tetamu kehormat

Tuesday, August 23, 2011

Yeay!! Nak balik!!

Yahooo!!! Tak lame dah nak balik. Balik raye.. Hehe.. Eksaited gile lah aku kalau pikir nak balik raye nih. Dulu dah ade harapan nak follow kawan aku balik Kelantan. Tapi, aku tetap berusaha nak balik umah aku sendiri..hehe.. Ikut hati nak rase gak sambut raye kat tempat orang. Tapi kesian la kat mak ayah aku. Dah la abang aku tak balik raye nih. Al maklum laa.. Aku sket lagi nak dapat title pakcu…ngee~~ Terase geli geleman kat bulu hidung aku sat..

Nasib baik abang aku balik gak sebelum raye. Kebetulan, sehari lepas aku balik umah, baru la dia balik Kuching. Rindu seyh ngan abang aku. Kalau ikut pengiraan algorithm ngan probability, dekat setahun Hijrah gak aku tak jumpe. Last aku jumpe mase raye tahun lepas. Pastu baru dapat jumpe balik mase dah nak raye. Dah macam orang lari dari rumah dah bunyiknye.

Rindu nak berbuke ngan abag aku. Nak gi semayang raye sesame. Rindu nak main game ngan dia…huhu….




Hensem tak abang aku? Hehehe… Ye2 aku tau aku tak hensem macam dia. Kiut tu ade la

Actually, mase aku taip entri ni palotak aku tengah serabut ngan gupren2 aku. Keliling pinggang. Pening aku pikir. Sorang2 nak mintak perhatian. Takleh nak tido aku. Wuuuuu… Jangan salah paham ok! Beliau yang aku maksudkan adalah cik esaimen. Sumpah!

Tapi best gak! Banyak aku blaja benda baru. For example. Aku dah tau cane nak copy text dari belog @ website yang biase kite jumpe diorang tak kasi copy. Nak right click pun takleh. Haha.. Macam belog aku ni laa. Cer right click..

Then, aku dah berjaya edit gambar yang aku snapshot dari FB.




Gambar ni aku dah edit sepenuhnya kecuali bab taskbar. Tu pun aku dah edit gak sket.. Muahaha.. Time kasih kat abang aku yang ajar aku cane nak gune Photoshop walaupun mase tu aku tak reti lagi cane nak lukih graf kat MS Word. Bleh nampak tak? Tak jelas kan? Saje je aku taknak bagi jelas…. Lalalalaa……

Semalam oficially aku tak tidur sampai subuh. Walaupun esaimen aku siap kul 4, aku sanggup tunggu sampai kul 5 nak sahur. Saje jer. Macam biase lah. NFS jadi peneman kesepian aku. Sebelum tu, awal2 lagi aku dah pekena Nescafe regular 2 paket dalam secawan..haha.. Kaw2 la efek dia..

Lepas je solat subuh, memang jiwa aku takde kat alam realiti. Cik adik call aku 5 kali. Sume aku tak sedar. Nasib baik sempat masuk kelas kul 8. Ngantuk jangan tanye la. Tapi tak tau la nape. Kat kelas aku rase energetic je. Boleh lak aku ulang alik dari kelas ke bilik 3 kali. Tak rase letih. Eh jap. Perkataan energetic ada kena mengena ngan kompeni bateri Energizer tak?

Lagi satu. Sejak kebelakangan ini *huh* rajin lak aku ngan rumate aku nih layan lagu raye. Haha. Semangat weyh nak balik ke kampung halaman yang terchenta. Balik kampung.. Ooooo.. Balik kampung.. Ati giraaanggggggg…… Tapi kalau lalu kat kedai2, dengar lagu raye kat radio, macam tak best lak. Mase tu bleh lak pikir, puasa tak abih lagi dah nak raye. Mase dekat2 nak Ramadhan aritu taknak lak dengar lagu nasyid Ramadhan. Asyik nak tengok citer2 Nia Ramadhani je.

Tetibe aku rase ade suara yang berbisik ket telinga. Bisikan yang amat pedih dan mampu menyentap jiwa seorang insan bergelar jejaka.

“Siyut. Mase nak taip esei merangkak rangkak cari idea. Taip entri laju lak idea bak koko yang mencurah ke ladang tebu. Jadilah nasik.”

Huh.. Sape la wat online connection ngan aku nih…. Takkan abang aku? Haha.. Tersedak kut aku asyik sebut dia je..

Hmmm………

Atas perintah online connection yang aku tak tau dari mane. Berkali kali.. Mood belog aku berubah jadi mood esaimen balik….. Stop! Buat esaimen!!!!! Sayonara….. School

Monday, August 15, 2011

Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh.... <---nak dapat pahala lebih la tu

Hehe..Entri kedua sepanjang bulan posa nih (bukan bulan je yang posa). Bulan Ramadhan yang penuh barakah. Bulan Ogos yang penuh ngan assignment. Penuh2 pun sempat gak hapdet belog kesayangan ni kan...haishh..

Alhamdulillah dah setengah bulan kite posa. Tak sedar kan? Hehe.. Aku pun yang sebulan ni penuh bergelumang ngan assignment tak sangka dah 15 ari. Kengkadang tu ada gak tanay diri sendiri. Camne amal ibadat aku ekk? Aku rase aku masih banyak membazirkan 15 ari yang mulia nih. Huhu....

Arini aku berbuka posa kat umah member aku. Bukan aku sorang. Ada 3 orang lagi gerangan yang agak bernasib baik. Bukan agak. Memang bernasib baik. Hehe. Naik buncit perut aku makan berbuka tadi. Rase2 kalau lepas makan tu terus solat, memang rukuk tak bangun2 la jawabnye. Mase tu la, aku teringat kat famili aku kat umah. Teringat balik bile berbuka kat umah. Ada ayah, mak, atok, nenek, abang aku. Rindu nak makan same2. Skang ni, jarang la aku nak dapat peluang macam ni lagi. Muka je hepi. Ati tersentuh siyut. Huhu... (jap aku nak nanges jap)

Nak citer ke pasal aku bukak posa kat umah? Hehe.. Takpe la. Lain ari aku citer la ae..

Sumpah kenyang!!! Haha. Rase bleh tahan sampai esok kut. Takyah la aku nak selongkar loker cari barang nak di ngap mase sahur.

Anyway, thanx 2 my fren and his family (taknak bagitau nama dia coz pasti dia tersipu2 malu kalau bace) sebab dah membukak posa kitorang ari ni (ntah ape punye ayat daa). Ingat nak singgah moreh kat mekdi. Tak pon kat kepsi. Tapi tak jadi la pulak. Haha...

Malam ni aku ingat nak setelkan je sume esaimen yang tak penah nak setel2 lagi nih. Tapi kuasa magnetik kelopak mata aku lagi dasat dari kuasa siput sedut. Dah tak leh nak tahan. Aku selesaikan la entri aku ni dengan serangkap pantun..........

Pulau Pandan jauh ke tengah
Dah tengah malam dah...


Amacam? Bleh tak? Ngee~ Bleh la an... An3.. Hehe... Gudnyte... Babai....

*entri ni aku taip dalam keadaan mamai...harap maklum...*

Wednesday, August 10, 2011

Buang tebiat

Baru je lepas setel satu lagi esaimen (assignment) yang nak di hantar minggu ni. Penat gile lah. Takde dah aku nak pikir bende lain minggu ni. Esaimen...esaimen...esaimen... Tu je la. Exception..waktu berbuka...hehe..

Arini baru je masuk ari ke 10 ramadhan. Tapi aku tengok kat media dah macam2 program ntuk raya..hahah.. Ilek laa. Tak tau sempat ke tak nak sambut raya nanti..hehe.. 

Tapi, best gak nak citer pasal raya nih.. Iye laa.. Sape tak kenal.. Kalau raya je, Sarawak, kek lapis. Sana sini dah jadi fofuler. Masuk Brunei lak.. Haaa same je la. Takde kek tak best la raya tuh. Asal datang je makcik2 beraya kat rumah, benda first diorang sentuh - KEK. Sentuh, makan je takpe. Ni ada lak yang nak berdialog pasal kek. Tak lain mangsa keadaan...mak aku la.. Ayah aku? Sori la nak jawab pasal kek. Aku? Anak bapak..

Biasa tuh,

"Rajin ko buat kek eh.."

"Kek apa ni? Lawanye.. Sedap.."

"Dari mana ko dapat resepi?" - haisshhhh.....

Kengkadang, yang kate rajin tu yang buat lagi banyak kat rumah dia. Aku ada gak sedara yang memang pandai + rajin buat kek.. Kalau dah mase raya bleh hidangkan 7-9 kek atas meja....sumpah rajin.. Tapi aku suke gak la gi umah dia. Bleh gak rase kek sedap2...free.....

Kengkawan tau kan kek lapis Sarawak yang sume orang kate sedap tuh... Sedap? Bleh laa.. Dia sedap pun coz gune bahan memahal.. Telur pun sampai 30 biji juz nak buat sebiji kek. Nak masak kene tunggu 7-8 jam. Nak paaki bahan pun cerewet. Tak main dah marjerin biasa. Planta? Euww...sowri.. Memang pakai yang taop brand la.. Golden Churn Butter...haha... Golden Churn???????
Kenal tak?

Sape2 yang rajin bace berita tu rasenye tau dah pasal benda ni.. JAKIM ngan JAIS dah keluarkan kenyataan.. Golden Churn Butter ada DNA babi.. Watda?????

Petikan Berita Harian, 3 Ogos 2011

Sebelum ni memang dah kecoh pasal hal ni. Kejap halal, kejap tak Tapi skang dah disahkan, HARAM. lagi la kecoh..haha... Kesian kat akak2 yang bisnes kek lapis tuh.. Beratus gak diorang rugi.. Ratus ke ribu? Maybe....

Aku pikir balik.. Dah brape banyak DNA kerbau pendek ni aku telan? Huhu...

Gambar hanya sekadar gambar...

*saje letak tajuk camtu..coz memang buang tebiat....hehe...babai~

Saturday, August 6, 2011

Diari 6 Ramadhan...hihi

Arini mood aku tak berapa nak baik. Tetibe laptop aku buat hal. Huhu.. Da plan taknak tido sampai subuh. Nak buat keje la kunun.. Dandan kul 4 pagi tuh incik lappy ni buat perangai lak. Lepas je login, haram takdak gambar langsung. Jenuh aku buat keje restart. Mau dekat seploh kali kut. Last2 aku serender gak....

Shutdown lappy.....

Padam lampu......

Tarik selimut.....

Tido......hehe..

Kul 5 pagi, incik henset aku lak melalak2. Haishh.. Ngantuk gile da nih. Kelopak mata aku pun x larat nak berpisah. Mata tak bukak lagi, aku cari henset...Titt!!! Senyap pown..hehe...sambung tido..

Bangun kul 6.. Alamak!! Dah subuh dah!! Pehal leh terlepas sahur ni.. Ahh takpe lah.. Lepas solat, landing balik...haha... Elok bebenor perangai...

Dah kul 10 pagi baru la celik mata.. Teringat kat lappy. Aku bangun, terus cubatrytest lappy. Adoyai!! Cane nih.. Nak buat assignment weyh.. Pastu aku ingat nak format je benda alah nih. Sakit ati betol.. Kena tunggu kawan aku balik lak nak mintak installer.. So...sabar....

Then, banyak masa aku luangkan kat atas tilam kesayangan nih..hehe.. Dah tak tau nak buat apa..... Ati pun tengah risau+marah+penin.... Hmm..ati pun bleh penin...

Bangun je tido... Aku on balik lappy.. Same gak.. Aku try shortcut2 (Windows key combination) yg ada. Maybe leh pakai..hehe... Lastly, aku leh bukak control panel. Alhamdulillah. Dapat tuh...terus je aku buat system restore. Ntah dari mana datang idea aku pun xtau.

Alhamdulillah lepas tu lappy aku elok balik..hehe... Senyum lebar.. Kalau la aku tau dari pagi tadi kan ke senang....

Malam ni.. Target aku.. Nak setelkan assignment. Kalau bleh nak siapkan je terus. Kalau tak siap abis pun, siap 80% dah syukur dah...hehe

Babai~~

*sori lame tak update coz sibuk melakukan ibadah sempena bulan Ramadhan ni...hahahaha....