tetamu kehormat

Monday, March 21, 2011

Ntah lerr...

*maaf lerr..aku tak tau nak letak tajuk yang seswai...so, korang bace je lah ekk..*

Haha... Akhirnya siap gak assignment pertama aku ntuk sem 2 nih.. Setelah berhempas pulas dan bertungkus lumus dengan menggunakan segala kudrat yang ada, akhirnya assignment aku selesai dengan jayanya....hehe.. Bangga bai...

Arini gak aku ngan geng-geng sesumpah pepatung seperjuangan aku dapat markah ntuk mock exam ntuk LDS kitorang.. Hah? LDS? LDS tu kalau orang planet jupiter panggil Language Description..hehe...

Cuak gak aku mase lecturer tengah nak bagi exam paper tuh. Dandan die kabo lak most of us dapat markah yang tak sepatutnya kitorang dapat..hehe... Pandang member aku kiri kanan belakang sume da menunjukkan riak-riak wajah ngeri, gerun dan sewaktu denganya termasuk aku. Depan? Depan takde bai 'coz aku duk depan.. Budak baik dan hensem kene la duk depan.

So, dipendekkan cite yang memang pendek, I got 40 marks only. Since, it is terrible for me..haha.. Tu la orang soh study tak nak. Bukan tak nak.. Dua ari lagi nak exam tuh aku demam lak. Demam bukan sikit2 punye demam. Rase tak leh nak bangkit da. Sumpah. Baru nak bace sket, mate da berpinar, pale lak rase nak nak pecah. Aku rase macam da jatuh dari lapisan ozon ke lantai besi waja yang bersalutkan konkrit (ok yang ni aku tipu). So, tak leh la aku nak study. Nasib baik malam sebelum exam tuh kitorang ade buat extra class dan aku pun ok gak sket malam tuh. So, bole la aku study sket. Nasib baek la Mr. Lim (lecturer aku) ni baek dan rajin dan mengutamakan student dan bertanggungjawab dan segala-gala yang bersangkut paut dengannya.

Justeru, memandangkan terlampau ramai yang memperoleh markah yang agak rendah (ayat skema lagi)..beliau telah menawarkan extra class secara percuma kepada mana-mana student yang berkenaan termasuklah budak yang bernama yusman. hahaa....... Ramai lak tuh.. Takde la sunyi xtra class tuh nanti. Bole la kitorang same mengimarahkan kelas beliau...hehe... Mane nak dapat lecturer baek camni....

Skang, kitorang da sedia nak tengok result subject laen lak.. Aku da bole agak da...musti pass fail nyerr...ngee~ Kalau le mak ayah aku tanye, tak tau da nak jawab pe...

Lepas kelas je, balik dorm, letak beg, landing... Biase laa... Ari biase takde la cik adik nak temankan aku..hehe... Aku pun da ngantuk sangat da.... Sekian dulu perkembangan terbaru dari cawan sumpak...hehe... Bertemu kita di alam mimpi...... check out!!!!

p/s: maaf laa kalau entri ni tak menarik langsung dan agak membosankan apabila membacanya...hehe...biase la kan budak ni baru lagi...tak brape reti nak naip entri...

Saturday, March 19, 2011

Merapu.....

Di suatu petang yang damai.. Angin bertiup sepoi-sepoi bahasa Jerman. Burung-burung berkicauan riang (agaknya la..nanti sat aku nak pi tanya depa riang ke tak).......

Dalam sebuah dorm di salah sebuah blok asrama di sebuah IPG, kelihatan seorang budak baik dan hensem sedang tekun menaip di pc, menggerak-gerakkan sejenis alat yg dipanggil tetikus, dan membelek-belek hensetnya yg semuanya serba hitam (bukan black metal ekk). Kedengaran beberapa buah lagu terpacul keluar dari mulut sang speaker yg juga berwarna hitam...

Tiba-tiba muncul satu lembaga yg memecah keheningan suasana....

"Man, jom gi jejalan nak?" Hapa kejadahnya nak ajak aku jejalan time aku sibuk nih???

Aku takleh nak berkata apa-apa selain "Tak nak la..malas..".

Hehe...dalam hati memang nak follow je. Tapi memandangkan assignment aku tak siap lagi, terpaksa la aku tolak keinginan hati aku nih.

Lagipun, skang ni aku malas nak gi jejalan tanpa hala tuju. Aku tengok banyak driver yg dah tak tentu hala masa driving walaupun diorang ada hala nak dituju. Aku tak nak sebut sapa-sapa 'coz aku pun tak kenal diorang sapa...hehe.. Bukan nak main tuduh2 ekk.. Aku cite ni based on my own experiences. Tu dia..experiencesss.. Bukan sekali, tapi da banyak kali aku alami. Tak kira la melibatkan aku atau tak. Kalau aku nak cite semua memang kabur la mata korang nak baca entri aku yg panjang tuh.. So, aku cite lain kali ekk.. Hehe..

"Hmmm...da tau assignment tak siap boleh lak ko sibuk ngan blog ko.."

Bila masa lak member aku yg sorang lagi nih datang. Tak dengar bunyi pintu pun. Magic ke hapa??

"Iye laa..........." Malas la aku nak balas balik. Kalau la member aku tu mak aku, alamatnye dengar ceramah free la aku...hehe

Pikir2 balik..betui gak kata2 mamat tuh... Insaf lak aku...huuu.....

So, setakat ni je la aku dapat nukilkan.. Insyallah kalau ada masa terluang aku update lagi.....sekian.....papaiiii.....

(Sob...sob...sob.....nak nanges je aku rasa nak menyiapkan assignment nih...)

Pagi sabtu

Hiiyarrgghhh!!!!!........

"Woi!! Memekak je pepagi buta nih. Orang nak tido la bangang!"

Cilakak betui mamat nih. Pagi buta mende nya?? Pagi yg buta ke dia yg buta? Aku malas la nak bertekak pepagi nih...

"Hei sahabat... Pagi yg buta ke ko yang buta? Dah pukul seploh dah wei..."

Hehe... Sikit punye lembut bahasa yg aku gunakan...lembut kan? Lembut tak??? Kankankan. Nasib baik la aku terkenangkan budi dia kejutkan aku subuh tadi.

"Hah??!!... Woih..ngape tak kejut aku dari awal..."

Haduiiii.... Kalau la ada kayu kat tangan aku nih, mau demam budak ni aku pukui.. Nasib baik yg ada kat tangan aku ni encik henset.. Hehe....

Masuk lak member aku lagi sorang......"Man, jom pi pekena roti canai.."

Hah? Adeh...tetibe laak perut aku jadik lapar... nak gi bedal roti canai jap. Rempit lagi la lepas nih. (Acah je... Tak elok merempit bai...)

So, gua chow dulu ekk... papaiiiiiii.........................

Oh assignment..oh blog....

Grrttt...grrttt...grrttt.... Ngape lak henset aku menggigil semacam nih.... Setan mana da masuk ni...

"Da tengah malam da wei.. Ko tak tido lagi ke? Tak kan nak gayut kot..."

Ciss!! Kuang asam punye member aku sorang ney. Tau2 lak dia yg aku tak tido lagi time nih. Rajin je sms aku. Nasib baik credit banyak lagi...

"Aku tak tanya pun da tengah malam ke belum.. Kalau aku da tido takde lak nak balas sms ko. Tu yg tak tido lagi tuh..."

Tu dia...sms yg agak2 menusuk kalbu sang penerima.. Peduli hapa aku.. At least ada gak tempat aku nak lepaskan tensen aku nih... Tensen gile bai nak buat esei je memanjang... Tak tau lak aku yang budak TESL pun ada assignment, buat esei dalam Bahasa Melayu. Tatabahasa memang da rosak sikit 'coz da berbulan bergelumang ngan English grammar (bukan bergelumang ngan dosa ok). Nasib baik geng2 sesumpah pepijat aku yg tak balik cuti ni budak kelas BM. Boleh gak berguru sikit...hehe...

"Aik..takde lak malaun ni balas sms aku... Tak kan da tersungkur kot. Ati kering je.." bisik hati suci ku...baru ingat nak lepaskan tensen aku kat dia.....hehehe...

Mata aku takde bagi sign mengantuk lagi.. That's mean aku boleh lagi taip entri ni. Sambil taip entri sambil tu gak layan sms ngan cik adik.. Iye la kan.. Duk jauh2 ni sms je la jadi penghubung. Nak call pun tak leh selalu. Jaga bajet beb. Jimat credit nak call mak ayah..hehe...

"Assignment ko dah siap ke?" Ada lak member aku yg tanya soalan cepumas tetengah malam ni. Aku lak tak berapa suka nak jawab pasal assignment ni 'coz jawapan aku dah tentu...........:

"Tak siap lagi......." Simple kan???

Memang tak siap lagi ni. Tadi dah banyak idea datang mencurah2. Lupa lak aku nak jot down idea2 tersebut. So, taip punye taip, habih dah hilang dah idea2 bernas aku tadi. Sikit punye susah aku curik kat bernas, tetibe lak hilang. Idea....mana idea...mana ko pergi idea??? Aku suruh ko gi kejap je... Yg ko hilang terus pehal???


Tengok gambar taskbar aku kat atas tuh. Bizi gak kan. Sekali tengok dua browser da. Terpaksa bai. Tak cukup satu browser memandangkan banyak site yg aku kena bukak demi mencari ilham. Eh?? Ada lak photoshop menyelit kat situ. Em...korang abaikan je la ek.....Ngee~

Jeling2 kat member aku yang tengah syok layan gitar.. Kalau la aku reti main gitar kan best. Tapi ye la, aku ni susah sikit nak belajar benda alah ni. Tapi kalau pasal drum, gua berani sahut cabaran lu...hehe... Takde la terer pun. Juz reti ketuk snare drum, cymbals, floor tom, high tom, tom and jerry, boleh la.. Orang kata susah nak main drum. Main gitar lagi senang. Tu orang kata la. Bagi aku lak, drum adalah antara alat muzik yang mudah 'coz takde kod ABCDEFG....hehe... Walaupun camtu, aku still tak berapa reti nak baca drum tabs. Yg aku tau, dengar lagu tuh dua tiga kali, main........ Semua lagu yang aku pernah main, camtu la permulaannya............

Jeling sikit kat henset...da senyap...dah tido la agaknya cik adik ni...

"Hah?? Dah pukul 2 dah?" aku jerit dalam hati. Haishh... Aku baru plan nak tido awal malam ni (malam ke pagi?). Tarik nafas....hembus....hidung da tersumbat. Maknanya aku da ngantuk (peliknye). So, tak yah nak cakap banyak lagi. Da siap satu lagi entri...hehe...

Cheq na check out dulu no......sekian.........

Friday, March 18, 2011

Borak sikit bai...

Celik mata, jenguk henset, ngangkung depan laptop, online..........

Da takde koje lain ke yop. Asyik nak online je koje..hehe... Nasib baik puan mak tak tau perangai anak bungsu dia ni camni. Kalau tak...masak bai. Member aku still terbungkang lagi kat katil tuh. Biasa la kan budak jantan. Kalau bangun awal maka pelik la budak tu, sepelik budak pompuan bangun lambat. Ngee~~

Bancuh air milo, teguk sikit2....fuuhhh..bukan sedap, tapi panas... Biasa la aku ni tak tahan minum air panas. Tapi kengkadang tuh lidah aku boleh lak jadik kebal. Bantai teguk air panas...selamberrr je...tak lama lepas tu mula la aku rasa lidah aku lain macam...huhu.. Tapi best gak lepas tuh. Tak payah gi mandi pun da rasa segar je. Tu yang buat aku sendiri tak perasaan yang aku tak mandi lagi. Da berkumandang suara azan tok bilal, aku start pikir...aku tak mandi lagi ke??..(maybe tak terjadi lagi peristiwa bersejarah ni ari ni..solat Jumaat bai..)

Malam tadi (walaupun aku tido dekat pukul 4 pagi), boleh lak aku mimpi pasai aku kecik2 dulu. Memang best!! Aku tak leh nak cite sangat pasal mimpi aku 'coz tak berapa ingat.. Tapi mimpi tu buatkan aku teringat balik memori2 indah zaman aku budak2 dulu. Hijau lagi tuh, otak tak matang + mereng sikit. Sikit je ekk!! Kalau korang teringatkan kenangan2 kecik2 dulu mesti best kan? Kengkadang tersenyum, tergelak sorang2. Kengkadang ada rasa nak jadi budak kecik balik. Nak main nyorok2. (Tul ker korang pun rasa camni? Aku je kot).

Cakap pasal main nyorok2, ingat balik permainan time kecik2 dulu. Kat sekolah aku, dari darjah 1 sampai 3, main guli dah jadi kokurikulum aku ngan member2. Sampai je kat sekolah, letak beg, sume pakat turun gi bawah kolong. Iye laa sekolah aku stail lama, kat kampung je. Tiang dia lak tinggi, boleh letak keter bawah tuh..hehe..

Dengan bermodalkan guli sebijik, beberapa lubang yang dibentuk khas, kitorang start game. Memang best gile la time tuh. Sampai kitorang tak ingat ada homework yg tak siap lagi..gampang! Ada gak member2 aku yang banyak duit sikit, bawak dua tiga bijik guli. Kalau game mula2 dia dah kalah, game lepas tu dia tukar lak ngan guli lain. Kononnya setiap ketul guli tu ada power tersendiri...haha.. Lama kelamaan member2 lain termasuk aku pun ikut stail tuh. Best gak 'coz kengkadang boleh menimbulkan perasaan cuak dalam kalangan musuh. Tapi tak elok 'coz boleh mewujudkan rasa takbur, bangga diri, ujub dan yang sewaktu dengannya dalam diri aku. Lepas tu, timbul lak perangai lain. Boleh main tukar2 guli masa masa main. Bila nak tolak guli member jauh2, guna guli yang berat sikit. Pastu tukar guli yg ringan balik. Tapi kalau da member yg nak tolak, tukar lak ngan guli yg paling berat. Kengkadang ada yg guna ball bearing (memang berat) tak termasuk aku. Ball bearing lak ada macam2 saiz. Kalau yg kecik okey lagi. Kalau dh guna yg gedabak tuh, mau terkincit buih member2 nengok.
Ball bearing

Sebab tu aku still tak puas hati ngan sorang member aku yang guna mende alah tuh. Masa tu lak kitorang bertaruh (astaghfirullah..), sapa2 yg kalah terpaksa la bayar kat malaun2 yg kalahkan dia. So kalau da menang memang best giler babi laa. Dapat berketul2 guli free. Aku yg mungkin takde rezeki nak menang masa tuh, jadi orang pertama knock out... Aku tengok balik, semua ada 5 orang. That's mean aku nak kena bagi guli sebijik sorang kat 4 orang laa.....haduyai....sebulan aku tak main guli...

Penat cite pasal guli, tak sedar dah dekat pukul 11 dah...hehe. kejap lagi aku nak gi kedai barber depan maktab tuh, nak mengurangkan beban atas kepala aku nih. Baru je dua bulan lebih, rambut aku dah macam tak potong sejak enam bulan nan lalu.. So, member aku dah tunggu siap ngan helmet kat pintu tuh.. Ada masa nanti aku post lagi entry pasal kenangan masa bebudak nih..... Tak cukup sehari bai kalau nak cite semua.....haha.... Apa2 pun...gua check out dulu................zassss!!!!!!

Ke'sebok'an melanda

Kebizian membizikan ari2 ku yg mmg bizi (bizi ker??). Ye la, dlm dua tiga empat lima ari ni aku sibuk ngan mcm2 hal. Cuti pun nk sibuk jugak. Firstly, pikir pasai assignment2 yg nk mencapai due date minggu depan. Huhu, memang nak terseliuh perut aku nak men'settle'kan hal2 ni. Mana tak terseliuh nya. Lepas solat subuh aku sambung tido walaupun aku tau yg tido lepas subuh tak elok. Tapi memandangkan di kelopak mata aku ni tergantung besi waja padu 20kg, aku memang tak tahan. Camni la perangai 'baik' aku sepanjang cuti ni. Bangun lak bila mende comel sebelah bantal aku start nyanyi sambil menggigil, means that ada sms masuk ataupun puan emak call aku. Sekarang aku dah rajin call puan mak dan encik ayah. Memang berubah 'coz sebelum ni jarang sikit. Paling rajin pun dau hari sekali..hehe... Tapi sekarang aku rasa best sangat2 bila boleh dengar suara mak ayah tiap ari. Meletup letup semangat aku nak buat assignment. Tak tau la naper. Tapi sepanjang cuti ni aku rasa mcm tak lengkap je satu ari kalau tak call mak ayah. Dah sedar la kot budak yusman ni..ngee.. Da bangun tuh, bukan reti nak gi mandi ke hapa. Benda kedua yg aku sentuh, laptop aku..haha... Tapi sebelum tu aku kemas katil dulu. Da bukak laptop, jenguk lak kat electric jug aku. Ada isi, on. Takde isi, bawak g sinki nak isi air, then on. Kalau dh ada isi toksah la aku nak g sinki, then tak berbasuh la muka suci aku ni...haha... Lepas tu aku tak fikir panjang, layan need for speed. Tak kira la underground 2, most wanted atau carbon, semua aku serbu. Hehe... Memang hotak racing la aku ni. Kengkadang ada gak aku usha2 patch nak tukar keter2 dlm tuh. Bila jumpa asyik pelik semacam jer. Last2 install balik keter asal.. Hehe... Sambil2 tu telinga aku turut disajikan dengan alunan muzik yg terpacul keluar dari speaker Tatoo 320 aku. Hikhik...speaker baru bai..Sah jadi milik aku sehari sebelum cuti membuka tirainya. kengkadang bergegar gak meja aku nih ngan dentuman bass speaker. Heheh....
Berserta aksesori tambahan: trofi Battle of the Band. Ok tak?
Petang lak aku abiskan masa ngan melepak kat katil sendiri sambil sms orang2 yg tersayang. Tapi sume ni tak berpanjangan 'coz aku confirm akan terrrtidur....hehe... Dah la bangun lambat, petang tido lagi. Camne nak maju??..hehe... Tak leh nak tahan bai, nak taknak akan bergabunglah sepasang kekasih yg setia - kelopak mata atas dan bawah, dan akan berterusan untuk beberapa lama tanpa sedarkan diri.. Bangun je dah azan asar, then tengok kat henset, "2 inbox unread". Hehe...cian lak dia, tengah best sms boleh lak aku tido.. Dah la rindu....hihihi... Assignment?? Ya, assignment la jd member aku saat org lain mengungkapkan perkataan "good night"...haha... Malam la best, banyak idea masyuk.... Mencurah2 ke ladang tebu, jadilah sunquick...(da start meroyan).... So, camni la keadaan aku sepanjang cuti ni.. Tido pukul 2-3 pagi, mana tak mengantuk tahap gaban... Hehe... Sibuk2 ni sempat gak touch up sikit blog ni, biar namapk mesra alam sikit...hehe... Skang pun da pukul 3 lebih, encik yusman sangat teringin untuk mengundurkan diri...... papaiii.......

Tuesday, March 15, 2011

Bunkface - Dunia

Gelisah tak bermaya
Manipulasi antara kita
Dan bencana yang melanda
Generasiku menjadi mangsa
Dan ini bukan lagi
Seperti yang kau impikan
Percaya kataku

Aku bimbangkan dunia
Tiada cahaya ku terima
Aku tentang segalanya
Moga kau akan turut serta
Di dunia kuasa sementara
Komunikasi tiada makna

Dan tindak balas ego yang ku terima
Tiada perasaan kecewa
Dan ini bukan lagi
Seperti yang kau impikan
Percaya kataku

Aku bimbangkan dunia
Tiada cahaya ku terima
Aku tentang segalanya
Moga kau akan turut serta
Di dunia kita
Lalalalala oh oh oh oh
oh oh oh oh

Sunday, March 13, 2011

A.C.A.B - Bangun

Cuba renungkan hari ke hari
Malapetaka di sana sini
Bencana datang dan juga pergi
Tapi pastikan kembali lagi
Kita masih di awang awangan
Berkhayal dengan kemewahan
hasil usaha peninggalan
Mereka yang telah kita lupakan

Entah apa yang akan terjadi
Bila bencana melanda nanti
Tiada siapa yang peduli
Dalam hidup kita hari ini
Jangan nanti di suatu hari
Menyalahkan sesama sendiri
Bila merdeka tiada erti
Sesalan tiada berguna lagi...

Jangan mudah engkau berkata
Dunia hanya sementara
Untuk kau mundur dan leka
buat selama-lamanya
Jangan nanti di suatu hari
Menyesali apa yang terjadi
Kerana engkau masih bermimipi
Di siang hari...

Bangun..dari tidur
Bangun...orang timur

Friday, March 11, 2011

Exam kata pergi, cuti kata mari......

Hoho...da lepas da mock exam yg x mcm mock pun...huhu...bru tngok muke dpan da tau fail...ekeke...mmg byk sgt klemahan aku...susah na kuasai BI ney...da tobat da...lpas ney na study betoi2...hehe...tp skang ni tgh bz ngan assignment lak...cuti ni skali lg aku stay at hostel je...so nk gune la mase cuti ney na siapkan assignment2 tuh....so, buat kengkawan sume, epi holiday...jgn lupe aku at hostel ney...hehe...check out!!!