaya seram sket. Sebab jarak seinci je ngan buaya. Kalau takde pagar sah2 ada yang menggelupur.

Balik2 je hujan pun lebat. Kat atas highway slow je member drive. Siap bleh kena potong ngan trailer. Alhamdulillah selamat sampai kat asrama. Penat gak merayau. Sempat lagi layan pool dua round.

Thanks la sahabat2 ku. Korang belanja aku arini. Kalau tak memang nganga je la. Poket dah kering. Masuk zoo rasa macam taknak keluar je. Rasa rugi RM12 bila keluar. Haha. Bleh la keje part time kat situ. Bersihkan kolam buaya tembaga. Huh seram.

Monday, November 5, 2012

Setahun sudah

Ye ke setahun? Tak cukup lagi kot. Tapi takpe la. Kira setahun gak. Hehe. Alhamdulillah selesai last payyperrr kemarin. So....merdeka untuk sem ni.

Tak rasa lak tetibe dah nak abis sem. Awal tahun dulu macam lama je nak cukup setahun. Skang ni dah rasa macam kejap je. Tapi walaupun exam dah abis, otak tak abis2 lagi pikir pasal exam tu. Tawakal je lah harap2 lulus.

Senior ngan junior lain ada yang tak abis exam lagi. Haha. Yang dah abis tak tau nak buat apa. Ada seminggu lagi nak balik.

Balik cuti ni macam biasa kena la kemas bilik sebab pelajar KDC nak guna. Aku dah la pemalas bab2 kemas bilik ni sampai clear. Dah macam orang nak pindah bilik.

Saturday, November 3, 2012

Weekend yang menggerunkan

Exam arini dah setel. Esok paper last untuk sem ni. Aku tak tau la apa nak jadi ngan exam aku semester ni. Berdoa je lah aku lulus. Seram sejuk aku.

Revision, dah. Faham, dah. Baca doa masuk dewan, dah. Dapat kertas soalan, bukak, ok tengok dah terpikir jawapan. Tunggu arahan dari pengawas untuk stat jawab.

Ok stat jawab. Hah?? Tetiba otak aku jem. Jawapan yang tadi aku dok pikir dah ilang. Nasib aku bleh ingat sikit2. Aku tulis laju2. Aku tak tau apa dah jadi. Otak aku betul2 sangkut. Nak goreng esei pun aku takleh, tetiba. So, yang aku tak ingat memang tak berjawab. Bukan sengaja nak kosongkan. Aku ingat nak tulis je apa yang aku bleh pikir. Tapi aku takleh pikir apa dah.

Aku tak tau la apa yang jadi arini. Sedih je tengok banyak ruang tertinggal kosong. Kecewa. Huhu.

InsyaAllah esok paper last, nak buat yang terbaik. Biar la yang dah jadi arini. Kalau sebelum ni aku main tibai je tulis apa yang aku tau Penuh je semua.

Tak terpikir nak balik lagi. Risau masih ada.

Sunday, October 28, 2012

Cuti raya

Tu dia aih. Abih suma kedai makan tutup. Tak tau nak pi makan kat mana dah. Malam semalam ronda2 cari tempat makan. Kedai mamak buka, tempat parking takdak. Last2 hala ke kfc. Hehe. Baru nak save duit.

Arini tak tau la mana2 kedai makan bukak. Harap2 ada la. Tak tahan la nak ke kepsi lagi skali. Tak tahan duit, lemak. Tumbesaran lemak kat perut memang dah memberangsangkan.

Arini nak pulun study lak. Tapi macam biasa mata lajuuuu je ngantuk. Bila main game segar lak. Aduyai....

Kembali ke haluan

Hehe. Bukan la aku sesat. Aku maksudkan kembali ke tujuan sebenar aku kat sini. Exam dah dekat. So skang abis dah mood raya aidil adha. Nak beraya ngan buku2 lak. Rasa nak koyak rebus minum koyak rebus minum je nota2 sume nih. Tak larat nak baca.

Pagi tadi sempat gi masjid negeri tengok pembunuhan penyembelihan binatang korban. 6 kerbau 1 lembu. Dasat gak kerbau2 tu melawan. Mesti diorang mengamuk sebab tengok geng2 lain kena sembelih depan mata. Teringat stail kat kampung aku. Kerbau ikat ala kadar je tapi letak jauh sket dari tempat penyembelihan. Tu yang bleh chill lagi.

Skang ni aku tengok lembu2 yang nak dikorban macam tak sesuai je. Kurus, kecik. Bukan ke seharusnya binatang2 yang nak dikorbankan tu sihat, besar, sesuai. Emm tak tau la.

Petang kitorang dah berangkat balik. Kena ingat exam isnin ni. Doakan la yang terbaik untuk saya (sopan sket)..

Friday, October 26, 2012

Aidiladha 2012

Raya kurban tahun ni aku ikut Kimi balik umah dia. Biasala beraya di perantauan lagi. Hehe. Kena lak ngan nak exam memang tak sehappy yang dijangkakan.

Pepagi lagi belum nak pegi semayang raya dah ada korban sekor. Haha. Arnab kimi dah say goodbye. Kesian gak aku tengok. Dah semakin kurang arnab deme.

Masa takbir raya tadi tetiba terngiang-ngiang sora ayah ngan atuk aku tengah bertakbir. Tu dia... Sebak ati sat. Hehe. At least beraya ngan family kimi, dapat la aku ubat kerinduan.

Arini kenal2 sket ngan sedara mara dia yang lain. Pegi menziarah. Sudahnya perut aku rasa semacam. Terlebih kenyang. Tapi apa bleh buat dah sume makanan menarik perhatian nafsu mengketedarah aku. Bukan selalu dapat. Bantai habih..

Esok khabarnya ada korban. Nak pi tengok la.





Tuesday, October 23, 2012

Sabarlah sahabat

Kesian.. Sedih aku bila dia citer apa yang berlaku. Macam2 dugaan family dia tempuh. Adik beradik dia kecik2 lagi.

Aku tak tau dah nak cakap apa. Sekarang hanya mampu berdoa supaya family dia diberikan ketabahan untuk menempuh dugaan ni. Harap2 ayah dia cepat sembuh. Aku harap gak dia tak lupa pasal study dia kat ipg ni. Sekarang dah makin susah. Jangan sampai perkara2 camni mempengaruhi study dia dah la.

Tu je la aku nak cakap....

Tak perlu bangga diri

Kat sekolah cikgu2 selalu nasihatkan pelajar, belajar baik2, cikgu nak semua anak murid cikgu berjaya, dapat kerja gaji besar.

Kalau kat umah memang harapan ibu bapa nak anak2 diorang berjaya. Dapat kerja pangkat tinggi. Tu dah memang lumrah.

Pernah kawan aku tanya kat cikgu.."Cikgu, kalau kami semua jadi bos, jadi engineer, jadi doktor, jadi loyer, takde la orang untuk jadi tukang kayu, toreh getah, tebang pokok.."

Tu la aku terpikir. Memang betul. So, sebenarnya tak perlu berlagak kalau dah dapat kerja baik, gaji mahal, pangkat tinggi, pakai mercedes. Kalau semua dah kat atas sape nak kerja kat bawah?? Kalau takde yang toreh getah mercedes tu pun nak ganti tayar camne?

Sebenarnya semua kerja yang baik tu baik. Ada yang hidup sekadar jadi nelayan, tapi hidup tenang, bahagia.  Ada yang kerja chief engineer, tapi keluar subuh balik lepas isyak. Bizi je manjang.

Secara ringkas aku nak cakap, tak perlu la nak berlagak. Rezeki masing2 dah Allah tentukan. Yang penting kita berusaha je. Pokok pun perlukan akar untuk berdiri, daun untuk bernafas. Kita semua hidup salaing memerlukan. Yang penting, kita bersyukur dengan apa yang dah dikurniakan. Sikit lagi Allah tarik nikmat kekayaan tu baru nak sedar.

Sunday, October 21, 2012

Customize your mustang

Haha. Bila dah dilanda kebosanan, aku pun setat la nak buat benda2 yang bleh ilangkan boring...

Arini bukak website Ford. Terjumpa sesuatu. Kalau bukak Ford Malaysia memang tak jumpa benda nih.

Customize your dream Mustang. Tu la bendanya cheq nak habaq kat ang. Bleh klik link Ford Mustang ni, pastu klik kat benda warna merah tu.

Kat sini bleh la buang boring design mustang kita ikut citarasa. There's a lot of accesories that we can choose. Pilih je ikut suka. Kat situ gak diorang bagi markah untuk design yang kita buat.

Karya aku, simple je.. Amik keter Shelby GT500.


Buatan orang

Payah betui la.. Masih wujud individu2 yang suka guna cara halus untuk balas dendam. Bila ada benda yang tak puas ati ngan orang lain, mula la cari bomoh2 nak kenakan kat orang tu. Kengkadang tu sanggup habis beribu demi nak puaskan ati dia je.

Kejadian ni berlaku di sekeliling kita. Cuma kita sedar atau tidak. Ramai orang yang aku kenal termasuk la mak aku sendiri pernah jadi mangsa. Alhamdulillah berjaya disembuhkan walaupun bertahun-tahun.

Syukur sekarang ni banyak pusat2 perubatan Islam diwujudkan. Masa mak aku kena dulu memang tak jumpa kemudahan ni. Terpaksa la tanya sana sini, masuk kawasan pedalaman, semata mata nak cari orang yang boleh merawat. Kengkadang tu memang terjumpa orang yang salah. Merawat bukan cara Islam. Siap pakai jin lagi. Pastu kengkadang ustaz2 pun ada yang menyerah, suruh cari orang lain. Sedih memang tak terkira. Lebih 3 tahun mak aku menanggung seksa. Aku nak gi sekolah pun tak tenang. Masa tu aku darjah berapa ntah.

Kalau dalam cita omputih, tak puas ati je antar pembunuh upahan. Melayu? Dulu main sihir. Pastu ada yang pakai teknik lain, antar kaki pukul, skang teknik baru masuk court. Tapi stail lama tetap wujud.

Aku pun tak tau nak kata apa. Hanya mampu berdoa perkara2 macam ni dapat dihapuskan cepat. Tak elok buat jahat kat orang. Kalau benda jahat tu balik kena diri sendiri baru padan muka.

Saturday, October 20, 2012

Cheesy wedges buat sendiri..yummy

**ini adalah sticky post..sila scroll ke bawah untuk entri terbaru**


Cheese powder yang digunakan untuk sos cheezy wedges. Rasa sebijik macam kat KFC.

200gm = RM12.

Mudah, cepat dan lazat. Hanya perlu dibancuh dengan air panas. Kepekatan mengikut citarasa.
Nisbah yang disyorkan - 1 : 2
Secawan cheese powder + dua cawan air

Bukan hanya wedges, sos cheese ni boleh dimakan dengan ayam goreng, burger, daging bakar, keropok, french fries, dan macam2 lagi.

Tempoh penyimpanan:
-Siap dibancuh, simpan dalam peti sejuk. Boleh bertahan untuk dua hari.
-Belum bancuh, simpan dalam bekas pada suhu bilik. Tahan sehingga tarikh luput.
-Nak selamat, bancuh siap2, simpan dalam perut. 

Harga: 1 paket - RM 12
           3 paket - RM 33
           5 paket - RM 50

Kami juga menyediakan perkhidmatan penghantaran ke rumah. Kuantiti tempahan minimum 1 kg (5 paket). Hanya RM 55 (termasuk kos penghantaran). Sekitar Ipoh.

Lokasi: 
Sabtu - Pasar Tani Kpg Simee (Stadium Ipoh)
Ahad - Pasar Tani Silibin & Pasar Tani Medan Gopeng

Nak order pun boleh. Kalau nak buat jamuan atau kenduri, boleh tempah banyak-banyak.

Berminat boleh hubungi:
Hakimi - 0125115619


Semakin ke penghujung

Tak terasa dah dekat nak abis semester ni. Dalam tempoh satu sem macam2 kenangan. Sem ni gak aku selalu sibuk je sebab pikul tugas jadi ketua unit. Ada je benda nak kena selesaikan. Paling tak best, cari kelas. Hehe. Aku pun jadi rajin nak beli topup sem ni. Walaupun dah lantik wakil2 untuk setiap subjek, lecturer2 ni still suka kontek aku. 

Kemarin kelas aku meluangkan masa berkonvoi ke rumah classmate ngan lecturer kitorang. Dari ipoh ke teluk intan pastu ke tapah. Nasib baik sempat balik ipg sebelum pukul 11. 

Terima kasih kat family Umairah sebab sudi jemput kitorang datang umah. Makan pun sedap. Dah macam kat umah sendiri. Lepas makan ada yg pinjam basikal, main badminton, layan game. Haha. Pastu nak balik dapat sponsor lak duit minyak. Terharu kami kejap. Ni yang rasa nak datang lagi umah dia. Haha.

Kat umah lecturer, alhamdulillah kami sempat sampai sebelum isyak. Hujan lebat pun redah je. Pastu ada majlis bacaan yassin ngan solat hajat. Kepada En Azni, kami semua doakan supaya penyakit isteri encik dapat disembuhkan. Kat kelas suke benor buat lawak. Tak tau lak ada masalah. Kesian lak aku.

Sem ni kelas aku takde buat trip gi jauh2. Sebab dah spent duit untuk buat baju kelas. InsyaAllah hubungan ukhuwah yang terjalin bertambah erat. Bak kata mak aku, anggap la macam adik-beradik. 

Melantak laksa. Lapar woo dari pagi tak makan

Thursday, October 11, 2012

Cubaan pertama

Baru nak belajar buat animation guna adobe photoshop. Inilah hasilnya.. Heheh...


Tuesday, October 9, 2012

Selesai sudah UAK

Alhamdulillah UAK untuk dua subjek yang agak besssstt dah selesai. Harap2 la mr and mrs lecturer yang semak tu berhati mulia hendaknya. Aku pun tak pasti dengan jawapan aku. Mana yang aku rasa aku tau tu, aku tulis. Yang aku confirm, takde yang tinggal kosong. Hehehe..

Tengah duk exam aku kira tarikh, dan baru aku sedar yang sebenarnya dah dekat nak exam. Dah masuk bulan 10 dah. Pertengahan bulan 11 dah cuti. So......dekat sesangat la nak exam. Huwaaa.. Kecut urat kentut kejap...

Cabaran dalam perguruan makin banyak. Cabaran nak dapat kerja sudah tentu. Jangan senang nak kata masuk IPG je abih belajar dah kompom ada kerja. Jadi cikgu tu memang la. Tapi nak dipanggil posting betul2 jadi guru, memang sukar.

InsyaAllah i'll do the best for me and my family dan anak-anak. Orait. Adioss...

Monday, October 8, 2012

Murah hati yang mahal nilainya


SEKEPING HATI YANG MAHAL DALAM MURAHNYA HATI

Abah singgah solat di sebuah surau. Selesai solat seorang budak menghampiri abah. Sebuah tabung derma dihulurnya. Raut wajah dan gaya pakaian budak itu meyakinkan abah bahawa dia adalah anak yatim yang mewakili sekolahnya memohon sumbangan. Abah menghulurkan derma.

Di suatu sudut beranda surau kelihatan seorang pakcik penarik beca sedang berehat melepaskan penat.

Budak itu lalu menghampiri pakcik itu dan menghulurkan tabung derma kepadanya.

Pakcik penarik beca menyeluk saku seluarnya yang lusuh. Sekeping note berwarna merah sepuluh ringgit dikeluarkan lalu dimasukkan ke dalam tabung derma tersebut.

Budak itu mengucapkan terima kasih seraya berpaling untuk pergi. Tetapi pakcik itu memberi isyarat supaya menunggu. Pakcik menyeluk poket seluarnya yang sebelah lagi.

Dia mengeluarkan beberapa note kertas berwarna biru dan hijau lalu dimasukkan kesemuanya ke dalam poket baju melayu budak itu.

“Ini hok mu buat beli makanan.”

Abah kemudian menghampiri pakcik itu, sambil bertanya, “Berapo pendapatan abang sehari?”

Dia berkata, “Tak tentu! Kade-kade ado, kade-kade tak dok.”

Tanya abah lagi, “Bakpo abang sedekah semua duit abang kepada budak itu?”

Jawabnya, “Budak tu anak yatim. Berjalan kaki jauh, lapar. Ambo tak pe, ada beca, boleh kayuh lagi.”

Subhanallah... Dia jauh lebih murah hati daripada abah.

Abah mula berasa sebak.

“Kalu gitu mari ikut ambo pergi makan.” sambil abah memegang tangannya.

“Hari ni ambo posa.” jawabnya perlahan.

Abah tidak mampu bersuara lagi..

Nota: Murah hati yang mahal nilainya ialah apabila sanggup menyumbang harta kepada orang yang memerlukan, sedangkan dia sendiri memerlukannya. Berbeza daripada murah hati yang sanggup menyumbang harta sama ada kepada orang yang memerlukan, dalam keadaan dia sendiri tidak memerlukannya..

Kelebihan orang yang murah hati..

1. Pemiliknya akan mendapat kasih sayang dan redha Allah s.w.t.

2. Bukti kesempurnaan akal, lapang dada dan besar jiwanya.

3. Akan mendapat pertolongan malaikat.

4. Semua manusia akan terdetik hatinya untuk membantu dan bergabung dengan pemilik sifat ini.

5. Seseorang yang berusaha menanamkan sifat ini dengan cara membiasakan dan memupuknya akan mendapat pahala yang besar dan kedudukan yang tinggi di sisi Allah s.w.t.

6. Ia adalah salah satu sifat Allah s.w.t. dan para wali-Nya.

7. Ia dapat menyatukan hati dan menebarkan kasih sayang antara manusia.

8. Melenyapkan kebencian, kedengkian dan dapat meluluhkan hati.

Marilah sama-sama kita berusaha mencari hati yang mahal ini untuk kita tampal pada hati kita yang sedia ada ini dan menjadi hati kita. Insyaallah...

**di copy dan paste dari pesbuk**

Saturday, October 6, 2012

Permulaan hari

Alhamdulillah. Dua keping roti canai dah selamat bersemadi dalam perut aku. Arini takde plan lagi nak buat apa. Biasa tu weekend je ada la projek bisnes aku ngan Kimi. Arini mamat tu lak pegi cameron. Aku pun ikut cuti. Heheh.

IPG Ipoh pun dah terima bas baru. Scania tu. Best la driver bas pasni layan teknologi scania. Dah la bas lowed setanding waja. Aku rasa bas lama tu tetap jadi idola. Bleh lalu semua permukaan jalan, tinted gelap semacam. Kot2 dulu anak2 vip ngan artis yang study kat sini. Tu yang tinted ala kereta menteri.

Rindu lak kat anak sedara aku tu. Hehe. Terbayang kenakalan diri beliau. Dah besar nanti bleh la ikut aku main bola petang2.


Friday, October 5, 2012

Selesai sudah BIG

Alhamdulillah BIG untuk semester ni dah selesai. Dah dua kali tangguh, at last jadi gak. BIG kali ni senang sket, buat dalam kampus je tak payah nak kuar jauh2. Jimat masa jimat fulus.

Aktiviti kitorang senang je. Mengemas stor peralatan sukan. Tak sangka lak banayk benda nak dikemas kat stor tu. Biasa masuk pinjam alat je. Hari ni baru tau yang dalam tu bukan alat sukan je ada. Macam2 ada mengalahkan astro.

Bersyukur sangat2 sebab semua berjalan lancar. Dalam kertas kerja 7 jam, tapi semua setel 3 jam. Kengkawan pun semua beri kerjasama. Semua hulur tangan. Aku sebagai pengerusi memang rasa sangat bersyukur + puas hati + gembira + lapar + haus + penat. Tapi yang tiga last tu tak kisah sangat sebab dah merasa tiga yang first.

Hujung minggu ni akan ku manfaatkan sebaik mungkin untuk bersama dengan bantal dan tilamku. Seminggu ni memang tak cukup tido je. Huhu..

Thursday, September 27, 2012

Huh. Aritu terkejut bila dengar berita ada kes pergaduhan kat Lawas. Kalau gaduh biasa2 je aku tak heran sebab memang dah biasa. Yang ni gaduh sampai mati woo. Tak pernah berlaku lagi. Kesian gak kat mangsa. Khabarnya diserang sekumpulan lelaki dibawah pengaruh dadah. Haish.

Mungkin ada yang terbaca kat website lain pasal berita ni. Aku ada baca gak kat MyNewsHub. Tak nak komen apa2 kat dalam tu.

Tak sangka lak kes ni menjadi lebih berat. Dalam tempoh tiga hari bandar Lawas kecoh bila sanak saudara, rakan taulan, penduduk setempat dari kampung halaman mangsa datang ke bandar Lawas. Nampak macam rusuhan. Tapi sebenarnya diorang inginkan keadilan dari pihak berkuasa. Diorang nak kes ni segera diselesaikan dan keadilan ditegakkan. Bukan macam kes2 sebelum ni, raami pesalah yang terlepas. Aku pun tak tau apa nak jadi.

Ramai yang citer tak berani tak gi bandar masa tu. Tapi alhamdulillah ok je. Diorang bukan buat keganasan pun. Sekadar nak ambil perhatian polis supaya bebudak yang dah bunuh mangsa dapat hukuman setimpal. Mangsa baru berumur 19 tahun.

Ramai gak yang kaitkan hal ni dengan perkauman. Actually hal ni dah tak libatkan perkauman. Kalau melayu buat kat melayu macam tu aku rasa akan berlaku gak demonstrasi. Tapi bila yang pukul dengan mangsa berlainan agama dan bangsa, ada la yang start nak kaitkan ngan isu perkauman. Nak kena seligi sekali baru sedar kot.

Alhamdulillah sekarang dah tenang balik. Kemarin dah hantar memorandum kat ketua polis daerah. Harap2 la kes ni diselesaikan dengan adil. Jangan la jadi seperti sebelum ni.

Walaupun duk jauh, hati aku tetap berada di kampung halaman. Rasa nak balik je nak tengok apa yang berlaku. Nasib la aku tak jadi beli pesawat peribadi. Ngeh3...

Wednesday, August 29, 2012

Jalanraya oh jalanraya


Sebelum puasa dengar citer pasal eksiden. Masa puasa dengar citer pasal kemalangan. Masa raya dengar citer pasal nahas jalanraya. Aku dah naik seram dah. Tapi masih gak drive laju2 macam dia kebal dari eksiden. Dalam need for speed iye la. Orang lain dah drive elok2 tapi masih ada gak taiko jalanraya ni yang perasan jalan tu dia sorang je guna. Tak guna betul.

Tengok kes2 kemalangan, banyak gak yang jadi mangsa disebabkan kecuaian orang lain. Sedih. Jalan kat tempat area Lawas ni dah la banyak corner maut tambah lak permukaan semakin rosak. Ada gak lagi keter bantai tekan lelaju. Corner tu aku agak drifter pun mengucap gak. Kalau tak lepas, langgar dinding takpe. Ni tak lepas memang cari dalam gaung/sungai je.

Aku harap la lepas ni operasi2 jalanraya macam Ops Selamat tu buat kat jalan2 biasa gak. Jangan tumpu highway je. Pastu jangan buat masa musim perayaan je. Buat la setiap hari. Lagi, kalau nak tahan kenderaan jangan tahan motosikal je. Sebab yang pegang stereng keter tu pun belum tentu ada lesen.

berPBS


Dah dua hari aku berPBS. Hari ni masuk hari ketiga. Hehe. Kembali ke sekolah aku dulu2. First day aku pbs banyak kali gak aku tersenyum sorang2. Teringat balik masa aku kecik dulu. Dan tak sangka loceng keramat masih tergantung di sekolah ni. Bezanya, sebelah loceng ni ada kamera CCTV. Dulu takda bai...

Alhamdulillah semua guru kat sini baik2 belaka macam aku jugak. Nasib baik ustazah ngan kerani yang masih setia kat sini still ingat aku. Jadi bahan cerita jugak kejap. Haha. Dulu anak murid. Sekarang dah duduk satu bilik yakni bilik guru.

Tu citer pasal aku. Sekarang nak citer pasal observation aku lak. First aku masuk kelas, ada satu perbezaan yang aku dapat rasa. Dulu aku pbs kat sekolah yang boleh tahan hebatnya. Kelas tahun 1, cikgu BI dah mula guna BI lebih banyak dari BM sewaktu mengajar. Aku tengok pelajar2 pun paham cuma kengkadang lambat. 
Kat sekolah kali ni, kelas tahun 6 pun cikgu still banyak gunakan BM nak ngajar bebudak. Cabaran untuk cikgu tu. Pastu, aku rasa kat sekolah ni budaya memberi salam kat cikgu kurang diamalkan. Ke masa jumpa aku je diorang tak bagi salam. Takut kot. Haha.

But, ada gak perkara yang buat aku berbangga ngan sekolah ni. Masa rehat, pelajar berkumpul satu tempat, makan. Tak kira la yang dapat RMT ataupun bawak bekal sendiri, diorang makan sama2. Pastu ramai gak yang pilih makan kat gelanggang walaupun berpanas. Yang penting diorang dapat makan sambil berborak ngan kawan2. Cikgu2 lak, waktu rehat semua pakat masuk ‘coffee corner’ nak isi perut. Kalau tak isi perut pun, basahkan tekak. Coffee corner ni istilah untuk ruang makan guru kat sekolah ni. Kat dalam tu ada water heater, peti sejuk, meja makan, pinggan mangkuk. Kalau ada bawak Milo 3in1 tu bila2 bleh masuk bancuh air. Nak best lagi bawak air simpan dalam peti sejuk. Takda had masa. Tapi dah jadi trend cikgu2 ni, diorang hanya akan luangkan masa makan dan minum waktu rehat je. Waktu lain walaupun free, diorang guna untuk buat kerja lain.

Apart from that (cewah).. Pagi2 semua murid sama2 membersihkan kawasan sekolah. Alaa bersih sikit2 je. Kutip sampah, sapu bilik guru, bilik pentadbiran. Sapu sekitar kawasan sekolah. Budaya ni dah dimulakan sejak aku belum masuk tahun 1. Aku ingatkan dah hilang, rupanya ada lagi. Setiap murid ada kumpulan masing2 dan bertugas kat kawasan yang dah ditetapkan. Budak tahun 6 lak ada yang bertugas mengawas setiap kumpulan. Haha part ni yang best. Kalau aku dulu dah start nak buli budak kecik. Bawak kayu kecik sambil mengawas kumpulan yang bertugas. Kalau malas aku pukul je. Bukan kuat pun. Memang bebudak tu takut la. Tapi takde lak yang repot aku buli. Haha.

Ok lah lain kali lak aku citer lagi. Babai...

**dah lama tak update sebab ada beberapa masalah yang datang menerpa setiap detik hidupku ditambah lak sibuk ngan tugas (ayat mengalahkan lecturer). Ni pun aku curi masa sementara cikgu2 belum datang dan wifi sekolah berlagak laju. 

Friday, July 20, 2012

Salam Ramadhan



Alhamdulillah. Allah masih mengurniakan kehidupan kepada kita dan sempat bertemu dengan ramadhan sekali lagi.

InsyaAllah. Sama-samalah kita manfaatkan ramadhan kali ni. Agar menjadi lebih baik. Aku harapkan ramadhan kali ni menjadi lebih bermakna. Walaupun syaitan dibelenggu sebulan, ada 11 bulan diorang guna nak melatih kita berbuat dosa. So jangan hairan la dalam bulan puasa ni ada gak kes jenayah.

Sekali lagi berpuasa di perantauan. Teringat masa zaman sekolah, semua ada kat rumah. Bersahur, berbuka sesama. Huhu sedih woo. Takpe la. Ni la cabaran dalam kehidupan.

Tu je lah aku nak sembang. Jangan lupa niat puasa. Jangan ponteng. Haha.

Thursday, July 19, 2012

Abakus oh abakus 2

Alhamdulillah tadi selesai gak terangkan tentang penggunaan abakus kat dalam kelas. Entri sebelum ni aku ada kata nak post pasal cara2 nak guna abakus kan? Tapi semalam aku terjumpa satu modul pengajaran bakus kat internet. Modul ni diterbitkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. So aku rasa tak payah la aku nak terangkan sangat. Boleh klik link ni --->Modul Abakus Kementerian Pelajaran Malaysia.

File modul ni adalah dalam bentuk pdf. So kena download dulu baru boleh bukak. Klik je kat link tu nanti akan muncul tetingkap download. Hehe. Senang je.

Abakus oh abakus

Haha. Sejak mak aku beranakkan aku, sampai la sekarang. Aku ingat sekali je cikgu aku pernah ajar cara nak guna abakus@sempoa. Tu pun ntah darjah berapa ntah. Memang langsung tak ingat la pasal abakus neh. 

Arini baru buat research balik. Nak belajar cara nak guna abakus dalam pengiraan. Biasa aku guna sempoa abang aku kat umah tu untuk main je. Vroom vrooom.... Hah. Nama je sempoa abang aku. Tapi dia pun tak reti dah nak guna. Ceh!


Alhamdulillah setakat ni aku dah reti nak kira guna abakus neh. Nak kata terer tu tak la. Terkial-kial gak lagi. Tapi yang aku perasan, guna abakus memang senang nak kira. Patutla apek2 kat kedai ramai lagi yang guna abakus. Tak main la kalkulator. Diorang lagi tere woo. Kita tak sempat kira dia dah dapat jawapan. 

InsyaAllah nanti aku post entri nak mengajar cara asas guna abakus. Kenapa aku kejap guna 'sempoa' kejap guna 'abakus'? Sempoa adalah tergolong sebagai salah satu jenis abakus yang terdapat di dunia ini. Sempoa adalah abakus yang menggunakan manik 5:2. Abakus yang digunakan dan disyorkan oleh kementerian pendidikan sekarang ialah jenis 4:1, macam kat gambar.

Okeh. Nanti aku post entri lain pasal abakus. Daaa~~

Wednesday, July 18, 2012

Nak elaun

Assalammualaikum

Tu dia aih. Dah lama aku tak update. Sibuk je manjang. Pastu bila tak sibuk line internet lak slow kaw2. So terpaksa la aku berehat seketika. Minggu ni gak agak menyedihkan bagi aku dan kawan2 senasib. Bukak je dompet, alahai sedihnya. Elaun pun tak masuk2 lagi. Aritu terpaksa la aku pinjam duit mr.papa nak beli tiket balik raya ni. Nak tunggu elaun keluar konon. Pastu tetiba tangguh lagi dua minggu sebab ada masalah. Hah. Nak tunggu lagi memang tak balik raya la aku. Tu pun harga tiket one way je dah dekat rm500. Nak tak nak beli je la.

Pensyarah lak ada yang faham tu, tolong order buku mahal2 untuk kitorang. Pastu suruh bayar balik bila elaun dah masuk je. Fuhh selamat. Biasa la buku import dari UK. Bleh la bayangkan harganya. Tapi ada gak yang tak fikir susah kitorang. Terpaksa gak la keluarkan duit nak bayar buku. Pastu terpaksa la ikat perut di tengahari.

Dua tiga ari ni bukak je pesbuk kawan2 aku duk sibuk bincang topik hot sekarang ni. Pelajar sekolah dibenarkan bawa henset dan iPad ke sekolah. Amboi. Macam2 'penambahbaikan' dilakukan. Tak leh bayangkan. Kalau sekarang ni takde kebenaran bawak henset pun macam2 hal berlaku kat sekolah. Apa lak nak jadi nanti? Sedangkan student ipt yang dah besar2 pun kengkadang ada yang duk layan henset je dalam kelas, camna lak budak sekolah yang belum matang tuh? I think there's more negatives than positives.

Tak lama dah nak masuk ramadhan. Tak sabar lak kan? Tak sabar nak merasa kemanisan air sirap bulan ramadhan. Huhu. Ku mengharaaapkan ramadhaaan kali iniii penuh maknaaaa....

Saturday, June 30, 2012

Ready for the battle

Huh. Practice dah. Raptai pun dah. Sekarang ni, bersiap sedia untuk 'berperang' di atas pentas. Huhu. Seram sejuk gak walaupun dah ada pengalaman.

Raptai tadi agak tak best sebab ada beberapa masalah dari segi teknikal. Kengkadang bunyi gitar langsung takde. Kualiti bunyi memang tak memuaskan. Malam ni memang kitorang berserah pada takdir je la. Kalau masa perform tu tetiba ada masalah bunyi, memang dah nasib la gamaknya. Tak leh nak buat apa dah.

Aku harap malam ni semua berjalan lancar. Tak kira la menang ke tak. Yang penting kami akan buat yang terbaik. Penonton adalah yang utama.

Doakan je lah kejayaan kami ye. Memang kami tak kejar kemenangan. Tapi sape yang taknak menang ye dak? Hehe.

Festival Ukhuwah 2012

Alhamdulillah tadi dah dah selesai Festival Ukhuwah peringkat IPG Ipoh. Festival ni baru pertama kali diadakan. Penganjur, Biro Kerohanian dan Moral. Gembira gak bila tengok ramai yang datang. Sambutan sungguh menggalakkan. Tak sia-sia la selama ni datang mesyuarat, rancang macam2.

Mula semalam ada kempen derma darah ngan ceramah kesihatan. Part ni aku tak terlibat sangat. Pagi tadi baru aku join nak uruskan sukaneka. Hehe. Biasa la kerja2 penat ni lagi aku suka. Kalu nak suruh datang meeting memang liat.

Arini berlangsung senam seni, pertandingan mengukir buah, sukaneka dan pameran. Tak sangka lak ada dijemput pihak dari luar untuk buat pameran dan jualan. Pastu bleh lak datang pakcik2 jual cendol dan laksa. Huh. Memang sesuai la. Tapi tadi aku bantai mee goreng free je.

Aku pun tak larat nak cakap banyak. Meh aku letak gambar yang aku sempat ambik. Sikit je.





Penatnya

Huh. Penat kaw2 punya. Lenguh kaki kanan aku. Esok malam dah battle of the band. Malam ni pulun 2 jam kat studio jamming nak practice. Memang terasa la penatnya.

Esok, berserah je lah. Kami akan lakukakn yang terbaik. Kalah menang tu belakang kira. Yang penting, penonton terhibur ngan persembahan kami. Tapi sape yang tak nak menang kan. Hehe.

Tapi kalau tengok kan band2 lain tu, peluang nak menang tipis gak kot. Setiap band mesti ada yang pro muzik kecuali band aku. Ada gak band yang fully ahlinya pelajar course muzik. Siap boleh susun arrangement buat medley bagai. Ada lak band senior2 kitorang. Dah lebih pengalaman main muzik dari kitorang. Tapi takpe la. At least ada gak pelajar bukan course muzik join sekali.

Malam ni aku kena tidur awal. Esok pepagi nak kena turun padang nak handle sukaneka. Huhu. Bila la gamaknya aku bleh berehat dengan aman damai.

Friday, June 29, 2012

Lagi takde tajuk

Huih.. Akhirnya tiba gak hari jumaat. At least boleh la yus rehatkan pala hotak yus yang dah serabut neh. Seminggu je, serabut bagai memikirkan hal yang bertahun2. Huhu.

Minggu ni ada beberapa orang lecturer yang tak masuk kuliah sebab ada hal. So minggu depan kena la buat kelas ganti. Nasib baik la lecturer2 kat sini baik. Bincang punya bincang, mulanya nak buat kelas ganti lepas solat jumaat, tak jadi. Haha. Kesian lak ngan member2 yus kalau terpaksa datang kelas lepas solat jumaat.

Hari ni yus gunakan sepenuhnya masa yus nak susun jadual untuk minggu depan. Pertama kali dalam sejarah hidup yus. Nak cabar Dr. Hadi (pensyarah yang bertanggungjawab menyediakan jadual untuk setiap unit dan pensyarah). Haha. Takde la sampai nak cabar. Tapi yus terpaksa la susun jadual untuk kelas ganti. Tapi cabaran yus minggu depan, nak cari bilik kuliah. Biasa la dah kongsi satu bilik kuliah untuk dua unit. Jadi, penggunaan bilik kuliah kena la ikut jadual asal.

Dah tau dah camne penatnya seorang KU nak laksanakan tugas. Pagi2 masa classmates lain tengah tido sebab takde kelas, KU bangun gak sebab nak jumpa lecturer, demi kesenangan dan keselesaan rakan2 sekelas. Kengkadang lecturer lak yang call. Tak kira la masa makan ke, masa kuliah ke, kena la angkat. Ada gak lecturer sms seawal subuh. Haha.

Tapi takpe. Aku ambik ni sebagai satpelajaran baru untuk aku. Nanti dah jadi cikgu lagi la banyak benda nak diselesaikan. Lagi pening. So sekarang ni la masanya untuk aku belajar untuk mengurus masa, mengurus pelbagai hal, dan yang paling penting belajar mengawal perasaan. Stres camne pun, mulut tetap tersenyum. Hihi. Selain tu, nak jadi ketua keluarga gak. Kena la bijak mengurus segala hal2 yang berkaitan.

Pengajaran yang aku dapat. Jangan jadikan setiap tugasan atau amanah yang diberikan sebagai satu bebanan, tapi anggap la sebagai satu cabaran. Cekidaut.

Monday, June 25, 2012

Lulus!!Alhamdulillah

Akhirnya saat yang ditunggu dah muncul. Hehe. Result exam semester lepas baru je keluar tadi. Dan, alhamdulillah aku lulus. Masa cuti tu dah prepare dah kot2 aku akan tersenarai nak repeat exam.

Pointer 3.02 je. Bersyukur la sebab sekurang-kurangnya aku lulus. Nak kata tak puas hati tu ada la sket. Tapi tu sebab aku gak. Sape suruh tak study betul2. Dah rezeki kan.

So, lepas ni aku nak berubah. Seriously!! Tak nak main2 dah. Huhu.

Thursday, June 21, 2012

Penat

Huhu. Baru berapa hari bukak sem dah penat dah. Masalah tak cukup bilik kuliah memang perit nak urus. Kene lak jadual sampai kul 7 petang. Haha. Baru la aku rasa camna penatnya jadi KU.

InsyaAllah minggu depan boleh la aku setelkan hal kelas aku. Bleh la rilek sket. Hehe.

Beberapa ari ni aku tak berkesempatan nak update blog. Skang lak dah stat fokus untuk battle of the band. Semalam dah try kat jamming studio. Alhamdulillah semua ok. Tapi masih banyak yang boleh diperbaiki. Chewah macam komen cikgu dalam buku latihan je.

Lagu yang band aku pilih, Pieces dari Sum41 ngan Bulan 8 di Sandakan. Kitorang dah modified sket lagu ni. Tapi still mengekalkan tempo, muzik dan lirik asal. Hehe.

Tinggal seminggu je lagi. Buat masa ni kitorang tak target nak menang lagi. Kitorang pun join bukan untuk menang. Tapi harapan nak menang tu memang ada la. Sape yang taknak kan.

Result exam aritu pun tak keluar lagi. Minggu depan la kot. Risau tu memang ada. Tapi aku takkan terkejut kalau ada subjek yang aku terrgagal. By the way aku berharap gak takde yang gagal. Mudah mudahan je lah.

Sunday, June 17, 2012

Dah mula dah

Haa.. Dah mula dah. Dah mula masuk semester baru. Dalm hati nak berubah menjadi lebih baik. Tapi tak tau la hajat hati tu tercapai ke idak. Semangat kenakalan tu tetap bersemadi dalam diri.

Semesterni banyak subjek baru yang nak belajar. Hadui. Result exam aritu lak tak kuar lagi. Esok kot. Ni yang buat aku cuak secuak yang mungkin. Tapi dah sedia dah kalau terpaksa repeat exam.

Tapi sekarang ni topik paling hangat ialah elaun. Mungkin lambat lagi elaun nak masuk. So terpaksa la berjimat cermat dengan duit bantuan fama. Tapi awal sem ni la yang nak beli macam2 barang keperluan. Kang elaun dah masuk mula la nak beli barang2 yang tak perlu.

Harap2 kali ni aku boleh la mengubah tabiat aku dalam kelas. Sebelum ni tak pernahnya nak fokus. Lecturer bercakap aku pun bercakap. Member main game aku pun main game.

Friday, June 8, 2012

Tak bertajuk

Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Amboi sopannye budak neh. Haha. Alaa aku memang budak sopan ape. Uhuk ehem.

Lebih seminggu dah yus tak update blog. Almaklum la cuti. Kalau ade bace entri2 yus yang dulu mesti tau nape yus susah nak update blog khasnya, dan susah nak online amnya.

Aritu balik je terus melabun kat pesta Lawas. Ramainye umat kat Lawas ya rabbi. Gadis2 muda remaja pun ramai gak yang aku tk tau sape. Nasib baik aku leh cari cik adik aku lagi. Haha.

Sikit gambaran sepanjang pesta Lawas. Sikit je aku cite eh. Orang yang datang teramat ramai sesangat sebab yang datang tu bukan orang Lawas je. Keter pun melampau la banyaknya sampaikan terpaksa parking kat tengah jalan dan polis pun takleh nak saman sebab memang dah takde parking. Orang berniaga pun sangat ramai dan aku tak tau diorang bleh untung atau tak. Yang aku pasti untung brader2 yang jual belon. Rajin je bebudak singgah melawat diorang pastu blah ngan belon kat tangan. Tak lama nanti belon tu terlepas dan terbang tinggi ke bintang kejora. Pastu bebudak tu mintak belon baru kat bapak dia. Haha.

Kali ni pasukan2 regatta dari Lawas tak bernasib baik sebab gelaran raja sungai atau raja batang Lawas bukan orang Lawas yang pegang. Pastu lak acara saringan pun sikit je pasukan dari Lawas yang menang. Ish2 kesian.

Habih pesta Lawas, Lawas pun dah kembali lengang. Jalan2 di Lawas dah kembali lawas. Sapa ntah tabur ubat pelawas. Hmmm cakap pasal ubat pelawas rasa nak membuang pulak. Hihihi...

Rasa kejap je cuti 3 minggu neh. Aku rasa macam baru semalam je aku sampai kat umah.

Apa pun, terima kasih buat pembaca yang sudi singgah kat blog ni walaupun tak berupdate. Hehe. IsyaAllah ada peluang nanti yus update lagi dan lagi dan lagi. Babai..

Friday, May 25, 2012

Nak balik

Assalammualaikum...

Dah seminggu yus tak update blog ni. Hehe. Sibuk je nak ulangkaji. Tak sempat nak menaip entri.

Sekarang dah start cuti. Dah ramai member balik kampung. Yus? Malam ni yus dah nak gerak ke LCCT naik bas. Tido dalam bas la gamaknye. Hehe. Alaa macam la tak biasa kan.

Doakan la perjalanan yus dan kawan2 selamat ye. Nanti kat lcct yus update ceritera. Balik kampungggg!!! Ooooo..balik kampung.... Ooooo...balik kampung.....Family feast......... Eh??

Wednesday, May 16, 2012

Blogger card dari eyqa hasnan

Sebelum ni ada join segmen nak dapat blogger card dari eyqahasnan. Thanks ye sebab sudi buat blogger card untuk yusz.

Dua sudah..dua lagi

Alhamdulillah tadi telah berlangsung exam untuk paper child development dengan jayanya. Nasib baik aku bleh jawab dengan ati yang tenang walau perut menendang-nendang. Lepas ni bleh la rehat kejap. Minggu depan ada lagi 2 paper.

Tak lama lagi dah nak balik. Yeahoo!! Mommy..daddy...I'm coming (amboi........)

Lesen dah ada. Balik nanti bleh la aku lak yang drive. Kesian kat ayah aku. Dah berzaman asyik dia je yang drive. Dah la dekat sangat, 4 jam. Huhu.

Lepas ni bleh bawak cik adik... Ehem!! Tak bleh! Dosa! Nak bawak anak orang, dapatkan surat pengesahan tok kadi dulu. Lepas tu sukati la nak bawak ke mana2. Ke bulan pun boleh.

^_^ Ok. Baik mak.. ^_^

Selamat Hari Guru

Sebelum tido, sempat lagi yusz nak taip satu entri. Hehe.



Selamat Hari Guru yusz ucapkan kepada semua guru yang ada di muka bumi ini. Especially kepada guru-guru yang pernah mengajar yusz dan yang yusz kenali sejak dari sekolah rendah sampai la sekarang.

Google pun buat doodle comel dan penuh erti hari ni.


Burung hantu pegang rotan. Maksud? Cikgu yang berpenat lelah demi tugas sebagai pendidik. Sanggup berjaga malam demi anak murid.

Tuesday, May 15, 2012

Cabaran NAK JADI cikgu



Dah berhari-hari belek buku pasal child development neh. Huhu. Masa kelas macam senang je. Bila dah nak exam, baca balik buku, bapak punyala pening. Penuh dengan teori tokoh2 terkemuka. Benda yang senang nak faham dah jadi berbelit.

Dah banyak buat pembacan, faham la jugak tentang peringkat2 perkembangan yang setiap daripada kita dah alami, tapi tak perasan pun. Perkembangan semenjak kita lahir sehingga lah dewasa. Selama ni kita tau yang keluarga dengan persekitaran tu mempengaruhi peribadi seseorang kanak-kanak.

Sebelum nak jadi cikgu, ni lah dia cabaran besar. Pulun study habis-habisan demi mendapat kelulusan untuk menjadi seorang guru yang bertauliah. Cewah ayat aku...

Dah jadi cikgu karang, nak apply pulak segala benda yang dah dipelajari neh. Bukan senang nak ngajar bebudak ni ye. Huhu. Takpe demi azam aku nak jadi pendidik.

Segmen : Saya Nak Blogger Card By Eyqa Hasnan


Nama samaran dalam blog : Yusz

Tarikh start berblogging : 30/01/2011

Negeri asal : Sarawak

Warna untuk tulisan : Hitam dan hijau


Segmen : Up Follower & Tambah Kenalan

Otak penat buat revision. Yusz join segmen ni pulak.

Segmen: Up Follower & Tambah Kenalan

Yusz orang Sarawak. 

Syukurlah dah ada 45 follower.

Nak join boleh klik banner kat atas. :)

Monday, May 14, 2012

Dah 20 eh?

Alhamdulillah. Hari ni Allah masih kurniakan nyawa kat aku. Sempat la jugak merasa umur meningkat. Hehe.

Hari ni genaplah umur aku 20 tahun. Dah takde belas2 dah. 20 dah wei. Terima kasih mak ayah, abang, cik adik aku yang mesej tepat jam 0000. Haha. Terima kasih gak kat kengkawan yang ucapkan selamat hari lahir tadi. Ingat jugak diorang.

So, sempena dengan tu akan ada sesuatu yang berubah lagi kat blog ni. Hehe. Sekian, wassalam..

Sunday, May 13, 2012

Boleh terlupa??

Huhu. Tengah duk seronok berbual ngan wanita nombor satu dalam hidup aku ataupun secara ringkasnya mak aku, baru aku teringat yang hari ni hari ulangtahun perkahwinan mak ngan ayah aku. Huwaaa. Camna ntah aku boleh lupa. Aku ingatkan 15 Mei, rupanya arini.

Mak.... Ijul minta maaf.. Tak sengaja. Hehe.

Kan best kalau aku ada kat umah sekarang nih. Boleh gak aku celebrate ngan diorang sekali.

Okeh. Dah lepas rindu ngan mak ayah. Sambung ulangkaji.

Segmen: Follower Pilihan Niera

Cakk!!

Hehe. Sekarang dah mula rajin join segmen2 dalam blog neh. Segmen seterusnya, follower pilihan niera. Reward? Kalau terpilih sebagai blogger pilihan, blog anda akan di review oleh cik Niera selama 2 minggu. Lama kan? Cik Niera memang baik.


Syarat? Alaa senang je. Nak tau lebih lanjut bleh klik kat banner. Jom la join. Jom laa. Jom laaa...

Oh ibu...


Assalammualaikum..

Dah pagi ahad dah. Ahaa. Lambat bangun lagi.

Almaklum la esok dah nak exam. Belajar sampai lewat pagi. Malam untuk berjaga, siang untuk tidur. Haha. Tambah lak aktiviti berblogwalking semalam. Lagi la terbantut. Tapi takpe. Semua tu, best!!

13 Mei 2012, Hari Ibu seluruh dunia. Kepada ibu-ibu, emak-emak, mama-mama, mommy-mommy, selamat hari ibu yusz ucapkan. 

Nak cakap banyak pasal hari ibu ni, yusz pun tak sanggup. Kang tetiba je yusz nangis, sape nak tanggung?? Hehe. Rindu kat mak aku. 

Okeh, yusz nak pegi tidur study dulu. Sebelum tu, nak buat pesanan sikit. Tak payah lah nak tunggu hari ibu baru nak kenang jasa ibu. Hari-hari kita patut kenang jasa ibu, hari-hari pun hari ibu. Jangan la tunggu hari ibu baru nak peluk cium ibu. Baru nak rindu ibu. Hargailah sebaik mungkin selagi ibu berada di sisi kita dan selagi kita berada di sisi ibu. 

Friday, May 11, 2012

Self stirring mug

Tengah aku dok menelaah buku sambil meneguk nescafe, aku termenung merenung mung. Eh bukan! Merenung mug nescafe aku. Tetiba aku terfikir, zaman sekarang ni macam-macam benda dah orang buat. So aku surf internet nak tengok kot2 adamug yang boleh kacau air dengan sendirinya. Kira malas nak kacau guna tangan la. Dan hasilnya, adalah seperti berikut.
Self stirring mug. Masuk bateri AAA, tekan butang, whirrrrrr....
Haa.. Tu dia dah wujud dah mug yang boleh kacau air hanya dengan menekan butang. Takde dah bunyik kletung kletang bila sudu berlaga ngan mug.
Kat tengah tu ada satu rotor yang akan berputar...trrrrrr
Hmmm. Aku baru terfikir nak jadi popular. Mencetuskan idea nak buat mug yang boleh kacau sendiri (self stirring mug). Tapi ada dah yang lebih bijak dah buat. Kempunan la aku... Wuuuu...

Segmen: Geng Blogger


Hehe. Kali pertama yusz join segmen sepanjang berblog. Kali ni join segmen dari Aisyah Humaira'.

Kalau berminat boleh la klik banner kat atas tu ye. Yusz join kategori Geng Blogger C.

Tarikh tutup segmen, 12 Mei 2012.

Sekian....

Telefon bimbit guna bateri AAA

Telefon bimbit guna bateri AAA?? Tak mustahil. Haha. Kalau ada kat luar tu dah fedap sebab bateri henset selalu abih. Pastu ada yang selalu rosak. Nak beli bateri baru mahal la pulak. Boleh la guna henset ni. Tapi tak tau la masuk pasaran Malaysia atau tak. Puas aku cari takjumpa.


Telefon ape tu? Hehe. Ianya adalah Olive FrvrOn. 'FrvrOn' merujuk kepada 'forever on'. Hah. Telefon ni adalah produk keluran syarikat Olive Communications, satu syarikat pengeluar telefon bimbit dari India. Haa jangan main2. Syarikat ni gak ada keluarkan telefon android, netbook dan tak ketinggalan tablet PC. Sapa kata India tak maju??

Keistimewaan telefon ni, kalau bateri telefon kehabisan kuasa, and boleh guna bateri AAA sebagai sumber kuasa gantian. Tak kira bateri AAA jenama apa.

Selain tu, takde keistimewaan tambahan kat telefon ni. Ada FM Radio, paparan 1.5 inci, nada polifonik, dan beberapa ciri lain.

Thursday, May 10, 2012

Cinta adalah segalanya???


Tu lah dia remaja zaman sekarang. Bila dah bercinta, lupa segalanya. Ada yang sanggup abaikan kawan demi cinta. Lagi teruk ada yang sanggup lari dari rumah. Tu pun demi cinta yang kononnya cinta sejati dari hati yang tulus suci murni sampai ke mati. 

Bila dah jatuh cinta, cakap kat pasangan seluruh kasih sayangnya dicurahkan kat pasangan dia. Tu la sebabnya sayang kat diri sendiri dah takde. Pastu bila ditinggalkan oleh 'yang tersayang', mula la meracau. Nak jadi superman terbang dari atas bangunan. Sebab rasa sayang kat diri sendiri dah takde.

Apa yang yusz merapu pun yusz tak tau. Rasa sakit hati bila ada kawan yusz bagitau, adik dia lari dari rumah ikut 'cinta sejati' dia. Kalau jumpa memang dua-dua kena la. Kena maki, kena kaki. Hehe. 

p/s: sekarang dah guna 'yusz' ganti 'aku'.

Saturday, May 5, 2012

Glowing text

Selalu kita tengok gambar ada glowing text, lepas tu teringin nak buat sendiri kan. Kalau yang belum tau cara nak buat glowing text, harap tutorial ni dapat membantu.

First, buka Adobe Photoshop. Pastu, klik 'File' seterusnya 'New..." ataupun nak cepat tekan je 'Ctrl' + 'N'. Then pilih 'Type Tool' (dalam bulatan merah) atau tekan 'T'. Pastu taip perkataan yang korang nak. Untuk contoh kat sini aku taip 'CAWANSUMPAK'.


Seterunya, pergi kat 'Layers' (sebelah kanan, bawah), dan right-click kat layer perkataan tersebut. Bleh lihat dalam bulatan merah.

Lepas right-click, pilih 'Blending Options' dan klik.


Seterunya, akan kuar satu window macam kat bawah ni.


Rujuk gambar di atas. Klik pada 'Outer Glow'. Pastu korang dah boleh buat glow pada text korang. Korang boleh adjust pada 'Opacity', 'Spread' dan 'Size' bersesuaian dengan kehendak. Bulatan merah kecik tu untuk pilih warna. As a result....

Sekian dulu tutorial untuk Glowing Text. Selamat mencuba. Kalau tak faham boleh tinggalkan komen. InsyaAllah aku akan perbaiki tutorial ni. 

Faheem Eiman

Warghh. Tengah duk termenung tetibe teringat kat anak sedara aku si Faheem neh. Dah berbulan bulan tak jumpa dia. Rindu lak aku. Aritu jumpa dia kecik lagi. Ada lak abang aku mms gambar dia dah naik kerusi beroda tuh. Bukan kerusi roda okeh!

Aku pernah komplot ngan kakak ipar aku, letak gambar budak tu bersebelahan ngan gambar abah dia masa kecik. Perghh!! Memang sebijik. Ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasik kan. Eh jap! Kalau tukar peribahasa tu jadi ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke lantai, agaknya apa maksud dia eh? Hmmm..

Tu dia tengah sedap tido. Comei tak?

Friday, May 4, 2012

Samsung S3!! Rembat!


Hari ni, Samsung Electronics dah buat majlis pelancaran untuk produk terbaru android phone depa, Samsung Galaxy S3. Dengan teknologi baru, processor lebih laju, samsung mungkin akan lebih kukuh dalam pasaran android phone. Tu pendapat aku je la.

Kalau tengok rupa memang macam biasa je la. Tak macam Sony Ericsson dengan jemaah Xperianya yang berbagai bentuk. Tapi kali ni samsung improve sket design S3 ngan curved edges. Skrin lak, Super AMOLED HD bersaiz 4.8 inci. Memang jelas la kalau nak nengok gambar awek. Haha.

Henset ni disertakan dengan RAM 1GB, Quad 4 processor 1.4GHz, dan bateri 2100 mAh. Tu dia.. Memang best la bila layan game. Tapi risau gak sebab processor dah laju, bateri leh tahan lama ke?

Kalau masuk pasaran Malaysia agak2 berapa la harga dia eh? Rasa macam nak rembat je satu. Haha. Nanti bleh la aku layan game sepuas hati. Pastu blogging di mana saja tak kira masa dan ketika. Tak pun layan video. Bukan blue okeh!!

Kalau nak tak lagi detail bleh lawat Samsung official website. Sekian.

Saturday, April 28, 2012

Perangai kawan

Haha. Lepas satu, satu lagi kawan aku buat perangai. Yang sorang hal lain, yang sorang lagi hal lain. Bagus la. Depan aku memang baik. Memang dah nasib dia la. Nak berahsia ngan budak kongsi. Sket lagi kanSemua benda akan di'kongsi'.

Kat depan orang lain bukan main sedap mengata aku, kenakan aku, walaupun depan aku. Saje je nak menjatuhkan maruah. Pastu orang lain pun fikir benda tu betul. Fikir bukan2 tentang aku. Bagus!! Aku respek.

Kawan, sedar la sket dunia ni bukan ko yang punya. Muka je baik. Perangai hampeh.

Entah la. Nape la aku nak hangin sangat kat alam maya nih. Walaupun aku dah lepaskan kat tuan punya badan. Tak puas lagi nih. Takpe la. Sekadar renungan untuk para pembaca. Kalau nak pilih kawan, pilih dengan sebaiknya. Semua orang boleh jadi kawan, tapi beberapa orang je yang boleh jadi teman. Bila dah ramai kawan, bersedialah untuk menghadapi cabaran2 dalam persahabatan, macam aku. Alhamdulillah banyak dugaan dah aku tempuh, buat aku semakin cekal.

jatuh dah

Alhamdulillah. Arini Sekali lagi dugaan datang. Nasib baik sikit je. Aku terjatuh maoto mase kua dari tempat parking moto tuh. Huhu. Tempat tu gak ramai yang risau sebab pasir tebal. Takut2 terjatuh. Dan aku lah yang merasmikan kejadian tersebut.

Aku dah plan nak beli seluar jeans. Skang tambah lak ngan seluar slack Dah berlubang dah kat bahagian lutut. Lutut aku lak berlubang sket. Nasib tak sakit. Dah berejam dah darah mengalir lagi. Huhu.

Takpe. Inilah namanya dugaan. Lapar punya pasal aku keluar jugak nak beli nasik. Kalau sebab lain dah malas dah. Moto kawan lak tuh. Nasib baik la calar sket kat side mirror ngan foot rest.

Lepas ni kene la berhati2 bawak moto. Kat tempat camtu pun aku leh terjatuh. Kalau dah nak jadi tu, kat mana2, bila2 pun boleh.

*tak selesa ngan darah asyik meleleh je. huhu.

Berjaya juga akhirnya

Setelah saya bertungkus lumus beberapa hari nan lalu, akhirnya saya berjaya uga membuka kembali akaun belog saya ini. Tidak diketahui mengapa dan bagaimana, saya tidak dapat membuka akaun blogger ini apabila dia mengatakan saya telah memasukkan email dan password yang salah. Sedangkan, saya telah pun menggunakan email dan password yang sama berukangkali. Akhirnya, dengan email dan password yang sama, saya berjaya juga. Yeay!!!! Selepas ini boleh mengepost entri kembali. Saya telah pun berasa risau sekiranya belog saya ini digodam dan wujud entri yang tidak sepatutnya. Tapi siapalah yang terdesak sangat nak menggodam belog yang tak seberapa ini. Sekian...

Wednesday, April 11, 2012

Gegaran

Allahuakbar.. Arini kite dikejutkan lagi dengan satu gempa bumi kat Sumatera. Amaran tsunami pun dah dikeluarkan. Gegaran boleh dirasai kat Malaysia. Yup. Aku pun terdiam jap masa gegaran tuh. Huhu.


Ujian Allah ke atas manusia. Untuk memperingatkan kita tentang hari kiamat yang kita tidak tahu bila. Yang pasti, banyak dah tanda2 kiamat berlaku.


Tadi aku terdiam jap. Masa gegaran tu tiba2 aku terpikir pasal gempa bumi. Rupanya betul. Terkejut gak aku. Semoga kejadian yang lebih buruk tak berlaku dan menimpa kita. Sama-samalah kita berdoa.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, April 8, 2012

Erti persahabatan

Bila join trip tadi. Aku terus teringat masa first time aku datang cameron aritu. Dengan 2 orang member kamceng aku. Kitorang memang dah ditakdirkan untuk menjadi sahabat kot. Tiga2 satu kepala, kepala batu.


Ijat ngan Kimi. Memang aku takkan lupa diorang sampai bila2. Aku pun dah anggap macam adik beradik. Gurau senda tu memang dah lumrah. Kutuk mengutuk lak jadi hobi. Setakat mencarut ngan perkataan2 takde sivik tu, biase dah. Tapi, tak pernah pun rasa tersinggung. Heh.


Sejak aku berkawan rapat ngan diorang, sampai la ari ni. Aku tak tau dah berapa banyak kenangan dalam persahabatan kitorang. Overnite kat luar, melepak, makan, merayau tempat jauh2, mancing. Haha. Banyak benda yang kitorang dh buat dengan jayanya walaupun kengkadang dianggap mengarut dan tak masuk akal.


Tapi, dah kenal diorang, aku semakin memahami erti persahabatan yang sebenar. Diorang banyak membantu aku. Aku tau diorang ikhlas. Sentiasa menolong aku kalau ada masalah walaupun sekecil2 prob tu sekadar menampar nyamuk di tangan.


Aku tak sangka aku akan dapat member cam diorang. Kalau dulu aku risau sebab duk jauh di neeri orang. Tapi alhamdulillah Allah dah pertemukan aku dengan 2 orang insan yang layak digelar sahabat. Bukan sekadar kawan atau rakan.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, April 7, 2012

Alhamdulillah akhirnya selamat kembali ke ipg. Walaupun macam2 hal yang dah terjadi. Dapat gak kitorang atasi. Terima kasih buat kawan2 yang dah jadi driver hari ni. Hakimi, Ijat, Fami, Azmi. Aku yang tau duduk je sebelah driver pun penat. Huhu.


Aritu teluk batik. Arini cameron h. Pasni nak gi mane lak? Sama2 kita nantikan. Kot2 ade rezeki nak buat trip ke tempat jauh. InsyaAllah.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sampai dah

Alhamdulillah dah sampai cameron. Niat awal nak stay kat brinchang tapi tak jadi. So, akan memanfaatkan hari ini. Peace yo.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, April 2, 2012

Nyumm..

Tetibe dapat kek free dari cik umi pagi ni. Hehe. Sorang dapat satu tapi aku berjaya kebas dua. Alaa ada lebih tadi. Memula xnak makan. Dah makan rasa sedap pulak. Hehe.


Terima kasih daku ucapkan kepada cik umi @ Umairah. Tiap kali befday mesti ada makanan free. Haha. Hepi befday ye(walaupun dah beberapa hari lepas).


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, April 1, 2012

Teringin

Tengah aku duk mengelamun sengsorang ngadap laptop, tetiba teringat lak pasal sambal tahai. Walaupun otak aku tengah ligat memikirkan esei, ada lak cebisan kecik otak aku yang terpesong akidahnya memikirkan tahai..wuuu.. Rindu ngan sambal tahai masakan mak aku.


Kalau yang tak tau mesti tertanya2 menda la tahai ni kan. Menurut kamus dewan masyarakat taman kelasik, tahai merupakan sejenis makanan yang diasaskan dari sejenis ikan yang dipanggil ikan tamban.


Seekor ikan tamban tersebut akan naik pangkat dan layak digelar tahai kalau dah siap dijemur dan disalai sehingga kering dan rapuh. Pastu kalau nak makan, buang kulit je. Kalau nak rebus pun boleh. Pastu tahai tak gelar tahai dah. Dah jadik 'dadah'. Haha. Jangan risau dadah yang ni halal dan tiada kesan sampingan. Yakin halal.


Hmmm.. Kan ke best kalau ada tahai kat sini. Teringin lak aku nak jadi pengedar tahai kat semenanjung. Haha. Boleh ke eh?


Published with Blogger-droid v2.0.4

Demimu PBS

Urgghh... Penat gak nak siapkan fail pbs neh. Tu la rajin sangat simpan keje sampai last minute. Padan muka.


Dah penat, aku nak rehat jap. Bancuh nescafe tiga dalam satu sebagai pendorong mata aku untuk terus bekerja. Glukk glukk glukkk...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, March 31, 2012

Earth hour

Ayuh.. Mari kita sama2 mematikan lampu di premis masing2 dan sokong Earth Hour. Hehe...


Bilik aku dah gelap dah. Korang?


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, March 30, 2012

Baucer oh baucer


Hehe.. Semalam dah dapat baucer buku RM200. Rasa bangga diri jap. Riak ngan takbur pun join skali. Sanggup beratur semata2 nak amik tu.

200?? Ape nak beli eh? Kononnye dah plan barang2 yang nak dirembat setibanya diri di kedai buku nanti. Tapi hampeh. Dah amik barang banyak2 kira2 tak cukup lagi 200. Pastu tawaf ntah ke berapa belas kali, baru la tergerak ati nak melawat kaunter. Nasib baik beh beli kat kedai buku je. Kalau bleh gune kat mane2 sah2 setengah jam dah habih.

**nasib baik la takde baucer buku tiap bulan. Kalau tak mau masuk frame je baucer2 tersebut.

Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, March 29, 2012

Sesuatu....

Hari dah larut malam. Yeke malam? Dah pagi dah wey. Huhu. Tak tau la nape takleh nak tido. Tetibe lak ingat kat mak ayah.


Pernah aku terfikir. Aku dapat elaun tiap bulan nak menyara aku sorang. Tu pun kengkadang tak cukup. Aku sendiri tak tau ape yang aku beli. Bandingkan lak parent aku. Camne la diorang bleh manage duit yang tak seberapa tu nak tanggung 1 family. Tu tak kira nak bayar bil lagi.


Kalau ade yang pikir benda sama tu, teruskan la berfikir ye.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, March 28, 2012

Sticker ke betul?

Wah! Brader keter sebelah tu pakai brembo la.
*
*
*
*
Eh?? Pehal nih? Masuk simpang tak bagi signal. Buat malu je pakai brembo kalau tak reti nak bagi signal.

Terbayang lak, kalau la dapat slowtalk kat brader tuh.

**********************

"Bang, berapa abang beli sticker brembo tu bang?"

"Hotak lu sticker. Aku perabih duit pasang brembo betul ko kate sticker???"

"Oh yeke bang? Oh patut la kan? Abang dah perabih duit pasang brembo. Tu yang tade duit nak repair signal tu."

"Lampu signal aku ok je. Watpe nak repair?"

"Kalau ok nape tak bagi signal mase masuk simpang tadi bang? Kalau ade orang langgar keter abang bleh ke brembo tu selesaikan masalah? Ke abang ingat brembo tu tolong bagi signal?"

Hehe...

p/s: Aku bukan nak kutuk pengguna brembo. Aku tak suka kalau orang dah berlagak pakai keter mahal, tapi kat atas jalan macam tak reti bawak keter. Peace!

Tuesday, March 27, 2012

Kalau dah boring

Ni la....takde keje dah nak buat.. Sabar menunggu kelas.. Huhu.. Sesekali memanfaatkan teknologi yang ada. Belog pun dah lama tak terupdate.


**sebenarnye aku tak tau nak tulis ape...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, March 2, 2012

Aku ingin pulang

Aku ingin terbang

Pulang ke pangkuan keluarga tersayang

Hatiku ingin pulang

Mengubat rindu yang tak pernah hilang

Takkan ku sia-siakan peluang

Fikiranku mula menerawang

Kampung halaman sering terbayang

Sekarang.. 

Aku ingin PULANG

Saturday, February 25, 2012

Harta dan dunia

Bila dah hidup bertuhankan harta. Memang tak pernah nak lena. Tiap masa sibuk cari kemewahan dunia. Sampaikan akhirat habis semua dilupa.

Ada gak yang sanggup membuang keluarga demi dunia. Tak tau dia fikir macamana. Dia ingat harta tu boleh ganti dia punya keluarga sanak saudara. Sebab dunia lupa ibu bapa.

Ada jugak yang sanggup menggadai maruah demi cinta dunia. Kononnya bila dah bagi semua, tu tandanya saling mencinta. Katanya cinta sedalam lautan samudera. Last2 anak dah remaja, ayahnya tak tau sapa. Remaja sekarang pulak tak tau nak hargai nyawa. Bila dah beranak buang bayi merata. Memang dah gila.

Kalau bercinta tu biarlah berpada. Janganlah terikut nafsu sampaikan maruah pun hilang harga. Tiada cinta yang lebih hebat berbanding cinta Allah yang Esa.

Kalau dah bekerja tu jangan la sampai tak ingat dunia. Asyik memandang bintang dilangit, rumput dibumi dilupa. Kalau ye pun nak hidup sempurna, jangan lupa beribadah kepadaNya.

Dunia ini hanyalah sementara. Persinggahan sebelum menuju ke akhirat untuk selamanya. Jangan bongkak dengan kuasa yang ada. Sebab ada yang lebih berkuasa, tiada tandingannya.

Hehe

Hehe. Ni la dia buah hati baru yang aku maksudkan...

Dah parking dah digital drum sebijik kat dalam bilik aku.



Alhamdulillah ade rezeki. Aku rembat je la.

Minta maaf la kalau ade yang fikir benda lain dalam entri aku yang aritu. hehe. Saje nak buat saspen.

Medeli DD305.

Friday, February 24, 2012

Ape nak jadi?

Astaghfirullahalazim....

Hmmm.. Remaja zaman sekarang. Tak kira bangsa dan agama. Elok je berkepit ngan pasangan. Kalau jalan sesame tu takpe lagi. Ni siap berpegang tangan. Hadui.

Selalu sangat tengok fenomena camni. Kalau dah pegi bandar kompom jumpe. Kat shopping complex takyah nak cite la.

Kawan aku pernah luahkan kat aku. Ape la maknenye pakai tudung tapi jalan ngan boipren berpegang tangan. Haha.

Aku tak tau la nak cakap ape. Saje taip entri ni nak luahkan perasaan dan teguran.

Kalau nak jalan ngan awek/pakwe tu, jaga la adab. Jaga batas2 pergaulan. Especially yang Islam, hindarilah perkara yang dimurkai Allah.

Persahabatan

Sahabat, kawan, rakan, teman. Sebutan memang berlainan. Tapi sama je harapan. Menemani kita dalam menempuh pelbagai dugaan dan cabaran dalam kehidupan.

Tak susah nak cari kawan. Yang susah adalah memilih kawan yang betul2 boleh menjadi teman dan sahabat. Ada orang tua pesan, jangan berkawan dengan bebudak nakal. Nanti kita pun terjebak ngan diorang. Ayah aku lak pesan, berkawan la dengan sapa pun. Berkawan dengan bebudak nakal pun takpe. Asalkan aku tak terikut2 ngan perangai diorang. Pilihlah kawan yang betul2 boleh membimbing kita ke arah kebaikan.

Bila dah berkawan, jaga la hati kawan tu. Ada yang dah kemaruk bercinta sampaikan kawan sendiri terabai. Lebih pentingkan gupren/boipren berbanding kawan. Ada lak yang lebih percayakan pasangan dia berbanding kawan sendiri.

Kalau ada yang memiliki kawan camtu, sabar je lah. Ada masa nanti dia sedar la kesilapan yang dia buat.

Jaga la hubungan persahabatan kita sebaik mungkin.

"Persahabatan itu umpama kaca.. Apabila jatuh ia akan pecah berderai.. Bila dicantumkan semula, ia tidaklah seindah asalnya"...."Sehebat mana pun 'gam gajah', ia tak kan mampu mencantumkan serpihan kaca ke bentuk asalnya"

Buah hati baru

Uhuk uhuk...Ehem....

Buah hati baru? Kekasih baru? Hehe.. Alhamdulillah.. Dah lame aku berkenan kat beliau. Lame dah aku cari yang miliki ciri camni.

Nak yang 'mengancam', jual mahal lak. Takpe la aku terima je yang simple2. Warna tu tak jadi ukuran. 

Sebenarnya lame dah aku rapat ngan dia. Dah beberapa minggu berdamping ngan aku. Saje je taknak bagitau. 

Lepas ni bleh la aku nak luangkan masa, buang boring ngan buah ati baru neh. Takde la rasa sunyi. Bleh lepaskan tensen.

Alhamdulillah setakat ni dia sanggup buat apa saja yang aku nak. Selagi dia bleh bagi. Takde buat perangai nak menggedik lagi.

Nak tau nama tak? Hehe. Nama dia ni pelik sket. Jarang korang dengar. Takpe la nanti2 aku upload gambar dia. Malam2 gini aku nak lepaskan tensen kat dia jap.

Thursday, February 23, 2012

Sudah ketentuan

Tadi aku talipon ayah aku kat umah. Tiba-tiba ada satu berita yang agak menyenak perut. Sorang kawan aku kat kampung meninggal dunia sebab masalah kesihatan.

Tak sangka pulak. Biasanya ada je dia lepak ngan aku kat kampung. Ati pun baik.

Cuti hujung tahun lepas je aku tak jumpa ngan dia sebab dah masuk hospital. Asma menyerang. Arini, dia dah pergi menghadap Ilahi. Rasa sedih gak.

Memang lah. Ajal maut ditentukan Allah. Kita tak leh nak buat apa dah kalau dah sampai masa. Aku doakan agar roh allahyarham dicucuri rahmat. Al-Fatihah.....

Sunday, February 19, 2012

Dilema

Pusing2 kat Jusco. Merayau2 kat Ipoh Parade. Tawaf kat Greentown mall. Mata meliar nak cari baju ntuk baby. Haishh.. Bukan baby aku la. Baby sulung abang aku tu haa.

Sambil cari aju, nak cari mainan gak. Tapi, keputusan tetap sama. AKU TAK PANDAI NAK PILIH.

Nak cari baju, aku tak tau mana satu baju yang ensem. Nak cari mainan, tak tau mainan mana yang sesuai. Nak beli anak patung, budak tu LELAKI. Nak beli keter kontrol, kecik lagi.

Rindu lak aku ngan budak bulat tuh. Tak sabar nak balik cuti nih nak jumpa ngan dia.

senyum sokmo

Saturday, February 18, 2012

Level 1 completed

Alhamdulillah dah setel ujian berkomputer. Dapat 44 je. Tu la malas nak baca buku peraturan. Hehe.

Lepas ni, mudah mudahan takde halangan. kalau boleh nak setelkan secepat mungkin. Aku dah tak sanggup bawak moto ngan keter tanpa lesen. Susah woo. Walaupun sebelum ni dah selalu aku 'terlepas' bawak moto gi bandar.

Sekarang, tumpukan perhatian balik kat mr assignment yang dah mengganggu pemandangan meja aku.

Tapi..

Sebelum tu....

Krohhhhh.....

Ingatlah

Sekali lagi aku bangun awal di hujung minggu yang tenang dan best untuk meneruskan aktiviti melombong taik mata. Arini nak gi amik ujian undang2 lak. Iye la baru nak amik lesen kan.

Lantak korang la nak kata apa sebab aku lambat amik lesen. Hehe. Aku bukan anak orang berharta. So kena la kumpul duit sendiri kalau nak kan sesuatu. Tak mau dah menyusahkan mak bapak.

Kekadang aku terdengar cerita, mase belajar mak bapak dia bersusah payahnak cari duit. Mak bapak lak bukan orang senang. Tu pasal mak bapak. Anak dia lak? Guna duit beli henset, makan pizza, belanja kawan. Iskk!! Tak tau la camne perasaan diorang tuh. Tak kesian ke kat mak bapak?

Bapak aku selalu je pesan kat aku ngan abang aku, dia takde harta banyak nak diwariskan, cukup la dengan kemampuan yang dia ada sekarang, cari ilmu, belajar bebetoi, kalau aku dah jadi seorang yang berjaya, tu je la yang dia wariskan.

Dengar je dia cakap camtu, kitorang pun bertempiaran membawa diri memasing. Haha. Bukan tak sanggup dengar ceramah, tapi sedih bila dia cakap camtu. Rasa sebak menyelubungi setiap penjuru hati dan perasaan.

Kepada remaja2 kat luar tu, hargailah jasa ibu dan ayah korang.....

Tinggal di tanah perkuburan

Tadi kebetulan tengok berita kat tv3. Berita tentang beberapa orang rakyat gaza yang terpaksa tinggal kat tanah perkuburan sebab kediaman diorang dah musnah.

Huhu... Sedih ati aku bila dengar.

Aku pun tak tau sampai bila agaknya perkara israel-palestin ni nak setel. Mungkin takkan setel sampai kiamat kot. Wallahualam..

Sama-samalah kita berdoa demi keamanan dunia, kebahagiaan saudara2 kita tak kira la kat mana sekalipun.

**kite biase dengar kalau kat tanah perkuburan musti seram sejukbeku kan..deme tinggal kat situ elok je.

Friday, February 17, 2012

Sambuatan Maulidur Rasul

Pagi tadi ipg ipoh ade anjurkan perarakan, pertandingan sepanduk dan ceramah sempena maulidur rasul tahun ni. Yang nak di highlight kat sini, pertandingan sepanduk tu haa.. Hehe.

Ntah kul brape tido semalam sebab nak siapkan sepanduk blok asrama aku. Malas la nak pikir macam2. Kitorang buat simple je.

Beli kain putih ngan kertas warna.

Print tema maulidur rasul tahun ni kat kertas warna. Satu huruf sekeping kertas.

Menghargai usaha pembuat doubletape ngan stapler.

Siap!!



Hehe. Kitorang ikut bukan semata-mata nak bertanding pun. Yang penting ade semangat nak join. Tengok tadi banyak gak sepanduk2 yang hensem dan ayu..

Tahniah dan respect kat diorang semua sebab berjaya menghasilkan sepanduk lawa2 walaupun mase terhad.

Tahniah gak kat kengkawan yang dah berbakti semalam sehinggalah sepanduk kita berjaya diarak dari padang hoki ke dewan sri tanjung. Nasib baik huruf tak cicir.

abang2 senior

biro kerohanian 

sepanduk comei tapi menarik


p/s-tak kisah la ade sepanduk ke tak, berarak ke tak, yang penting bagi aku, sebagai umat Islam jangan pernah lupa akan perjuangan Rasulullah SAW kekasih Allah, jangan pernah meninggalkan ajaran dan sunnah baginda, yang paling penting, never2 tinggalkan solat 5 waktu....

Saturday, February 11, 2012

Jagalah Kesihatan

Aritu gi temankan kawan aku buat medical checkup kat spital. Risau sebab dia selalu je sakit kepala. So, sebelum jadi ape2 baik pegi cek.

Kalau pasal bayaran, memang tinggi. Tapi demi kesihatan, duit pun tengah ade, bayaran tinggi bukan masalah.

Lepas buat scanning, alhamdulillah. Result nye menyenangkan ati kitorang. Takde ape2 yang berlaku. Dia ade migrain je. Kene jage makan la lepas ni. Hehe.

Pesanan aku kat semua, jage la pemakanan ye. Bak kate iklan2 kesihatan, mencegah lebih baik dari merawat. Bertindak sebelum terjadi sesuatu, bukan bertindak setelah perkara tersebut berlaku.

Aku lak jenis macam tong sampah. Segala benda aku telan je. Selagi benda tu halal dan boleh dimakan. Cik adik aku pun pening tak tau benda ape yang aku takleh makan. Kene lak dia takleh makan semua benda. Hehehe.

Wednesday, February 8, 2012

MyKad ku uzur


Huh. Demi nak renew mykad aku yang dah dimamah usia ni, terpaksa la merajinkan diri ke pejabat pendaftaran. Nak kuar pagi, tak dapat kebenaran pulak. Tengahari baru bleh lepas.

Sampai je kat pejabat pendaftaran, rase sebak menyelubungi diri. Nak nanges la rasenye. Punye la ramai umat manusia arini. Gi je kat kaunter, amik nombor giliran. Tu dia... Nombor 1412. Mase tu baru sampai 1333 yang dah berjaya meloloskan diri ke kaunter. So, ade 79 orang lagi nak kene tunggu.

So, sementara nak tunggu tu. Solat, pastu duduk kat kerusi menunggu. Ntah berape kali aku terlelap. Memang ngantuk kaw2. Kesian lak kawan aku dua orang ni terpakse tunggu aku.. Terima kasih sahabat....

Pikir la sikit

Haishh.. Atas moto pun nak bermesra. Kalau ye pun nak sangat belai membelai jangan mase moto tu gerak. Kalau eksiden naya je. Yang pompuan seronok peluk dari belakang, yang lelaki plak bawak moto tak betul. Dah best sangat.

Runsing betui aku bila tengok ade yang buat camni. Dah tu tak malu lak pengguna jalan lain tengok diorang. Haha. Tu tak tau lagi dah kawin ke belum.

Kalau dah bawak moto atau keter kat jalan tu jangan la buat mende tak senonoh. Kang silap aribulan peluk divider lak. Kalau melibatkan orang lain, lagi la hangin. Kalau eksiden sendiri je takpe, dah silap sendiri. Dapat la 'hasil' dia.

Tuesday, February 7, 2012

Yang penting niat hati

Sekarang ni, kalau kite jalan2 kat tengah2 bandar konpem akan terjumpe ngan peminta sedekah. Maaf la kalau aku guna bahasa yang kasar. Hehe. Kiter gak selalu dengar pasal sindiket peminta sedekah. Suruh orang lain duk tercongok mengemis. Yang tukang suruh lak tengah layan Ombak Rindu sambil kunyah kacang menglembu cap pagoda.

Kengkadang mesti kiter ragu-ragu kalau nak bagi sedekah kan. Bile tengok diorang ni kesian je. Pastu tetibe terpikir pasal sindiket2 nih. Terus tak jadi nak bersedekah. Hehe. Aku selalu je camtu.

Tapi mak aku pernah pesan. Kalau nak bagi tu, tak payah la nak pikir. Pasal diorang tipu atau tak, belakang citer. Yang penting niat kat hati tuh. InsyaAllah. Buat ikhlas dapat pahala.